plug-in


plug-in 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

externe aanvulling op een computerprogramma, die met dat programma samenwerkt; invoegtoepassing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plug-in…

is software

  • [Functie] dient om een bestaand programma (vaak een webbrowser) uit te breiden met bepaalde mogelijkheden, bv. om animaties en webvideo's te kunnen laten zien
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan een risico voor de computerveiligheid vormen, met name in het geval van populaire plug-ins als Adobe Flash Player en Java
  • [Werking of functionering] werkt in principe niet zonder het programma waarop de aanvulling wordt gegeven
  • [Producent] wordt meestal gemaakt door een andere softwareontwikkelaar dan die van het programma waarop de plug-in een aanvulling vormt
  • [Verscheidenheid] bestaat in allerlei verschillende vormen, zoals een programma of een script

Algemene voorbeelden


De browser heeft een plug-in nodig, die gratis van het internet kan gedownload worden.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~u0000220/lijst_tijdschriften.html,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • samenwerken

Plug-in. Een toepassing die samenwerkt met een webbrowser. Plug-ins werken samen met een browser, maar ze zijn niet ontwikkeld door de softwarefabrikant die de browser gemaakt heeft.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

als object bij een werkwoord


  • plug-ins gebruiken
  • plug-ins schrijven

Om de browser nog flexibeler te maken, hebben veel browsers nu ook de mogelijkheid om plug-ins te gebruiken. Een plug-in is een insteekmodule die ervoor zorgt dat de browser nog meer dingen kan. Er zijn bijvoorbeeld plug-ins om driedimensionale sites te bekijken, muziek te beluisteren of om bepaalde bestandstypen in een browser te bekijken.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Via een openbare SDK (Software Development Kit) kan iedereen nieuwe plugins schrijven. Spoedig kunnen we dus plugins verwachten die het vrij brave Bo2k veranderen in inbreekgereedschap met uitgebreide serverdetectiemogelijkheden.

http://www.hetvideonet.nl/

met adjectief ervoor


  • nieuwe plug-ins

Via een openbare SDK (Software Development Kit) kan iedereen nieuwe plugins schrijven. Spoedig kunnen we dus plugins verwachten die het vrij brave Bo2k veranderen in inbreekgereedschap met uitgebreide serverdetectiemogelijkheden.

http://www.hetvideonet.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de plug-ins van tegenwoordig

Compressors, equalizers, reverb-effecten, delays… Voor de meeste hobbyisten [...] is het bemachtigen van échte hardware-units een kostbare aangelegenheid. De grote vraag is of virtuele audio-plugins die deze hardware emuleren (nabootsen), een geschikt alternatief zijn als je een professioneel klinkende muziekproductie wilt maken in je DAW. Hoe goed zijn de plugins van tegenwoordig in hardware-modelling en hoe werkt dit eigenlijk?

https://www.bax-shop.nl/blog/studio-recording/modelling-audio-plugins-net-zo-goed-als-hardware/

Voorzetsel: voor

  • een plug-in voor Netscape Navigator
  • een plug-in voor Internet Explorer

Softwareproducent Adobe, bekend van producten zoals Photoshop en GoLive!, heeft donderdag de publieke bèta van Atmosphere beschikbaar gesteld via hun website. Met het nieuwe programma kunnen 3D-websites ontwikkeld worden. Om de sites te bekijken is er wel een plug-in voor Netscape Navigator of Internet Explorer nodig - net zoals dat het geval is om bijvoorbeeld Flash- of Quicktime-content te bekijken.

ANP,

met ander, nevengeschikt substantief


  • extra software of plug-ins
  • interface, wetware, plug-ins en rip-offs

Naast een internetbrowser en een internetverbinding heeft MailMe geen extra software of plugins nodig op de door u te gebruiken computer.

http://www.mailme.nl/

Cyberpunk is zéér triviaal — het woord "punk" (rommel) zit er niet voor niets in (en sommigen spreken zelfs nog negatiever van cyberjunk). [...]. De auteurs beroepen zich enerzijds op avantgarde-coryfeeën als Pynchon en W. S. Burroughs [...], maar richten zich op een veel groter publiek. Vandaar de clichématige intriges [...]. Binnen die intriges wemelt het van bestaande en nieuw-verzonnen informatica-begrippen zoals interface, wetware, plug-ins en rip-offs.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=plug-ins&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010856669%3Ampeg21%3Aa0257&resultsidentifier=ABCDDD%3A010856669%3Ampeg21%3Aa0257,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


plug-in 2.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

auto met een verbrandingsmotor en een elektrische motor, die een accu heeft die bij een oplaadpunt, dus met een stekker in het stopcontact, kan worden opgeladen; hybrideauto met een accu die door middel van een stekker wordt opgeladen; hybrideauto met stekker; stekkerhybride; plug-inhybride; plug-inhybrideauto

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plug-in…

is een hybrideauto; is een motorvoertuig; is een voertuig

      Algemene voorbeelden


      De plug-in combineert het rijgenoegen van een elektrische auto met de actieradius van diesels of benzine-auto's. Het is een auto met een dubbele inborst, dus je moet zowel laden als tanken.

      https://www.trouw.nl/home/of-je-stopt-de-stekker-erin~a5e35145/,

      Hybride auto's zijn populair en een plug-in is het ideale concept voor de nabije toekomst. U kunt de auto immers gewoon thuis aan het stopcontact hangen en zo het accupakket bijladen.

      http://www.4x4site.nl/wp3/volvo-xc-60-plug-in-hybrid,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • een plug-in met een benzinemotor

      Mercedes-Benz voegt zeer spoedig nieuwe dieselhybrides aan de line-up toe. [...]. Het is voor het eerst dat Mercedes-Benz met een diesel-plug-in op de markt komt. Onder andere de C-klasse was er al als C 350e, een plug-in met een benzinemotor.

      https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/mercedes-benz-c-en-e-klasse-als-dieselhybride/,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenwoord
      Vroegste datering 2011