peilbeheer


peilbeheer 1.0

(politiek en bestuur; natuur, milieu en energievoorziening)

het beheren van het waterpeil; het erop toezien dat het waterpeil op de gewenste hoogte blijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Peilbeheer…

is beheer

  • [Betrokkene] wordt vooral gedaan door waterschappen
  • [Onstoffelijke inhoud] betreft het beheren van het waterpeil, hetzij dat van het oppervlaktewater, hetzij dat van het grondwater

    Hoofdsemagram: beheer


    Algemene voorbeelden


    Bodemdaling ontstaat onder meer door bemaling en peilbeheer en kan tot 2050 in veen- en kleigebieden in omvang variëren tussen 10 en 45 centimeter.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Het watersysteem wordt voor het grootste gedeelte bepaald door klimaat en natuurlijke processen en kan over het algemeen slechts beperkt gestuurd worden door een oppervlaktewatersysteem en peilbeheer.

    http://www.wgs.nl/waterbeheersplan/default.htm

    'Gelet op het belang van de schaatssport in het waterschap wordt van iedere medewerker, die betrokken is bij het peilbeheer, verwacht dat hij alert reageert bij aanhoudende vorst ...'

    Meppeler Courant,

    In de plannen staat het behoud en de ontwikkeling van verschillende waterfuncties, zoals de landbouw-, natuur- en recreatiefunctie, centraal. Hiervoor zullen in de komende planperiode vele maatregelen worden genomen. Deze maatregelen hebben betrekking op peilbeheer, inrichting en onderhoud van watergangen, tegengaan van waterverontreiniging en aanpak van de verontreiniging van de waterbodem.

    Meppeler Courant,

    De discussie rond de reorganisatie van het Overijsselse waterschapsbestel heeft het hele vorige jaar 'in beslag' genomen, zo schrijft voorzitter Schaap in zijn voorwoord van het jaarverslag. De grootscheepse fusie is vrijwel inherent aan het Integraal Waterbeheersplan (IWBP), dat is gebaseerd op vier thema's. Dat zijn ook meteen de grootste knelpunten in dit gebied: verontreiniging van oppervlaktewater, peilbeheer en verdroging, inrichting en onderhoud en aanpak van de waterbodem.

    Meppeler Courant,

    Voorkomende kwantiteitsproblemen zijn watertekort en -overlast door directe afvoer van neerslagoverschotten respectievelijk bergingstekorten in stedelijk gebied, verdroging door peilbeheer ten bate van de ont- en afwatering voor de landbouw en de verstedelijking en grondwateronttrekking voor drinkwaterbereiding.

    http://www.ct.tudelft.nl/diocdgo/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • actief peilbeheer
    • flexibel peilbeheer
    • natuurlijker peilbeheer
    • operationeel peilbeheer
    • rigide peilbeheer

    Actief peilbeheer houdt in dat maatregelen genomen worden in het lokale oppervlaktewaterstelsel, waardoor het grondwaterpeil van het natuurgebied omhooggebracht kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van stuwen, het verondiepen van grachten, … maar ook het herstellen van het natuurlijk overstromingsregime in een gebied.

    http://www.mina.vlaanderen.be/wiedoetwat/aminal/taken/water/water/

    Actief peilbeheer is het ingrijpen in de oppervlaktewaterhuishouding in bepaalde gebieden met het doel de waterhuishouding – bij voldoende kwaliteit – kwantitatief te optimaliseren ten gunste van het aanwezige of gewenste landgebruik.

    http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

    Thema verdroging, actie 73: proefprojecten actief peilbeheer worden in alle provincies opgestart met als doel het verwerven van een duidelijk inzicht in actief peilbeheer, met het oog op veralgemening en schaalvergroting van actief peilbeheer om verdroging te voorkomen of vernatting te bekomen.

    http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html

    Waterbeheerders kunnen de boeren helpen om de schade door nattere percelen te beperken met flexibel peilbeheer, kavelruil, waterbeheersvergoedingen en schaderegelingen.

    http://www.clm.nl./index_nl2.html

    Het GGOR gaat uit van flexibel peilbeheer. Hierbij is het grondwaterpeil maatgevend. Er wordt in dat geval niet meer gestuurd op het peil in de sloot en ook een strikt zomer- of winterpeil wordt dan niet meer nagestreefd. De aanvoer en afvoer van water zal uiteindelijk volledig bepaald worden door het grondwatergestuurd peilbeheer van het GGOR. Het vaststellen van een GGOR kan gevolgen hebben voor het beregenen.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    Met flexibel peilbeheer gaat het waterschap het gewenste grond- en oppervlaktewaterpeil regelen. Hierdoor kan het snel inspelen op lokale omstandigheden.

    http://www.wgs.nl/waterbeheersplan/default.htm

    Er wordt [...] niet gekozen voor een natuurlijker peilbeheer als uitgangspunt van het beleid; een goede watervoorziening voor de landbouw in het noorden blijft een belangrijke randvoorwaarde.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Het huidige kwantiteitsmeetnet is overgenomen van de voormalige waterschappen. Het is gericht op operationeel peilbeheer en alle meetpunten zijn gelokaliseerd op waterregulerende kunstwerken.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    Daarnaast zal het Rivierenland-project consequenties hebben voor de inrichting van het gebied. Grondgebruik dat een rigide peilbeheer vereist, is niet meer mogelijk.

    http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

    • grondwatergestuurd peilbeheer

    Belangrijkste maatregelen • Opstellen tweede generatie waterkansenkaart, samen met partners [...]. • Instellen grondwatergestuurd peilbeheer in veenkoloniaal gebied. • Op zandgronden Waternoodprofielen aanleggen, water conserveren door grondwatergestuurd peilbeheer en extra berging creëren door het inrichten van oppervlaktewaterconserveringsgebieden.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    De inlaatbehoefte kan worden verkleind door het vasthouden van neerslag met behulp van grondwatergestuurd peilbeheer.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    • het huidige peilbeheer

    Het huidige peilbeheer is reeds zoveel mogelijk grondwatergestuurd, maar onvoldoende gestructureerd.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    • seizoensgebonden peilbeheer

    Voor dijkversterking dient zowel buiten- als binnendijks een strook ruimte te worden gereserveerd. Er wordt overgeschakeld naar een seizoensgebonden peilbeheer. Dit betekent een hoog voorjaarspeil dat langzaam uitzakt in de zomer.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Buitendijkse ontwikkelingen op het gebied van watergebonden recreatie en herstructurering van bestaand bebouwd gebied worden getoetst aan de EHS, de Vogelrichtlijn en nader te bepalen veiligheidsnormen. De ontwikkelingen moeten gepaard gaan met groen/blauwe investeringen en mogen de toekomstige stijging van het IJsselmeerpeil en het seizoensgebonden peilbeheer op geen enkele wijze in de weg staan.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • aangepast peilbeheer

    Velt en Vecht wil de behoefte aan wateraanvoer verminderen door te werken aan het vasthouden en conserveren van gebiedseigen water. Dit gebeurt door het voeren van aangepast peilbeheer en het toepassen van de Waternoodgedachte.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    als object bij een werkwoord


    • het peilbeheer afstemmen op iets

    Algemeen kan worden gesteld dat het waterschap in de natuurgebieden het peilbeheer wil afstemmen op het watersysteem en de GGOR.

    http://www.wgs.nl/waterbeheersplan/default.htm

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • het peilbeheer in het beekdal
    • het peilbeheer in de Hoorns
    • het peilbeheer in de Ruiner Aa

    Het peilbeheer van de Oude Vaart en in het beekdal is afgestemd op de landbouwfunctie.

    Meppeler Courant,

    Plannen die voor een beter beheer nodig zijn, kunnen alleen worden uitgevoerd als daar meer gronden worden aangekocht; het peilbeheer in de Hoorns en de Ruiner Aa is nu afgestemd op de huidige functie, die van landbouwgrond.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: van

    • het peilbeheer van grondwaterstanden
    • het peilbeheer van de Oude Vaart

    Het peilbeheer van de Oude Vaart en in het beekdal is afgestemd op de landbouwfunctie.

    Meppeler Courant,

    Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om formulieren, grafieken en rapporten te genereren op basis van onder andere boorgatmetingen, geo-elektrische metingen en grondwaterwaarnemingspunten. De meest recente versie, REGIS 3.0, is een combinatie van het Geografisch Informatie Systeem ArcView en een Oracle Databank Management Systeem. Deze uitvoering is onder andere uitgebreid met een module voor het peilbeheer van grondwaterstanden.

    http://www.tno.nl

    in voorzetselgroep


    • aanpassing van het peilbeheer
    • effecten van het peilbeheer
    • sturing van het peilbeheer
    • een vorm van peilbeheer

    Daarnaast komen er kades rond het Bargerveen en dienen voor aanpassing van het peilbeheer een aantal kleine projecten te worden gerealiseerd, zoals het aanbrengen van waterinlaten.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    De huidige streefpeilen van het IJsselmeer zijn bij zeespiegelstijging, gecombineerd met bodemdaling in de polders, niet meer te handhaven zonder aanpassing van het peilbeheer of spuicapaciteit.

    http://www.nop.nl/,

    Ook de effecten van het peilbeheer op aangrenzende gebieden en de beperkingen die gelden voor het volgen van de maaiveldsdaling, zijn aandachtspunten bij de knelpuntenanalyse.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    In dat begeleidingssysteem zullen de meetpunten, de beweegbare kunstwerken en de gecontroleerde overstromingsgebieden of wachtbekkens worden opgenomen. Dat systeem moet, naast een optimalisatie van de sturing van de kunstwerken, ook een centrale sturing van het peilbeheer mogelijk maken.

    http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

    Om deze nieuwe vorm van peilbeheer te laten slagen, is voldoende draagvlak een vereiste. De manier waarop aan dit nieuwe beleid gestalte gegeven wordt, moet daarom voor de ingelanden controleerbaar zijn. Dit vraagt om een goede informatievoorziening.

    http://veltenvecht.vertis.nl/

    • een leidraad voor peilbeheer

    Velt en Vecht geeft prioriteit aan het realiseren van de trits vasthouden - bergen - afvoeren van de commissie WB21. Vasthouden betekent toepassen van het principe grondwater als leidraad voor peilbeheer. Hierbij wordt verdroging bestreden door meer infiltratie boven en meer kweldruk onder in het watersysteem te realiseren.

    http://veltenvecht.vertis.nl/