pelotonremmer


pelotonremmer 1.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in België; neologisme)

strook van tien witte, betonnen ribbels van anderhalve centimeter hoog die dwars over de weg lopen, bedoeld om hardrijdende fietsers langzamer te laten rijden; snelheidsremmende strook voor fietsers
In België zijn de pelotonremmers voor het eerst aangelegd op het jaagpad langs de Schelde, een geliefd parcours voor wielrenners.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pelotonremmer…

is een strook

  • [Functie] dient als snelheidremmende voorziening om hardrijdende fietsers te dwingen langzamer te rijden

    Algemene voorbeelden


    De nieuwe drempels zijn immers gericht op fietsers, en dat stuit in een wielerland als België op fel protest. De drempeltjes - officieel 'ribbelstroken' of 'pelotonremmers' - zijn aangelegd op het jaagpad langs de Schelde - een ideaal parcours voor wielrenners. Op een afstand van 26 kilometer, tussen Zwijnaarde en Oudenaarde, zijn om de kilometer tien witte ribbels van anderhalve centimeter hoog aangebracht. Als je erover rijdt, worden je ingewanden volgens getuigen 'geklutst als een roerei'. De ribbelstroken kwamen na klachten van wandelaars, rolschaatsers en recreatieve fietsers. Die voelden zich steeds meer in de verdrukking gebracht door 'wielerterroristen', grote groepen wielrenners die meer dan 50 kilometer per uur rijden. De Vlaamse overheidsdienst Waterwegen en Zeekanaal bracht de ribbelstroken vorige week aan met het idee om het project na de zomer te evalueren en dan eventueel uit te breiden. Maar dat was buiten de Vlaamse wielerwereld gerekend. Die gaat massaal tekeer tegen de 'peststroken'.

    de Volkskrant,

    In Vlaanderen is ophef ontstaan over betonnen ribbelstroken op een fietsroute. De betonnen minihobbels moeten hardrijdende wielrenners afremmen om gevaarlijke situaties te vermijden. Maar de wielrenners zijn allesbehalve blij met de 'peletonremmers'. De Vlaamse regering gaat zich nu met de kwestie bemoeien, meldden Vlaamse media maandag.

    http://www.deondernemer.nl/deondernemer/654834/Woede-om-pelotonremmers.html,

    Met tientallen ribbelstroken op het jaagpad langs de Schelde verklaart de Vlaamse overheid de oorlog aan grote groepen wielertoeristen. De 'pelotonremmers' moeten een einde maken aan een reeks klachten over voorbijrazende 'wielerterroristen'. Het Scheldepeloton, een wielerclub met een roekeloze reputatie, voelt zich geviseerd. 'Die drempels zijn levensgevaarlijk en dienen enkel en alleen om ons lam te leggen.'

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130710_00654848,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013