pastelkleurig


pastelkleurig 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

afbeelding

Bron: m01229
( CC BY 2.0 )

met een kleur in een pasteltint; een kleur in een pasteltint hebbend
Pasteltinten zijn bv. zachtblauw, zachtgeel, zachtgroen en zachtroze.

Algemene voorbeelden


Als je even niet oplet, blijken zelfs al bestaande panden plotseling met een dakrand te zijn bekleed, zoals het woning- en kantoorgebouw in de Wibautstraat bij het Amstelstation dat in korte tijd is voorzien van een heel nieuwe gevel van pastelkleurige kunststofonderdelen.

NRC,

Vanop een heuveltop kijken we toe hoe de zon ondergaat, hierbij genietend van de pastelkleurige rotsen met hun kleurverandering en de absolute stilte van de woestijn.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

Een zwerm van wel vijftig staartmezen schoot om mij heen de boom in en sommige gingen bijna op de takken van mijn armen zitten [...]. Nog nooit had ik van zo dichtbij het pastelkleurige roze en bruin en grijs van hun gevederte waargenomen.

De weerspiegeling, Jan Wolkers,

Er hangen kleine papieren zuigflesjes aan het plafond en er is een gele strik aan iemands wiegje gebonden ... de wieg waarin ik lig, lijkt van plastic en aan de zijkant is het rood. Ik herinner me ook een mobiel. Als ik op mijn rug lig, hangt het in de linkerhoek. Het ziet er pastelkleurig uit, niet met felle kleuren.

http://www.skepsis.nl/pseudoherinneringen.html,

Opvallend en sterk zijn dan weer de naakten in zwart-wit. Ze lijken nauwelijks bewerkt en daardoor directer en eerlijker. De erotiek is in dat geval rauwer en dubbelzinniger en komt dichter bij onze hedendaagse smaak. Gek genoeg moet je vaststellen dat die foto's even oud of ouder zijn dan de pastelkleurige, wazige equivalenten in kleur.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een pastelkleurig jurkje

'Ingestijfd? Welnee, hij zei: ingelijfd.' 'Niet waar, hij zei: ingestijfd. Ze zijn nu bij de gemeente van Christus ingestijfd. Ingestijfd zijn ze, zoals al die mensen daar in de kerk, allemaal ingestijfde mensen. En zo zitten ze er ook bij met hun roze en lichtblauwe hoedjes en pastelkleurige jurkies en hun zwarte jasjes en streepjesbroeken: zo zitten ze er ook bij. Ze zijn ingestijfd. Wat verschrikkelijk, wat ontzettend, doe je belijdenis dan word je ingestijfd.' 'Niet waar, hij zei: ingelijfd.'

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,