plofklas


plofklas 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

overvolle schoolklas, vooral in het basisonderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plofklas…

is een klas

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat zoveel leerlingen dat het geven van goed onderwijs ernstig bemoeilijkt wordt

    Hoofdsemagram: klas


    Algemene voorbeelden


    Gemiddeld zitten er ruim 23 leerlingen in een basisschoolklas. Maar er zijn flinke uitschieters. De mensen van burgerinitiatief "Stop de Overvolle Klassen" hebben het over plofklassen met meer dan 30 leerlingen.

    http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2013/12/10/tegen-de-plofklas/,

    De Nederlandse klaslokalen zitten stampvol. Leraren Nick Vogels en Peter Althuizen van burgerinitiatief Leraren in Actie vinden dat er een einde moet komen aan 'plofklassen' met meer dan dertig leerlingen en zamelden daarom ruim 46.000 handtekeningen in. Die werden dinsdag overhandigd.

    http://www.hartvannederland.nl/nederland/2013/leraren-bieden-petitie-aan-tegen-plofklassen/,

    Inmiddels hebben de politieke partijen SP, GroenLinks en D66 al uitgesproken dat zij een einde willen maken aan de 'plofklassen'.

    http://www.lerareninactie.nl/nws13_aanbieding_burgerinitiatief,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Periode opkomst Op 10 december 2013 overhandigden de mensen van het burgerinitiatief "Stop de Overvolle Klassen" protesthandtekeningen aan de Kamercommissie van Onderwijs in Den Haag.
    Bijzonderheden Volgens de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is er sprake van een plofklas als er meer dan dertig leerlingen in een klas zitten. Andere bronnen spreken ook wel van zevenentwintig leerlingen. Het woord plofklas is ongetwijfeld gevormd naar analogie van plofkip.