persoonsgericht


persoonsgericht 1.0

gericht op de persoon; gericht op het individu; afgestemd of ingesteld op de behoeften van een of meer personen

Algemene voorbeelden


De eerste fase van het gesprek dat Margreet met mensen voert is praten, ontdekken, beleven. De tweede fase is herhalen en de derde stap is een plan om anders tegen het leven aan kunnen gaan kijken. Dat is het mooie ervan: vergeten en je leven opnieuw inrichten. En dat moet je willen, dat moet je kunnen. Het oude loslaten en kijken wat er mogelijk is. En dan persoonsgericht, geen mens is gelijk. Ieder mens heeft wel iets in zich wat hij of zij wel leuk vindt.

Meppeler Courant,

Cliëntgerichte psychotherapie wordt gekenmerkt door drie P's: die van Persoonsgericht, van Procesgericht en van Pragmatisch. Persoonsgericht houdt in dat de cliëntgerichte psychotherapeut(e) u als uniek individu als uitgangspunt neemt.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

In de ontwikkelingslanden nam het aantal betrouwbare contactpersonen toe. Nu bereikt en helpt het Liliane Fonds jaarlijks duizenden kinderen: persoonsgericht, kleinschalig en direct.

http://www.lilianefonds.org/index2.htm

Vijf keer per jaar organiseert de Vlaamse federatie voor jeugdhuizen en jongerencentra een vormingsweekend voor jeugdhuismedewerkers. Per Kwartee worden er elf thema's aangeboden. Er kan gekozen worden uit jeugdhuisgerichte, persoonsgerichte, vaardigheidsgerichte of beleidsgerichte thema's.

http://digitaalbrussel.vgc.be/webpages/jh/tongeluk/verslagen%5CJaarverslag%202000.doc.

Bij faalangstige leerlingen zie je doorgaans dat ze grote behoefte hebben aan een uitgebalanceerde taakgerichte feedback, met nadruk op de positieve variant, maar met gewenning aan de negatieve variant. Zij verdragen alleen positieve taakgerichte en persoonsgerichte reacties. Negatieve feedback, ook al is die alleen maar taakgericht, leggen zij al snel uit als persoonsgericht.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

Ook indien er sprake is van individuen en bedrijven die herhaaldelijk nieuwe overtredingen begaan, dan wel overtredingen weigeren te beëindigen, moet het OM optreden. Het strafrecht is namelijk meer persoonsgericht dan het bestuursrecht.

http://www.milieuom.nl/nota.pdf,

Cliëntgerichte psychotherapie is te zien als een proces, waarin u zich kunt ontwikkelen. De therapie is ook persoonsgericht. De psychotherapeut neemt u als uitgangspunt. Wat voor iemand bent u? Hoe ziet u andere mensen? Hoe kijkt u zelf tegen uw klachten aan?

http://www.vcgp.nl/

De regering hecht groot belang aan een geïntegreerd jeugdbeleid, dat inzet op preventie. Dit vergt een intensieve persoonsgerichte samenwerking tussen school, buurt en de betrokken instanties.

http://www.koninklijkhuis.nl/monarchie/monarchie.html?prinsjesdag.html,

De afhandeling wordt bepaald door de vorm van de discriminatie: verbale uitingen in het openbaar leiden in de regel tot transacties en persoonsgerichte verbale discriminatie leidt vaker tot een dagvaarding.

http://www.google.nl/search?q=cache:rpZsWJOsP_AJ:www.discriminatiezaken.nl/doc/Strafrechtonderzoek.doc+discriminatiezaak+site:.nl=nl=lang_nl,

"Ik denk dat het goed zou zijn wanneer er binnen de vakgroepen naast het praten over de aanschaf van methodes, gezamenlijke toetsen enzovoort, ook tijd ingeruimd wordt om min of meer persoonsgerichte zaken te bespreken. Onderwerpen als: onderlinge verhoudingen, leren omgaan met veranderingen, hanteren van moeilijke leerlingen, ordeproblemen, vragen ook om aandacht."

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een persoongerichte aanpak
  • een persoonsgerichte benadering

Het Liliane Fonds hanteert een persoonsgerichte, kleinschalige en directe benadering.

http://www.lilianefonds.org/index2.htm

De huisarts is in staat om aandacht voor gezondheidsbevordering te kombineren met een persoonsgerichte aanpak.

De Standaard,

Het grotendeels ontbreken van een persoonsgerichte benadering in de zorgsector maakt maatschappelijke participatie inclusief arbeidsreïntegratie tot topsport.

http://www.human.nl/,

De persoonsgerichte benadering staat naast de actiegerichte, de taakgerichte en de prestatiegerichte benadering.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

De patiënt is het aktieve element. Want gezondheid stopt niet op het moment dat iemand borstkanker ontwikkelt! Binnen een persoonsgerichte aanpak verdienen buiten de tien punten uit de brochure nog andere items aandacht: roken, alkoholgebruik, opsporen en begeleiden van diabetes, enz.

De Standaard,

De opleidingen binnen de unit GDW streven ernaar om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beroepspraktijk. Er wordt veel aandacht besteed aan vaardigheidsonderwijs. Kenmerkend voor deze unit is ook de persoonsgerichte aanpak. Er wordt veel werk gemaakt van de begeleiding van studenten. Kenmerkend voor deze unit is ook de persoonsgerichte aanpak.

http://www.arcuscollege.nl/Algemeen.htm

Gaat het om een consultancy- of trainingsopdracht? Onze adviseurs maken werk van uw wensen. Een persoonsgerichte aanpak garandeert maatwerk.

http://www.colourplus.net/welkom.htm

  • persoonsgerichte adviezen

Onlangs startte ze haar Adviesburo De Baander waarin ze persoonlijke en persoonsgerichte adviezen geeft voor probleemsituaties.

Meppeler Courant,

Praktijkgerichte aanpak, snelle feedback en na afloop persoonsgerichte adviezen zorgen voor verdere professionalisering van uw vaardigheden.

http://www.slikboer.nl/Startpagina/startpagina.html

  • een persoonsgerichte begeleiding

'Volgens mij zou voor jou het beste zijn, als je in een groep kon werken, met daarnaast een persoonsgerichte begeleiding, zodat er tenminste uitzicht op een oplossing kan komen.'

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

De haptotherapie is een persoonsgerichte begeleiding/therapie, waarbij de zelfbeleving als bezielde, affectieve lichamelijkheid centraal staat en waarmee "heel de mens" omvat wordt.

http://www.haptotherapeuten-vvh.nl/beroepsprofiel/beroepsprofiel.htm,

  • een persoonsgerichte coach

De persoonsgerichte coach kijkt breed en op langere termijn. Hij werkt meer met ontwikkelingsgebieden, dan met probleemoplossende schema's.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

  • persoonsgericht geweld

Daarnaast maakt de pedo-hater en hetero-fascist zich schuldig aan diefstal en (uitlokking van) geweld en pesterijen (en het daarmee gepaard gaande beantwoordend geweld en overige gevolgen, zoals - onterechte - gevangenisschap). Dit maakt het dat pedofielen het volste recht hebben zich te wreken op de anti-pedofielen met het grofste persoonsgerichte geweld en diefstal.

http://members.lycos.nl/ellendelingen/resume.html

  • persoonsgerichte gezondheidszorg

Dr. Ilias Iakovidis (Europese Commissie) zal het hebben over de rol van internet in de ontwikkeling van een persoonsgerichte gezondheidszorg.

http://www.mdf.be/mednet2000/pers2.htm,

De ambulante persoonsgerichte gezondheidszorg heeft het grootste potentieel om bij te dragen in de belangrijkste onmiddellijke gezondheidswinst van een ganse populatie, in het bijzonder van het armste deel ervan.

http://www.uhak.be/uhak/OGLim010609.htm,

  • persoonsgerichte hulp
  • persoonsgerichte steun

De Stichting Liliane Fonds heeft ten doel persoonsgerichte, kleinschalige en directe hulp te bieden aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden via lokale contactpersonen.

http://www.lilianefonds.org/index2.htm,

Die mensen zijn voor de wetenschap verloren gegaan. Het is de taak van universiteiten dat te voorkomen, vindt Vriend. Door goede communicatie, maar zeker ook door alle genoemde maatregelen - dakpanconstructies, persoonsgerichte steun, individuele begeleiding, aanpassing van de cao - om het jonge personeel vast te houden.

http://www.postdocplatform.nl/,

Die zogeheten persoonsgerichte steun komt naar voren in het programma PIONIER, waarin een jonge briljante onderzoeker met hoogleraarkwaliteiten een nieuwe onderzoeksgroep mag opzetten.

http://www.postdocplatform.nl/,

De STW geeft zich, net als bij al haar onderzoek, moeite om de utilisatie van het 'meesterwerk' te bevorderen. Extra aandacht voor persoonsgerichte steun op grond van eerdere verdiensten was op zijn plaats.

http://www.stw.nl/,

  • persoonsgerichte kritiek

Nevenwerkzaamheden van hoogleraren en scherpe, soms persoonsgerichte kritiek op universitaire bestuurders die dat maar laten gebeuren, staan zeer in de belangstelling.

NRC,

  • een persoonsgerichte leider

Ook is de behoefte van de groepsleden persoonlijk belangrijk: willen zij liever een taak- of persoonsgerichte leider?

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

Een taakgerichte leider is het meest effectief in een situatie met veel controlemogelijkheden óf juist in een situatie zonder controlemogelijkheden. Een persoonsgerichte leider is het meest effectief in de tussenliggende situaties.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

  • persoonsgerichte ondersteuning

De jongste jaren is er een duidelijke verandering merkbaar in de visies op handicap (individuele versus sociale modellen van handicap), op de persoon met een handicap (emancipatie, empowerment), op de plaats van mensen met een handicap in de samenleving (volwaardig burgerschap, inclusie) en op de wijze waarop het best ondersteuning kan geboden worden aan mensen met een handicap (vraagsturing, persoonsgerichte ondersteuning).

http://www.psy.kuleuven.ac.be/ortho/Onderzoek/Handicap.html

Het verblijf in een groep en de persoonsgerichte ondersteuning hebben een positief effect op de deelnemers.

http://www.evean.nl/frameset.asp?fitemid=119

  • persoonsgerichte preventie

Het preventiebeleid moet dus enerzijds gericht zijn op structurele preventie (kansarmoedebestrijding, urbanisatie, wijkontwikkeling, een sociaal stedelijk beleid) en anderzijds op persoonsgerichte preventie (algemene gezondheidspromotie en -opvoeding, verhoging van de sociale vaardigheden, leren omgaan met risico's).

http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

  • persoonsgerichte vorming

Deze trajectwerking omvat: basisdienstverlening (registratie als werkzoekende en zoeken naar passende werkaanbiedingen), trajectbepaling na screening, sollicitatietraining, persoonsgerichte vorming, beroepsopleiding, opleiding op de werkplek en trajectbegeleiding.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

De persoonsgerichte vorming is gefundeerd op de christelijke levensbeschouwing.

http://www.vsko.be/vvkso/didacweb/verpleegkunde/,

  • een persoonsgerichte werkwijze

De Stichting Liliane Fonds is een speciaal fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Door een persoonsgerichte, kleinschalige, directe werkwijze en de inzet van honderden vrijwilligers in binnen- en buitenland krijgen kinderen en jongeren een kans op revalidatie.

http://www.lilianefonds.org/index2.htm

met bijwoord


  • zuiver persoonsgericht

Van de gevolgde opleidingen is ruim 81 % zuiver arbeidsgericht en slechts 15 % zuiver persoonsgericht.

http://www.ajouta.be/groteleerweek/pers/ Deelname_aan_volwasseneneducatie.doc,

met werkwoord


  • persoonsgericht werken

Persoonsgericht werken betekent ook dat u, in overleg met uw psychotherapeut, bepaalt wat u met de therapie wilt bereiken.

http://www.vcgp.nl/

Daarnaast betekent persoonsgericht werken ook dat u, in overleg met uw therapeut(e), bepaalt welke doelstellingen u met de therapie wilt bereiken.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

in voorzetselgroep


  • op een persoonsgerichte manier

Een bedrijfscoach is iemand die in staat is om mensen in een taakgerichte omgeving op een persoonsgerichte en ontwikkelingsgerichte manier te coachen.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • taakgericht en persoonsgericht
  • taakgericht of persoonsgericht

De feedback kan positief of negatief zijn, taakgericht of persoonsgericht.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

Zij verdragen alleen positieve taakgerichte en persoonsgerichte reacties.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

Bij faalangstige leerlingen zie je doorgaans dat ze grote behoefte hebben aan een uitgebalanceerde taakgerichte feedback, met nadruk op de positieve variant, maar met gewenning aan de negatieve variant. Zij verdragen alleen positieve taakgerichte en persoonsgerichte reacties. Ook is de behoefte van de groepsleden persoonlijk belangrijk: willen zij liever een taak- of persoonsgerichte leider?

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

Vaste verbindingen


een persoonsgerichte campagne

  1. verkiezingscampagne met één persoon als centrale figuur; verkiezingscampagne die afgestemd is op één persoon, t.w. de leider van een politieke partij

    De partij heeft voor grote delen van de kiezers afgedaan. Slechts een expliciete keuze van de kiezer voor Kok kan het leed voor de PvdA nog iets verzachten. Onlogisch is deze persoonsgerichte campagne van de PvdA zeker niet. De onderzoeken bewijzen keer op keer dat de persoon Kok bij het electoraat aanzienlijk beter ligt dan zijn partij.

    NRC,

  2. campagne die gevoerd wordt tegen één persoon in het bijzonder

    Zonder de vaak persoonsgerichte campagne van de Nederlandse regering tegen Dehaene en de zeer late terugtrekking van de kandidatuur Lubbers, was de Britse blokkade veel moeilijker geweest.

    NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding