persifleren


persifleren 1.0

iets of iemand bespotten door overdrijvende imitatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Persifleren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Wilders probeert welbewust nieuwe begrippen te munten. Hij persifleert de PvdA-slogan "Dit land kan zoveel beter" tot: "Dit land kan zoveel analfabeter", en doopt die partij om tot "Partij van de Arabieren".

      http://woordpost.onzetaal.nl/persifleren.php,

      Een grappig intermezzo in de verder wel vrolijke maar serieuze avond werd verzorgd door Carlo Boszhard en Irene Moors. Zij persifleerden musicalproducent Erwin van Lambaart en casting director Marianne van Wijnkoop, zoals zij dat eerder ook al gedaan hadden in "De TV Kantine". Toch echt knap, hoe met name Boszhard zijn 'slachtoffers' altijd weer zo treffend weet uit te beelden.

      http://mooimuziek.blogspot.com/2009/06/musical-awards-gala-2009.html,

      In de bewuste verhaspeling klinkt het oorspronkelijke cliché echter sterker dan ooit door. Bijvoorbeeld: "de vijg valt niet ver van het paard" in plaats van "de appel valt niet ver van de boom". Maar als je angstvallig clichés wil vermijden, kom je in een andersoortig clichématig taaltje terecht, een soort socio-babble of yuppie-speak, zoals gepersifleerd door Van Kooten en De Bie.

      De Standaard,

      Het satirische theater in Nederland bloeit. In Rotterdam lijkt men er gek op te zijn. Zo persifleerde het RO Theater in Global News de commercialisering van het tv-nieuws, en wel op een dermate gladde en virtuoze wijze dat je haast naar zo'n spetterend dagelijks tv-journaal ging snakken.

      NRC,

      De film C'est arrivé près de chez vous, die ik onlangs zag, persifleert het toenemende vertoon van geweld in films door extreem geweld te tonen. Dat is in hoge mate paradoxaal, maar niettemin is voor velen de stellingname van de makers (tegen geweld) duidelijk genoeg.

      NRC,

      Barrymore legt op haar beurt een kudde dommekrachten eerst uit hoe ze ze in elkaar gaat slaan om haar belofte onnavolgbaar gestand te doen en met een moonwalk de ruimte vol bewusteloze bruten te verlaten. Verder zien we onze engeltjes als geisha's, jodelend in lederhosen en worden een paar scènes uit Mission Impossible gepersifleerd.

      Sp!ts,

      Saint-Saëns was toen compositorisch op zijn hoogtepunt en genoot daarbij een ongekende populariteit. Hij persifleert in veertien korte deeltjes ondermeer een aantal bekende componisten als Rossini, Berlioz en Offenbach en maakt een muzikale karikatuur van de studerende (ploeterende) amateur.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • goed persifleren
      • leuk persifleren

      Mag ik ook een shockschadeclaim indienen bij het cabaretduo Plien en Bianca? Afgelopen woensdag bezocht ik hun prachtige voorstelling Ngorongoro, waarin zij onder andere twee gelifte Gooise hockeydames onbedaarlijk leuk persifleren. In die voorstelling zit een act, die zo verschrikkelijk hilarisch is, dat ik er de hele dag aan denk.

      NRC,

      Haar faam dankt ze vooral aan belspelletjes en het erotische 'Nachtsuite'; programma's die worden uitgezonden als er geen hond kijkt. En natuurlijk aan Wim de Bie, die 'Nachtsuite' verbluffend goed persifleerde. Daarbij was de huiskamervraag vooral: is dit Wim de Bie of Christine van der Horst?

      Trouw,