plastiglomeraat


plastiglomeraat 1.0

(neologisme)

nieuw gesteente dat gevormd wordt als plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, koraal, zeeschelpen en zand; gesteente dat plastic bevat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Plastiglomeraat…

is een gesteente; is een stof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een nieuw gesteente dat gevormd wordt als plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, koraal, zeeschelpen en zand

    Algemene voorbeelden


    Op een strand in Hawaï hebben geologen een nieuw gesteente ontdekt, dat ze plastiglomeraat hebben genoemd. Het gesteente wordt gevormd wanneer plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, koraal, zeeschelpen en zand. De wetenschappers vermoeden dat de stenen in Hawaï ontstaan zijn toen kampeerders plastic voorwerpen zoals vorkjes en tandenborstels verbrandden. Ze verwachten dat plastiglomeraat aan kusten over de hele wereld gevonden zal worden.

    Taaltelefoon,

    Plastiglomeraat is een samensmelting van plastic en conglomeraat, wat in de geologie staat voor een massa van aaneengekitte stenen.

    Taaltelefoon,

    Grote en kleine brokken plastiglomeraat liggen steeds vaker langs de stranden van vulkanische eilanden en eilanden waar veel mensen op het strand recreëren. Vooralsnog worden het plastic en de plastiglomeraten op Hawaii zo veel mogelijk opgeruimd. Plastiglomeraten op andere eilanden of op plaatsen waar ze niet ontdekt worden, zijn echter een lang leven beschoren. Gesteenten gaan vaak miljoenen jaren mee voordat ze gerecycled worden in de gesteentecyclus.

    https://geografie.nl/artikel/nieuw-gesteente-uit-het-antropoceen-plastiglomeraat,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2014
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal plastiglomerate
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het woord plastiglomeraat is een mixwoord van plastic en conglomeraat; het woord is gevormd door geologen die het nieuwe gesteente ontdekten.