partenariaat


partenariaat 1.0

samenwerkingsverband tussen meerdere partijen; bilaterale overeenkomst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een partenariaat…

is een overeenkomst

  • [Betrokkene] geldt tussen twee of meerdere partijen of personen

    Algemene voorbeelden


    De exponentiële toename van het wegverkeer en het steeds complexer woon-werkverkeer hebben de overheid gedwongen een verplichting op te leggen aan de ondernemingen met meer dan honderd werknemers. Zij moeten een 'vervoersdiagnose' voorleggen. Dankzij een partenariaat tussen het Waals gewest, de NMBS, TEC en UWE zal deze diagnose makkelijker worden door het gebruik van de software 'Mobilpol'.

    http://www.prevent.be/kennisbank/een-waals-partenariaat-voor-de-mobiliteit

    Andere leden leggen meer de nadruk op het beginsel van eerbied voor de persoon, d.i. eerbied voor het zelfbeschikkingsrecht van de persoon. In hun ogen zou het experiment idealiter moeten worden opgevat als een vorm van partenariaat van de artsen met de proefpersonen. In deze visie speelt de vrije en geïnformeerde toestemming een fundamentele rol. De correcte toepassing van dit principe houdt in dat wordt afgestapt van het medisch paternalisme.

    http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies-13.pdf,

    Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van Belgium, Bijzonder vertegenwoordigster van het partenariaat "Roll Back Malaria Partnership", heeft Mr. Mohamed Haji Al Khoori, Algemeen Directeur van de Stichting Khalifa Bin Zayed Al Nahyan ontmoet in Abu Dhabi.

    http://www.belgamediasupport.be/opr/Princess-Astrid-of-Belgium-.../NL/

    Tegelijkertijd tracht men naar Japanse voorbeeld de werknemers veel meer te betrekken bij de produktie. In de woorden van De Closets: het proletariaat van Marx-Taylor wordt omgezet in het 'partenariaat' (Het stalinistische Rusland aanvaardde principieel het 'Taylorisme': simplificatie en standaardisatie van het werk.) Die omzetting in partenariaat wordt gemotiveerd met de vaststelling, dat het oude systeem niet meer werkt. [...]. De nieuwe produktiviteit - dat is de Japanse les - kan niet eenzijdig worden afgedwongen, maar moet, aldus De Closets' basisstelling, voortkomen uit tweezijdige onderhandelingen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010828185:mpeg21:a0228,

    partenariaat 2.0

    (politiek en bestuur; neologisme)

    alliantie die een land aangaat met een ander land of andere landen, waarbij de relatie niet officieel is vastgelegd, maar vooral strategisch is
    Meestal met betrekking tot een land dat geen volwaardig lid is van de Europese Unie en waarbij het partenariaat dan vaak 'tussenlidmaatschap' wordt genoemd.

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een partenariaat…

    is een alliantie

    • [Betrokkene] geldt tussen meerdere partijen, meestal landen
    • [Legitimiteit] is meestal niet officieel vastgesteld

      Algemene voorbeelden


      Tot zover dus niets nieuws. Echter, het verhaal neemt een opvallende wending waar wordt voorgesteld dat die landen die vooralsnog geen volwaardig lid kunnen worden in aanvulling of vooruitlopend op het kandidaat-lidmaatschap in aanmerking kunnen komen voor 'nieuwe statusvormen zoals het partenariaat'. Wat daarmee concreet bedoeld wordt, maakt het regeerakkoord niet duidelijk. Maar aangenomen mag worden dat de regering met dit idee een tussenlidmaatschap op het oog heeft: een relatie die minder biedt dan volwaardig lidmaatschap maar die verder gaat dan de huidige vormen van samenwerking met potentiële nieuwe lidstaten.

      http://www.clingendael.nl/publication/partenariaat-dat-iets-tussen-wal-en-schip

      Daarmee doet de nieuwe regering op zijn minst gezegd een opvallend voorstel. Niet dat de gedachte op zich nieuw is. Vooral van Duitse en Franse kant zijn laatstelijk soortgelijke suggesties gedaan bij monde van bondskanselier Merkel en presidentskandidaat Sarkozy. Beiden verzetten zich tegen een mogelijk Turks lidmaatschap en zien in een 'geprivilegieerd partnerschap' een middel om Turkije 'op afstand te vriend te houden'. In het Europees Parlement leeft ook het idee van een tussenvorm. En in Nederland heeft al eerder het CDA zich uitgesproken voor zo'n constructie, onder de naam van, inderdaad, een partenariaat.

      http://www.clingendael.nl/publication/partenariaat-dat-iets-tussen-wal-en-schip

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenwoord
      Vroegste datering 2005