planteneter


planteneter 1.0

dier dat zich alleen of bijna uitsluitend voedt met plantaardig voedsel; herbivoor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een planteneter…

is een dier

  • [Deel] heeft vaak, bijvoorbeeld bij zoogdieren, scherpe snijtanden om planten of gras af te bijten en brede tanden met ribbels om planten te vermalen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voedt zich alleen of bijna uitsluitend met plantaardig voedsel
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot vleeseters, een lang darmkanaal om het plantaardige, moeilijk verteerbare voedsel te verteren
  • [Verscheidenheid] kan een zoogdier, reptiel, insect of een andere diersoort zijn

Algemene voorbeelden


Zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren wat betekent dat ze een wervelkolom hebben. Er zijn tegenwoordig ongeveer 4000 soorten waaronder carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).

http://users.skynet.be/zoekheteensop/zoogdieren.htm

In tegenstelling tot jonge leguanen zijn volwassen leguanen 100% herbivoor of planteneter. Ze hebben behoefte aan een vezelrijke voeding.

http://www.venhei.be/gezelschapsdieren/vogelsea/degroeneleguaan/,

De koi is immers een planteneter en geen vleeseter. Het enige dierlijke voedsel van de koi bestaat uit wat waterslakken, enkele waterinsecten en muggenlarven.

http://www.misimarkoifood.nl/speciaalvoer.html,

De vlinder en de mot zijn planteneters en leven overal waar planten groeien, behalve in erg koude gebieden.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/vlinders.htm

De planteneter is een sauropodus met brede tanden.

NRC,

Planteneters hebben scherpe snijtanden. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld planten of gras afbijten. Sommige planteneters zoals de koe hebben alleen snijtanden in hun onderkaak [...]. Om de taaie planten goed te kunnen kauwen, hebben planteneters grote, platte kiezen met heel veel ribbels. Deze kiezen heten plooikiezen. Bij het kauwen komt het eten tussen deze ribbels en die malen het helemaal fijn. Sommige planteneters hebben geen hoektanden en geen boventanden, koeien bijvoorbeeld. Zij pakken het gras met hun tong. Dat snijden ze af langs hun snijtanden in hun onderkaak.

http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/2504387/planteneters/,

Planten zijn moeilijk te verteren. Daarom hebben planteneters heel lange darmen. De darmen van een koe zijn 45 meter lang. Die van een schaap zijn 28 meter lang.

http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/2504387/planteneters/,