parelmoeren


parelmoeren 1.0

( Gezegd van schelpen, knopen en mooie voorwerpen)
van parelmoer; met parelmoer; ook: ingelegd met parelmoer

Algemene voorbeelden


Dan ging ze zitten, en opende om te beginnen de minst belangrijke envelop, altijd met een antiek zakmesje met een parelmoeren heft.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

Toen ze de danszaal werd binnengebracht, klemde Marina haar parelmoeren waaier in haar gehandschoende hand, bang dat de gasten de elegante doos met de slapende pop misschien voor een doodskist zouden aanzien.

De jongste pop, Rosario Ferré,

De rechter reikt met de hand naar een parelmoeren etui, knipt het open en neemt er een platte, Egyptische sigaret uit.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Het kan gaan om knopen van echt parelmoer, maar ook om knopen van kunsstof die eruitzien alsof ze van parelmoer zijn gemaakt.)
  • parelmoeren knopen
  • parelmoeren manchetknoopjes
  • parelmoeren manchetknopen

Wanneer het Linnen laken glad is geweven, ontbreekt het dessin en wordt vaak geïnvesteerd in de afwerking zoals ajour of mooie parelmoeren knopen.

http://www.landgoedlinnen.nl/huishoudlinnen/bedlinnen.htm

Als hij zijn armen bewoog, bijvoorbeeld om een glas water naar zijn mond te brengen, knipoogden parelmoeren manchetknopen uit de mouwen van zijn jasje.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Ze had er tevens tientallen kaartjes met verschillende knopen vandaan gehaald, van kleine parelmoeren manchetknoopjes tot hardblauwe hartjes en grote, goudkleurige knopen met een anker.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Hij had geaarzeld, terwijl zijn vingers langs haar hals naar beneden waren gegleden, langs de glanzende lintjes tot aan de parelmoeren knopen van de witte nachtjurk.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Hij had gestudeerd als een beest en drie diploma's verzameld in minder dan zeven jaar, maar hij had nooit het genoegen gesmaakt zijn hand onder een blauw rokje te stoppen of parelmoeren knoopjes los te maken van vormeloze bloesjes.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Hoe ze de parelmoeren knoopjes van haar lila zomerjurk losknoopte, de achterwaartse armbewegingen met de graaiende vingers naar de bh-sluiting, haar blote schouders licht naar voren gebogen, de felwitte huid van die opeens bevrijd naar voren springende borsten en even later het donkere halfrijm van schaam- en okselhaar.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

De Londense firma's Gieves Hawkes en Turnbull Asser maken pyjama's voorzien van een gulp met parelmoeren knopen, in alle kleuren van de regenboog en oneindig veel streepjesvarianten.

NRC,

  • parelmoeren schelpen

In het zwakke licht lijkt de vloer een strand bij laag water, de glasscherven glinsteren als parelmoeren schelpen en in de ondiepe waterplassen liggen aangespoelde voorwerpen: een sjaal, een vuil bord, een vergeten wandelstok.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

De verzamelde voorwerpen kunnen daarom gewoon gebruikt worden, vindt het echtpaar: kletskoppen worden geserveerd in een bewerkte houten schaal uit oostelijk Nieuw-Guinea en de zoute koekjes in een parelmoeren schelp uit de Indische Oceaan.

NRC,

parelmoeren 2.0

lijkend op parelmoer; met de glans of weerschijn van parelmoer; parelmoerkleurig

Algemene voorbeelden


We parkeren onze parelmoeren Cadillac bij het Lincoln Café.

De Standaard,

Wat had ze gedaan met mijn brief? Ze moest hem, een andere verklaring leek me uitgesloten, onder haar jurk hebben verstopt. Wie weet achter het elastiek van haar parelmoeren panty's, dichter bij de geheime haren in het dal van haar dijen dan een levende ooit zou komen.

Marcel, Erwin Mortier,

Een tor met een parelmoeren schild liep verdwaasd over de witte, onvruchtbare vlakte.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • parelmoeren glans
  • parelmoeren schijn
  • parelmoeren weerschijn

Ze drukte haar vingertoppen tegen elkaar; smalle vingers met nagels die een parelmoeren glans afgaven.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

In deze latere werken legt hij een voorkeur aan de dag voor een lichte, glanzende verf in merkwaardige, nogal kitscherige tinten: bronsgeel, lila, zilverig blauw, goud, roze. De parelmoeren glans is het gevolg van visschubjes die verwerkt zijn in de acrylverf.

NRC,

De regen roffelde op het dak, de mist gaf een parelmoeren schijn af, alle mensen waren aardig en kwetsbaar en alert, er heerste een grote band van samenhorigheid en het leven was hartverscheurend, wild en mysterieus.

NRC,

Haar dot, hoog en strak opgebonden, met haar oren helemaal vrij, een donkere gebogen kam met parelmoeren weerschijn boven op haar kop.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,