petekind


petekind 1.0

iemand waarvan men peter of meter is; iemand die men ten doop heeft gehouden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een petekind…

is een persoon

  • [Groep] behoort veelal maar niet noodzakelijk tot de familie van de peter of de meter
  • [Leeftijd] is jong dan wel van volwassen leeftijd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ten doop gehouden door een peter en een meter; is vaak favoriet en geliefd bij de peter of de meter
  • [Geslacht] is een man of een vrouw; is een jongen of een meisje
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] wordt in principe in de rooms-katholieke of protestantse godsdienst opgevoed
  • [Activiteit of handeling] leest op nieuwjaarsdag een nieuwjaarsbrief met wensen voor de peter en meter voor en geeft hen en krijgt van hen cadeautjes
  • [Betrekking of relatie] is een persoon beschouwd in relatie tot de peter of de meter

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een favoriet petekind
  • een jarig petekind
  • een liefst petekind

Ze kwam hofhouden in Brussel, waar haar favoriete petekind Willem van Oranje in haar paleis Coudenbergh werd opgeleid.

NRC,

Een zware, massieve taart, de kosten en moeite geenszins waard. Rest mij nog te vermelden dat ik een tamelijk ervaren en succesvolle taartenbakster ben en dat het deze keer dus zowel voor mij als voor het jarige petekind nogal een teleurstelling was.

NRC,

Peter die, elke keer dat Louis dapper een nieuwjaarsbrief had voorgedragen (eindigend met een buiging en een opgelucht en triomfantelijk uitstoten van 'uw liefste petekind dat u bemint'), Louis' pols beetnam, Louis' gebalde vuist openpelde en er, terwijl hij zich ruggelings van Louis afwendde, vijf frank in perste, het slijk der aarde.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • petekind van iemand

Prins Amedeo (28) is het oudste kleinkind van koning Albert II, en is petekind van koningin Paola en koning Filip. Hij op zijn beurt is peetvader van Filips oudste dochter prinses Elisabeth.

http://www.vorsten.nl/2014/07/04/opletten-of-filip-niet-stiekem-duel-volgt/,

De Zweedse troonopvolgster is een petekind van Beatrix en kondigde onlangs aan volgend jaar in het huwelijk te treden.

http://www.deondernemer.nl/entertainment/301847/Gelukwensen-voor-prinses-Victoria.html,

Willem van Hoorne ook bekend als Willem van He(e)ze of Willem Hezius (1553-1580). Hij was petekind van Willem van Oranje maar was politiek onbetrouwbaar.

http://www.lokalegeschiedenis.nl/index.php?g=Gaasterl%E2n-Sleat&gid=&pr=Friesland&prid=3&keyword=R%FBgeh%FAzen&action=search&Language=nl&country=1&sort_type=asc&sort_order=author_name+asc%2C+title_first_word&page_num=42&owner_id=-csmx

met telwoord ervoor


  • een van mijn vijf petekinderen

In het ouderhuis in Pulle woont een nichtje, een van mijn vijf petekinderen. Ik herinner mij dat zij ontstellend lieve nieuwjaarsbrieven kon schrijven, met wensen erin die je zó voor werkelijkheid nam. Intussen is ze verpleegster geworden én moeder van twee kinderen.

De Standaard,

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar petekind
  • hun petekind
  • mijn petekind

Ons Greet, die meter is van Matthijs, wist eerst niet wat te geven aan haar petekind. Daarom had ze een paar weken geleden met Rita gebeld.

Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

Een peter en meter zijn doorgaans geen directe familie of echtpaar. Peetoom kan broer van vader zijn, terwijl de meter een zus van moeder kan zijn. De traditie laat zien dat peters en meters bij verjaar- en andere hoogtijdagen hun petekind extra (financieel) verwennen, te beginnen met het betalen van het doopfeest en de doopjurk. Tegenwoordig wordt aan het peter- en meterschap doorgaans alleen een symbolische waarde toegekend.

http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/20237/peterschap/

Die chocoladecrèmetaart van Kim Maclean waarvan het recept onlangs in NRC Handelsblad stond (6 oktober) is een regelrechte ramp gebleken, en gezien de ingrediënten nog een kostbare ook. Ik maakte haar voor de verjaardag van mijn petekind, maar ondanks het gebruik van eersteklas verse ingrediënten en het nauwkeurig volgen van het recept werd het een grote teleurstelling.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


petekind 1.1

kind dat ter gelegenheid van zijn doop door een instantie wordt erkend als petekind, vaak op grond van een relatie door omstandigheden of herkomst, en dat daardoor met zekere genegenheid of voorrecht wordt bejegend

Algemene voorbeelden


Charlotte Flandrina werd in 1579 geboren in Antwerpen als vierde dochter uit het huwelijk van Willem van Oranje en zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon. Zij werd op 18 oktober gedoopt en ontving daarbij als petekind van de Staten van Vlaanderen - naar wie ze was genoemd - een jaargeld van tweeduizend gulden.

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/FlandrinavanOranje,

Toespraak van Prinses Margriet - als petekind van de Nederlandse Koopvaardij - tijdens de Nederlandse Veteranendag in de Ridderzaal te Den Haag [...]. Bij mijn geboorte, midden in de Tweede Wereldoorlog, in Canada, vroegen mijn ouders de Nederlandse Koopvaardij om peet te zijn van hun pasgeboren dochter [...]. Mijn ouders bedoelden met dit verzoek aan de koopvaardij de duizenden zeelieden die aan geallieerde zijde meestreden een hart onder de riem te steken. Zij zagen het peetouderschap van de Koopvaardij als symbool en als teken van hoop voor een bijzondere groep, namelijk de zeelieden van de Koopvaardij, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van ons land.

http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/toespraken/2012/juni/toespraak-van-prinses-margriet-als-petekind-van-de-nederlandse-koopvaardij-tijdens-de-nederlandse-veteranendag-in-de-ridderzaal-te-den-haag/,

Ik werd aangenomen als petekind van de KMA met de doopnaam Enrica. Mijn volledige naam is Antonia, Maria, Enrica van Deursen. De soldaten/officieren noemden mij Enny. Na de oorlog werd ik weer Tonia genoemd naar mijn grootmoeder. Tijdens de oorlog zijn er verschillende pakketjes gekomen en toen ik 4 werd ontvingen wij een pop met een oranje jurkje aan. Ik vermoed dat op de een of andere manier geld verzameld werd.

http://www.krijgsgevangen.nl/persoonlijke-herinneringen/oorlogskinds,