parkeerwachter


parkeerwachter 1.0

iemand die voor zijn beroep toezicht houdt op publieke parkeerplaatsen en overtreders bekeurt; iemand die toeziet op het parkeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een parkeerwachter…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt vaak een uniform
  • [Plaats] werkt op straat
  • [Activiteit of handeling] ziet toe op het gebruik van publieke parkeerplaatsen en schrijft bekeuringen uit bij overtredingen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep
  • [Organisatie en organisatiewijze] werkt in dienst van een gemeente of van een privébedrijf dat in opdracht van de gemeente werkt

Algemene voorbeelden


Als je in een middelgrote stad tien minuten verkeerd parkeert, krijg je het aan de stok met een parkeerwachter, die heel vlijtig verbaliseert.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=953,

In het licht van het toenemend aantal plaatsen in de stad waar automobilisten voor het parkeren moeten betalen, moet nog bezien worden of de parkeerwachters het op de huidige sterkte wel allemaal aankunnen.

Meppeler Courant,

Iedereen die weleens voor een wielklem heeft gestaan of die bemerkt dat zijn auto is weggesleept, kent de machteloze woede, vermengd met het gevoel onrechtvaardig behandeld te zijn. Parkeerwachters en ambtenaren van de wegsleepdiensten zijn degenen die deze onlustgevoelens moeten opvangen. Zij moeten een beroep hebben waaraan zij nauwelijks enige vreugde kunnen ontlenen. Niet voor niets zijn hun kantoortjes opgetrokken uit woedebestendig beton en kogelvrij glas.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


parkeerwachter 2.0

iemand die voor zijn beroep een privéparkeerterrein bewaakt; bewaker van een parkeerterrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een parkeerwachter…

is een persoon

  • [Plaats] werkt buiten, op een terrein dat vaak bij een hotel, een bioscoop, een winkelcentrum of een privéclub hoort
  • [Activiteit of handeling] waakt over de veiligheid op een privéparkeerterein
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep
  • [Organisatie en organisatiewijze] werkt in dienst van de eigenaar van het terrein

Algemene voorbeelden


Ons privé parkeerterein is vanaf de weg bijna niet zichtbaar en geheel door een hoog hek en bomen omgeven. U kunt het terein uitsluitend verlaten via de uitgangspoort welke zich automatisch sluit na passage van een auto. Ten overvloede houdt ook onze parkeerwachter een oogje op Uw kostbare bezit.

http://www.fun4two.nl/nl/bieden.html

Parkeergarages en terreinen voor werknemers, winkelend publiek en bewoners van appartementen zijn een gewild object voor autokrakers. Onze parkeerwachters zorgen ervoor dat de gebruikers van parkeergarages en -terreinen hun auto met een gerust hart achterlaten. De kosten worden veelal collectief gedragen door meerdere opdrachtgevers.

http://www.bbd.nl/,