party


party 1.0

feest, vooral in het uitgaanscircuit

Semagram


Een party…

is een bijeenkomst

   Hoofdsemagram: feest


   Algemene voorbeelden


   Achteraan in het boek vindt u trouwens voorstellen voor verschillende soorten party's bij tips voor wat-maak-ik-wanneer-en-hoe.

   http://www.xquis.com/books/_nl/

   Man neemt van zijn laatste centen een Greyhound naar Hollywood, zorgt dat hij ontdekt wordt, speelt in romantische films, wint een Oscar, komt vrouw tegen bij een party op het landgoed van een producer en zegt hallo.

   Rupert, een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

   De helft van de partybezoekers is met het openbaar vervoer naar het feest gekomen, elf procent heeft een auto bestuurd en dertig procent is meegereden of naar de party gebracht.

   http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

   Er wordt vooraf ook behoorlijk wat tijd uitgetrokken voor Halloween-inkopen, -versiering en -voorbereiding van de party.

   De Standaard,

   'Tja, moet kunnen natuurlijk, maar echt gangbaar is het niet, naar een party met je pa.'

   http://www.xs4all.nl/~adark/,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een grootschalige party

   In tegenstelling tot de grootschalige party's, waar bij de ingang altijd wordt gefouilleerd op drugs, wordt bij driekwart van de bezochte horecagelegenheden niet gefouilleerd op drugs.

   http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

   • een chique party

   Het enige nadeel is, dat er soms wordt gedacht: oh, Cor Bakker hoef je niet bellen, want die zit vast bij Paul de Leeuw. Terwijl ik daar hooguit voor de helft van mijn tijd mee bezig ben. En misschien gaat er een enkele keer een chique party aan mijn neus voorbij, omdat Paul de Leeuw bij zulke mensen niet altijd even geliefd is.

   NRC,

   Ik doe dat graag, chique party's, want je kunt er met een trio heerlijk jazz spelen, mits niet te hard.

   NRC,

   • een intieme party

   Daar waar de één kiest voor een groots opgezet evenement met sterren uit de internationale showbizz, een paar swingende en exotische acts en een zeer uitgebreid lopend buffet, wil de ander juist een intieme party met een uitmuntend strijkorkest, een aantal exquise wijnen en een uitgelezen mix aan verfijnde hapjes.

   http://www.itb-entertainment.com/index_other.html

   • een grootse party

   Daan gaf een grootse party voor de verjaardag van zijn vrouw Dina in het huis van een textielmagnaat.

   Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

   • een extravagante party

   Uitgebouwde tuningauto's zijn geen sjezende feestbakken. Tuningfreaks brommen rond in onherkenbare, verknutselde bolides. Een tuner claxonneert niet met een simpel pwep, het gaat altijd van tiri-tiri-ta. En binnenin bonzen de muziekbassen. De spoilers zijn groot, de bumpers laag en de velgen peperduur. Het bochtige koetswerk heeft accenten van black lights. Ideaal, zou je denken, om als feestvarken extravagante party's mee af te schuimen, maar niets is minder waar. 'Als ik op stap ga, leen ik de auto van mijn pa', zegt Frank.

   De Morgen,

   • een illegale party
   • een legale party

   Hoewel de politie meedogenloos optreedt tegen illegale party's en tegen het drugsgebruik in de Amerikaanse house-scene, verlustigt het gabberpubliek in de voorsteden van San Francisco, Chicago en Los Angeles zich net zozeer aan ecstasy, paddestoelen en lachgas als de hardcore-scene in Spijkenisse (Spike City) of Zaandam.

   http://www.terrorworld.net/kranten/1996/groeneadam1996_27nov.html,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • een spetterende party

   "Voor veel werknemers is Lost Boys de eerste werkgever." Dit bedrijf en zijn personeel leek geboren voor het succes. Zeker tijdens de internet-hausse werd een aureool van weelde en luxe opgebouwd. Het kon niet op: Formule 1 sponsoring, met het vliegtuig (voorzien van Lost Boys logo) naar Monaco, spetterende party's, squashbanen en fitnessruimten op kantoor.

   De Telegraaf,

   als object bij een werkwoord


   • een party houden
   • een party organiseren

   Thuis een party organiseren is weer helemaal in. Misschien waren we het moe om massaal te hossen in een discotheek, die we toch al kenden.

   http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/47804-party-thuis-organiseren-hoe-pak-je-dat-aan.html

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen