papierloos


papierloos 1.0

zonder papier; zonder dat er papier bij te pas komt; zonder papier te gebruiken; ook: geen papier bevattend

Algemene voorbeelden


Als je iemand iets 'afneemt', bijvoorbeeld een eigen kantoor op de zaak, dan moet je daar niet een, maar minstens vier dingen tegenover stellen. Dus niet alleen een goed ingericht kantoor thuis, maar ook verbeteringen in het telefoon- en computersysteem, en een sterk verbeterd filing-systeem, wat bij ons overigens nu papierloos is.

Intermediair,

Het Ekerse bedrijf Pandava was een van de eerste grote verdelers van gerecycleerd papier in België. De onderneming, die 18 jaar geleden met de verkoop van gerecycleerd papier startte, zet vandaag een stap naar de papierloze winkel. Kleinhandelaars en grote papierverbruikers kunnen hun bestellingen bij Pandava langs het Internet uitvoeren.

De Standaard,

Dokters kunnen nu beter hun patiënten informeren over hun verzorging, papierloze dossiers bijhouden, gevaarlijke geneesmiddeleninteracties voorkomen en diagnoses bevestigen.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/regio/schoolpaper1.htm

"Een aantal geïnterviewden waarschuwt voor papierloze journalistiek." Het gevaar van de informatietechnologie bestaat erin dat alles wat (nog) niet digitaal is opgeslagen ook uit het journalistieke gezichtsveld verdwijnt.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Voor ICU's die geen beschikking hebben over een registratiesysteem is een speciale invoermodule ontwikkeld voor papierloze bedside registratie, volgens de specificaties die door de stichting NICE zijn opgesteld.

http://www.kikpage.org/.

Toen vroeg één van de luisterende vrienden: 'Welke boeken zou een mens zo al willen meenemen? Ik weet het, het is een oude rederijkersvraag.' En één antwoordde met de boutade: 'Geen enkel boek. Ik kan geen bedrukt of geschreven papier meer zien. Geef mij maar een papierloze atol.'

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een papierloos kantoor
  • papierloze kantoren

Wie de geboorte van de persoonlijke computer en zijn intrede op de werkvloer heeft meegemaakt, herinnert zich ongetwijfeld nog de slogan "Papierloos kantoor". Vijftien jaar later kunnen we alleen vaststellen dat de belofte niet is ingelost. Integendeel. In een typisch bedrijf steeg het aantal papieren kopieën per werknemer per dag van twaalf in 1980 naar meer dan dertig vandaag.

De Standaard,

Een papierloos kantoor toekomstmuziek? Als het aan Knipsel Info Service ligt niet. De toezending van e-mail artikelen is een service welke wij reeds geruime tijd aan onze klanten bieden.

http://www.knipsel.nl/

In princiep brengt het intranet de droom van het papierloze kantoor weer een stap dichterbij.

De Standaard,

Het papierloze kantoor is verder weg dan ooit, zeventig procent van de informatie in computers wordt ook weer op papier gezet.

Intermediair,

De voorspelling dat we afstevenden op een papierloos kantoor is inmiddels een gotspe.

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

Niets is zo vergankelijk als toekomstbeelden. Neem e-mail, een fenomeen dat leidde tot voorspellingen en giswerk over papierloze kantoren.

http://www.delftintegraal.tudelft.nl/info/index0694.html?hoofdstuk=Artikel=3588,

Paul Ostendorf (43) beent richting whiteboard in zijn papierloze kantoor.

http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/33/20/TOEKOMST.html,

  • een papierloze maatschappij
  • een papierloze samenleving
  • een papierloze wereld

In de huidige tijd komen we vaker expliciete voorstanders van een papierloze maatschappij tegen.

http://www.unimaas.nl/publicatie/2003/pub3/ub_verliefd.htm,

Komt er inderdaad een papierloze maatschappij waarin alle aangiften, bezwaarschriften en brieven via 'de lijn' gaan?

http://www.belastingdienst.nl

Zolang we nog niet in een papierloze wereld leven, is een computer onvolledig zonder twee bijkomende randapparaten: een printer en een scanner.

De Standaard,

Eigenlijk zouden we langzamerhand de papierloze maatschappij moeten hebben, maar kopieerapparaten en computer vermeerderen slechts de papierhoop.

NRC,

Pakken papier worden dagelijks door geavanceerde kopieer- en scanmachines opgegeten (Er zijn nog nooit zoveel bomen gekapt als in de papierloze samenleving).

http://www. ivir. nl/publicaties/dommering/napster-cr. html

  • het papierloze tijdperk

Ook PvdA'er Han Noten ziet verschrikkelijk op tegen het papierloze tijdperk. 'Waarom wij? Waarom front of the wave?' Toch is Noten het eens met de overstap. 'Er is geen reden niet te willen. Ik gooi zo veel papier weg.'

de Volkskrant,

Sommige deskundigen menen dat het automatiseren van archieven een belangrijke stap is op weg naar het zogenaamde 'papierloze tijdperk'.

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • iets papierloos afhandelen
  • papierloos vergaderen
  • papierloos werken

De Eerste Kamer stoffig en ouderwets? Welnee, sinds gisteren juist modern en vooruitstrevend. Op de eerste vergaderdag van het seizoen, om precies te zijn op wat de senaat heeft gedoopt uur i, presenteerde de Kamer trots een noviteit: het papierloos vergaderen. Als eerste parlement van Europa [...] neemt de Nederlandse Eerste Kamer afscheid van papieren stukken en verwelkomt de iPad.

de Volkskrant,

Op dit vlak zullen de inspanningen in de periode 2001-2005 moeten leiden tot het volkomen papierloos afhandelen van de aangiftestromen.

http://www.belastingdienst.nl/9229237/n/dnb.htm,

'Zelfs in Estland, waar ze zeggen dat ze een e-parlement hebben dat op internet kan stemmen, kennen ze deze app niet', verkondigt griffier Geert Jan Hamilton, in zijn nopjes. Hij rekent voor dat papierloos werken een slordige 140 duizend euro per jaar scheelt.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding