pederast


pederast 1.0

(pejoratief)

man die seks heeft met jongens; ook: man die zich seksueel aangetrokken voelt tot jongens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pederast…

is een man; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voelt zich seksueel aangetrokken tot jongens
  • [Activiteit of handeling] heeft seks met jongens
  • [Legitimiteit] handelt in strijd met de wet als hij seks heeft met minderjarige jongens

    Algemene voorbeelden


    Het is gewoon niet duidelijk of de mannelijke pederast een jongetje ziet als een opblaaspop met een hoog realiteitsgehalte, of dat hij in de knul zijn eigen verloren, want mogelijk gefrustreerde, kindertijd probeert terug te vinden.

    http://sgreifwonder.wordpress.com/2009/06/17/tien-jaar-extra-voor-benno-larue-a-u-b/,

    Deze 'kinderliefhebbers' wijzen vaak op het verschil tussen 'pedofielen' en 'pederasten'. Een pederast houdt op een lichamelijke manier van kinderen, wat wordt verklaard in de etymologie: 'paidos' plus 'erao' (van het Griekse werkwoord 'eraomai'), 'ik heb zinnelijk lief'. Zie ook de woorden 'eros' en 'erotiek'. Een pedofiel daarentegen zou op een meer verheven, niet-seksuele manier van kinderen houden. Naast 'eros' en 'philos' had je in het Grieks trouwens ook nog 'agape', wat wees op een uiterst rationele verbintenis.

    Elsevier,

    "In het klooster van mijn oom zit een pederast die nog op tv geweest is. Hij had zo'n balk voor z'n ogen zodat de kijkers hem niet zouden herkennen."

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Lezersbrieven vragen naar het gebruik van de geëigende termen waar het over pedofilie gaat. Waarom gebruikt u de term pederast niet voor dat handelen? Al was het maar uit respect voor mensen die pedofiel gericht zijn en die neiging niet omzetten in de praktijk.

    De Standaard,

    Niet de hoeren en de dronkelappen, niet de junkies of de pederasten bij de pisbakken maar de architecten van het noncreatieve, het emotieloze, prestatiegerichte, materialistische denken, zijn de dragers en de verspreiders van de ziektekiem die ons allemaal aanvreet.

    De heiligen zijn dood, René Stoute,

    Intellectuelen die buiten het leven staan, pederasten, halve garen, mensen die er behoefte aan hebben te veel te drinken, verdovende middelen te gebruiken, met de hele wereld naar bed te gaan, zich te laten psycho-analyseren.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding