partycrasher


partycrasher 1.0

(cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen)

iemand die onuitgenodigd een feest bijwoont, meestal een redelijk chic feest, en zich daar in sommige gevallen ook misdraagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een partycrasher…

is een persoon

  • [Gedrag] woont onuitgenodigd een feest bij en misdraagt zich daar soms ook
  • [Omstandigheid] verschijnt op feesten die meestal vrij chic zijn

    Algemene voorbeelden


    "Wie was eigenlijk die blonde jongen met dat brilletje?" Na grondige bestudering van het uitbundig feestende manspersoon op mijn dansfestijn, moet ik concluderen hem niet te kennen. Heel vaag staat me iets van hem bij, maar de foto's doen vermoeden dat we dikke vrienden zijn, zo gezellig voert hij me champagne en rent hij in de rondte met ballonnen en slingers. Hij was zeker niet uitgenodigd, dus hebben we hier te maken met een partycrasher, iemand die ongevraagd feestjes binnendringt. Ik vind het wel geestig, want zelf heb ik jaren geleden een huwelijk gecrasht van volslagen vreemden.

    De Telegraaf,

    De onopvallende muisgrijze verschijning die iedere arrivée hartelijk welkom heet en gedienstig de weg wijst naar het koude buffet en de drankafdeling (inclusief de party-crashers van de vuurwerkredactie, die helemaal niet was uitgenodigd) blijkt de directeur te zijn geweest.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003128024:mpeg21:a00021,

    Eindelijk was het mysterie opgelost wie toch die onbekende zwartharige vrouw was. Het pasgetrouwde stel kon erom lachen, maar meldde en passant dat 't nog een heel groot huwelijkscadeau van me tegoed had. Dat hebben ze gekregen. Dus blonde partycrasher mét bril: zand erover, als je wel nog even een héél leuk verjaardagspresentje langsbrengt.

    De Telegraaf,

    Olympische partycrasher biedt excuses aan. Daar stond ze opeens bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen, met vloekende kleuren tussen het blauw-gele equipe van India. In een rode trui en zeegroene broek liep ze voorop, pal naast de vlaggendrager. En niemand wist wie ze was. Ondertussen weten we wie ze is, en dat ze spijt heeft van haar actie.

    http://nos.nl/op3/artikel/402237-olympische-partycrasher-biedt-excuses-aan.html,

    Ze zal er ongetwijfeld zelf niks van gemerkt hebben - alsof er al ooit een stukje taart door dat vege lijf van haar is gegaan - maar Paris Hilton is wel degelijk een verjaardagstaart kwijt… aan een partycrasher dan nog wel. Dat zal wellicht iets harder pikken bij La Hilton. De plaatselijke nozem, ene Paz, viel onuitgenodigd op haar feestje binnen (tot zover de security) met een vals rood polsbandje, goot vervolgens liters drank naar binnen, feestte aardig als de beesten mee en slaagde er vervolgens ook nog in deze verjaardagstaart [...] van 30 kilo (astemblief) naar buiten te slepen.

    http://www.clint.be/entertainment/partycrasher-pikt-verjaardagstaart-van-paris-hilton,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een professioneel partycrasher

    Jos Van Brabant, een vreemde man in een fout kostuum, heeft een nog vreemder beroep. Hij is professioneel partycrasher. Op werkelijk alle mondaine feestjes in Europa werkt deze opportunist zich ongevraagd binnen. Zijn parate kennis over alles en nog wat en zijn vlotte babbel zorgen ervoor dat niemand volledig zeker is of hij nu op het feestje thuishoort of niet.

    http://www.murderinc.be/?q=node/87

    met eigennaam


    • partycrasher Dulfer

    Ballings noemt de publiciteit rond de uitspraken van partycrasher Dulfer 'lullig en tragisch'. Hij herinnert zich de toenmalige 'onzalige manier van besluitvorming en onoverzichtelijke organisatiestructuur', die uiteindelijk tot het vertrek van Dulfer leidden.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842371:mpeg21:a0219,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding