phubbing


phubbing 1.0

(neologisme)

het in gezelschap of tijdens een gesprek berichten versturen via of informatie opzoeken op de mobiele telefoon, waardoor het gezelschap soms het gevoel krijgt genegeerd te worden; onbeleefd smartphonegebruik in gezelschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Phubbing…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] is het in gezelschap of tijdens een gesprek berichten versturen via of informatie opzoeken op de mobiele telefoon, waardoor het gezelschap soms het gevoel krijgt genegeerd te worden
  • [Waardering] wordt door velen als onbeleefd beschouwd

    Algemene voorbeelden


    Phubbing hangt trouwens ook samen met een ander fenomeen: FOMO – the fear of missing out. Je bent bang dat je misschien wat mist als je niet op je telefoon kijkt. Je wilt online je leven delen, en laten zien hoe mooi het concert is, op welk geweldig feest je bent, of hoe lekker je eten eruit ziet. En dat moet nu meteen! En de reacties bekijken, dat wil je ook zodra ze binnenkomen.

    http://urbanchicks.nl/2013/10/phubbing-wat-het-en-maak-jij-je-er-ook-schuldig-aan/,

    Het lijkt misschien relatief onschuldig, maar phubbing heeft een slechter effect op je relatie dan je denkt. Het leidt tot meer onderlinge ontevredenheid en ruzies, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd op Science Direct. Zelfs alleen al de aanwezigheid van een telefoon tijdens een gesprek met je man, vrouw, kinderen of vrienden impliceert dat je er niet 100% bij bent. Omdat iemand tegelijkertijd ergens anders is met de aandacht voelen we ons ongehoord, ongezien en onbelangrijk. En daar wordt niemand gelukkig van.

    https://www.famme.nl/phubbing-relatie/

    Onderzoekers van de Universiteit van Kent keken hoe phubbing, een samentrekking van phone en snubbing, wat mensen motiveert om te 'phubben' en hoe het inmiddels meer de normale vorm van omgang is geworden dan een uitzonderlijke irritatie. Participanten werden gevraagd naar hun ervaringen met eigen en andermans telefoongebruik in sociale situaties in relatie tot mate van internet- en smartphoneverslaving, zelfbeheersing en angst om iets te missen.

    https://www.hpdetijd.nl/2016-06-15/op-je-smartphone-kijken-in-gezelschap-het-is-besmettelijk/,

    Zoals je je kunt voorstellen, is met je telefoon spelen in gezelschap niet bepaald een beleefde etiquette en uit een recente studie bleek dat het een bijzonder schadelijk effect heeft op relaties. De auteurs van de studie legden uit: "Het fenomeen van het phubbing, dat de sociale interacties van individuen raakt, is een belangrijke risicofactor voor romantische relaties. Met andere woorden, als partners tijdens hun romantische relaties te druk zijn met hun smartphone, schaadt dat de tevredenheid van de relatie en de waargenomen kwaliteit van de romantische relatie."

    https://www.clint.be/lifestyle/phubbing-uitgelegd-en-hoe-het-meer-relaties-verpest-dan-mensen-denken,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal phubbing
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Phubbing is een mixwoord van phone 'telefoon' en snubbing 'het onheus bejegenen van iemand'.