plengen


plengen 1.0

een vloeistof plechtig uitgieten als offer of bij wijze van ritueel gebaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Plengen…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Bij de Gran Hollo watervallen ontmoetten we een troepje bosnegervrouwen, die best mee wilden helpen om de zware pakken op hun hoofd te versjouwen. Als beloning kregen ze toffies en de krankzinnig sterke rum. Vanwege de winti's werd van de rum weliswaar wat op de grond geplengd, onder het aanroepen van stapels voorouders, die de reizigers zouden moeten beschermen, maar het grootste deel werd toch opgeslokt of het petroleum was.

   Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

   Dat borststuk van hem begint op een offersteen te lijken waarop wijn en bloed en andere groezelige dranken geplengd worden.

   De kus, Jan Wolkers,

   Naar Ghana voor de 'traditional wedding' van Hendrik en Pearl in Kpandu, het stadje waar Pearl geboren is en dat gelegen is aan Lake Volta. Palmwijn die geplengd wordt in de oranjerode aarde. De familie-oudsten zijn nog gekleed in traditionele Ghanese kente-cloth. Aanroepingen en toespraken. Schnapps en tabak.

   De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • wijn plengen
   • een offer plengen

   Keerzijde: twee vrouwen plengen wijn boven brandend altaar, waartegen twee gekroonde, met kransen verenigde wapenschilden staan

   https://www.rijksmuseum.nl/nl/zoeken?v=list&f=1&p=1&ps=10&f.dating.period=18&place=Berlijn&maker=Johann+Jakob+Gottfried+Stierle

   Als je de eer treft om als eerste de kom aangereikt te krijgen moet je drie keer een offer plengen: het eerste aan de hemel, het tweede aan de wind en het derde aan de aarde. Vervolgens pak je, met je rechterhand, de kom aan en neem je een slok.

   http://www.djoserjunior.nl/vakantie_transsiberie_express_met_de_kinderen/_magazine/32412/,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   plengen 2.0

   (formeel)

   storten, laten vloeien
   Slechts aangetroffen in de onderstaande verbindingen.

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Plengen…

   is een handeling

     Vaste verbindingen


     een traan plengen; tranen plengen

     1. een traan laten; tranen storten; huilen

      Weinig Russen plengden een traan om het politieke heengaan van liberaal Jegor Gaidar, nochtans lang Jeltsins keuze.

      De Standaard,

      Wanhopig begeven haar ouders zich naar Delphi. Op aangeven van Eros laat het orakel weten dat zij hun dochter moeten kleden als voor een bruiloft. Dan moeten ze haar naar een hoge bergtop voeren en daar zal ze door een afzichtelijk monster worden weggevoerd. Iedereen beklaagt Psyche. Haar oudere, en inmiddels gehuwde zussen plengen hete tranen (oneerlijk, zij zo gelukkig met hun echtgenoten en Psyche die moet trouwen met een monster).

      Hij zegt dat ik niet dansen kan, Manon Uphoff,

      Hij heeft ongelijk als hij denkt dat zij hem veracht. Dat is niet zo. Wat ze wil is hem kwetsen, provoceren, een reactie ontlokken. De vraag is welke reactie. Moet hij aan haar voeten vallen, op zijn knieën tranen plengen van berouw?

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,