peuter


peuter 1.0

kind tussen een en vier jaar oud

Semagram


Een peuter…

is een kind; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Na de geboorte van je eerste, ben je plots moeder of vader en moet je allerlei taken gaan kombineren. Er komen misschien nog kinderen, de baby wordt peuter, kleuter, schoolkind, puber. Elk kind is verschillend, elke leeftijd stelt de ouders voor nieuwe uitdagingen.

   De Standaard,

   Rond de 36 maanden zou een peuter rekening kunnen houden met en zich inleven in de plannen van de verzorger. De fysieke nabijheid van de verzorger is vanaf dat moment niet meer voortdurend vereist.

   http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

   'Peuters zijn nieuwsgierig, leergierig. Niks mooiers dan die nieuwsgierigheid te prikkelen. Dingen wakker maken die anders blijven liggen.'

   Meppeler Courant,

   Er zijn vier cursussen voor kinderen van vier verschillende leeftijdsgroepen: voor baby's tussen 4 en 6 maanden, voor peuters van 14 tot 20 maanden, voor peuters van 2 tot 3 jaar en van 3 tot 4 jaar. Het is mogelijk om bij elke van deze vier leeftijdsgroepen te beginnen. Baby's en peuters genieten van muziek, vrijwel iedereen zingt wel eens een wiegeliedje voor de baby.

   http://www.muziekschool.net/

   Als ik op een gegeven moment weer rechtop ga zitten, kijk ik recht in het verbaasde gezicht van een vader die over het paadje achter de parkeerplaats komt aanlopen. Met een peuter in een buggy natuurlijk.

   Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • een peuter zijn

   Ik bleef met Paps zaklantaarn zitten bladeren in de oude Shakespeare op zoek naar sonnetten die ik uit mijn hoofd wilde leren. We hadden dat boek als zitverhoger gebruikt toen ik een peuter was zodat ik bij de triplextafel kon.

   Cherry, Mary Karr,

   met adjectief ervoor


   • een driejarige peuter
   • een tweejarige peuter

   Een driejarige peuter vertoefde dit weekeinde ruim vier uur in de brandkast van een bank in Philadelphia. Het baasje werd in de bank waar zijn moeder werkte, verschalkt door het automatische sluitingssysteem.

   De Standaard,

   Als je een peuter iets uit de verte toeroept werkt het vaak niet. Bij een tweejarige peuter is de luisterafstand ongeveer 2 meter, bij een driejarige peuter ongeveer 3 meter. Pas na hun vijfde jaar kunnen kinderen net als volwassenen over grotere afstanden luisteren.

   http://www.ouder-kindzorg.nl/

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • (een) peuter van drie
   • (een) peuter van drie jaar
   • (een) peuter van twee
   • peuters van (ongeveer) 18 maanden

   Een peuter van drie wil graag z'n spieren oefenen en uitzoeken wat hij allemaal al kan en durft. Schommelen, springen en ballen, stoeien en dollen met andere kinderen zijn geliefde bezigheden.

   http://www.elfenbos.nl/didactistot.htm

   Als peuter van drie jaar ging hij naar Indië. Vader Tebbenhoff ging in het voormalig wingewest aan de slag voor de Hollandse Betonmaatschappij, de toekomst lonkte.

   Meppeler Courant,

   Ze is moeder van een gezonde peuter van twee.

   De Standaard,

   Specifiek voor peuters van ongeveer 18 maanden zijn enkele eenvoudige vragen en aandachtspunten ontwikkeld om vermoedens van autisme op het spoor te komen: · Heeft je kind belangstelling voor andere kinderen? · Geniet je kind van kiekeboespelletjes, verstoppertje?

   http://www.autisme-vl.be/vva/index.asp

   in voorzetselgroep


   • moeder van een peuter
   • vader van een peuter

   Ze is moeder van een gezonde peuter van twee.

   De Standaard,

   Zo is Sidney getrouwd en vader van een peuter, maar bevindt hij zich op het basketbalpleintje aan Venice Beach in Los Angeles, dan is hij echt thuis.

   NRC,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • je peuter
   • hun peuters

   Als je tegen je peuter spreekt, gebruik je het best zinnen met max. 3 sleutelwoorden: "Straks mag Robin gaan slapen."

   http://www.9maand.com/

   Hoogopgeleide ouders besteden blijkens onderzoek gemiddeld meer tijd aan voorlezen en praten met hun peuters en schoolgaande kinderen dan laagopgeleide ouders.

   http://www.scp.nl/boeken/studies/studie28/nl/Samenvatting.htm,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • baby's en peuters
   • peuters en kleuters

   De Kinderdagopvang Zuidwolde beschikt over goede faciliteiten. De kleurig geschilderde vertrekken staan vol speelgoed en een drietal ruimtes staat vol stapelbedden, ledikantjes en campingbedjes. Daar kunnen de baby's en peuters 's middags hun middagdutje kunnen doen.

   Meppeler Courant,

   Vanzelfsprekend is het lidmaatschap gratis en mag je zoveel boeken mee naar huis nemen als je hartje begeert. In het midden van de zaal staat een kooi met knaagdieren. Er zijn voorleesuurtjes voor peuters en kleuters.

   NRC,

   voorafgegaan door als


   • als peuter

   Als peuter zag hij er nog mollig uit maar omdat een kleuter vlugger groeit dan in gewicht bijkomt, verdwijnt dit nu al vlug. Zijn spieren worden steviger en daardoor kan hij steeds harmonischer bewegen.

   http://www.9maand.com/

   Als peuter wilde hij al een racestuur op zijn driewieler. Hij raakte bezeten van fietsen. Op negenjarige leeftijd reed hij zijn eerste crosswedstrijd.

   NRC,

   • als een peuter

   Straks wanneer ik de woorden lees die hij nu opschrijft zal zijn beeld van haar voor het mijne schuiven, want lezen zal ik ze, die woorden, daar is geen ontkomen aan. Trots en opgewonden zal hij zijn als een peuter die zijn moeder een tekening voorlegt. Heb ik gemaakt. Helemaal alleen. Voor jou.

   Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

   'En als je vis wilt,' zegt hij terwijl hij de kaart die ze in haar handen heeft, openslaat 'dan staat dat hier.' Fleur ergert zich dood. Hij behandelt haar als een peuter. Waarom kan hij nou nooit eens normaal doen, waarom altijd zo opgeprikt, zo zelfbewust?'

   Westenwind, Simone Duwel,

   Starters gedragen zich tijdens salarisonderhandelingen nog te vaak als een peuter. Dat vindt Caroline Franssen, loopbaancoach en directeur van coachingsbureau Heart Management. "De starter én de toekomstige werkgever grijpen terug op oude structuren."

   Intermediair,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen