planking


planking 1.0

(neologisme)

fitnessoefening die bestaat uit het zich met gestrekt lijf opdrukken, steunend op de onderarmen en tenen

Algemene voorbeelden


Planking wordt steeds populairder en neemt gaandeweg de plaats in van de bekendere buikspieroefeningen als crunches en sit-ups.

https://voeding-en-fitness.nl/plank-uitvoering-juiste-techniek-voor-sterke-buikspieren/,

Planking is sinds een aantal jaren een populaire manier om je buikspieren te trainen. Aanhangers van deze methode beloven je een berg met goud en daarvoor hoef je maar 30 dagen lang jezelf een korte periode in te spannen op de vloer.

https://happyhealthy.nl/planking/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering rond 2010
Brontaal Engels
Vorm in brontaal planking
Betekenis in brontaal idem

planking 2.0

afbeelding

Bron: DeviantArt
( CC BY-SA 3.0 )

(neologisme)

uit Australië overgewaaide, oorspronkelijk in Zuid-Korea begonnen rage, waarbij men, met het gezicht naar beneden, op de meest vreemde plaatsen zo stijf als een plank gaat liggen, daarvan een foto laat maken en die vervolgens online zet, vooral op Facebook, daarna ook op Twitter en YouTube
Inmiddels ook vernederlandst tot planken, met als afleiding planker.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Planking…

is een rage

  • [Ontstaan] is een fenomeen dat ontstond in Zuid-Korea in 2003, daar vooral beoefend werd door schoolkinderen en aanvankelijk bekend was als "Lying dead" of "The lying down game"; de term planking stamt uit Australië
  • [Plaats] is een rage op internet, vooral op Facebook, daarna ook op Twitter en YouTube
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ludiek van karakter en niet altijd ongevaarlijk
  • [Activiteit of handeling] bestaat uit een handeling waarbij men, met het gezicht naar beneden, op de meest vreemde plaatsen zo stijf als een plank gaat liggen, daarvan een foto laat maken en die vervolgens online zet, vooral op Facebook, Twitter of YouTube

Algemene voorbeelden


Bij planking is het de bedoeling om met het gezicht naar beneden, volledig gestrekt en stijf te liggen (alsof je een plank bent) op de meest vreemde en bizarre locaties. Op een bureaustoel, tafel of vuilnisemmer is een goed begin, maar de 'echte' mannen of vrouwen gaan een stapje verder bijvoorbeeld op verkeersborden, balustrades of zendmasten.

http://facebookblog.nl/nieuws/planking-hype-op-facebook/,

Planking, de Australische hype op Facebook waarbij er foto's worden genomen van mensen die met hun gezicht naar beneden, volledig stijf liggen op de raarste plekken, heeft opnieuw een slachtoffer geëist. Een 20-jarige Australische man raakte ernstig gewond omdat hij van het dak van een rijdende auto op zijn hoofd viel terwijl hij aan het 'planken' was.

http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/2433832/2011/05/19/Levensgevaarlijke-planking-nu-ook-rage-in-Nederland.dhtml,

Een nieuwe internetrage. Het heet 'planking', doodliggen voor gevorderden of gewoon randgestoord lobotomisch wangedrag. En het is nu ook in Nederland (mirror voor de Facebook-lozen). Top. Helemaal super. Zo stijf mogelijk liggen op iets en dat dan op internet zetten. Dan verdien je het officiele stempel 'niet goed in hoofd'.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/05/sneuaards_brengen_planking_naa.html,

De rage planking mag dan al bijna weer uit zijn, een aantal celebs is er blijkbaar nu pas aan toegekomen om het uit te proberen. Zo valt op de twitterpagina van Katy Perry te zien en te lezen dat zij zich ook in de hype heeft gestort.

http://www.parool.nl/parool/nl/23/MUZIEK/article/detail/2462413/2011/07/06/Ook-celebs-doen-aan-planking.dhtml,

Dat planking gevaarlijk kan zijn is deze week ook erg duidelijk geworden. In Australië is één jonge man omgekomen tijdens het 'planken' op de railing van een balkon en een andere man is ernstig gewond geraakt en hierdoor in coma omdat hij van een rijdende auto afviel tijdens het 'planken'.

http://facebookblog.nl/nieuws/planking-hype-op-facebook/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2011
Brontaal Engels
Vorm in brontaal planking
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2009
Bijzonderheden Genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar 2011 in de categorie jongerentaal.