passiefnorm


passiefnorm 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) in België; neologisme)

norm met betrekking tot de energiezuinigheid van gebouwen; norm waaraan gebouwen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een passieflabel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een passiefnorm…

is een norm

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een norm met betrekking tot de energiezuinigheid van gebouwen; is een norm waaraan gebouwen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een passieflabel

    Hoofdsemagram: norm


    Algemene voorbeelden


    Sinds 1 januari 2014 moeten nieuwbouwprojecten in Vlaanderen voldoen aan veel strengere energienormen. Het maximale E-peil daalt van E70 naar E60. Met het energieprestatiepeil (E-peil) wordt het energieverbruik van een gebouw bedoeld. Hoe lager, hoe energiezuiniger het gebouw. Een passiefhuis heeft doorgaans een E-peil tussen 50 en 0. Vlaanderen komt dus dichter in de buurt van de passiefnorm. Brussel en Wallonië zullen de passiefnorm voor elke nieuwbouw opleggen vanaf 2015 en 2017.

    http://blog.recordbank.be/nl/articles/lage-energiewoningen-en-passiefhuizen-strengere-normen,

    Veertien slecht gehuisveste gezinnen werden onlangs eigenaar van een sociale passiefflat in Molenbeek [...]. Aanvankelijk wilde het buurthuis alleen betaalbare woningen bouwen. Het waren de gezinnen zelf die voor passiefbouw kozen. De energiekosten vormden de voorbije jaren een té grote hap uit hun budget. In samenspraak met de toekomstige bewoners koos architect Damien Carnoy voor houtskeletbouw, driedubbel glas, een groendak, zonnepanelen om het water op te warmen en regenwaterrecuperatie. Het project werkte inspirerend, want sinds maart 2010 moet alle sociale nieuwbouw in Brussel de passiefnorm halen.

    http://www.standaard.be/cnt/rf377sh3,

    Ik heb mijn zinnen gezet op een oude rijwoning uit de jaren 40, dus totaal niet geïsoleerd. De gewelven tussen de verdiepingen en zolder zijn van hout. Ik had gedacht om de hele woning te slopen en een passiefhuis te zetten [...]. Ik zou dus het huis aan de binnenkant slopen en enkel de buitenmuren en dak overhouden [...]. Kan ik hiermee nog passiefnormen halen (ik wil dus balansventilatie) of begin ik daar beter niet aan.

    http://www.ecobouwers.be/forum/post/oud-huis-van-binnen-ontmanteld-lew-mogelijk,

    De wooneenheden beantwoorden in detail aan de passiefnorm. Ze zijn supergeïsoleerd, luchtdicht en genieten van passieve zonne-energie door de zuidgerichtheid.

    http://www.baksteen.be/userfiles/image/downloads/publicaties/bmb/BMB114.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005