pluimen


pluimen 1.0

((vooral) in België)

een vogel die voor de consumptie bestemd is van zijn veren ontdoen; plukken; kaalplukken
Zie ook : gepluimd

Semagram


Pluimen…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   "Wat heb je gegeten, dan?" Rauwe spreeuw. Normaal gezien mag je mij daar altijd wakker voor maken, maar niet als ze niet perfect gepluimd is.

   Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

   Het pluimen. Waarom hebben we heet water nodig? Om de kip op een snelle en vlugge manier te kunnen pluimen, zodat het vel naderhand mooi en onbeschadigd rond de kip blijft.

   http://blog.seniorennet.be/wyandotte_nederlands/archief.php?ID=18,

   Vaste verbindingen


   als een kip gepluimd worden

   1. van geld en goed beroofd worden; afgezet, uitgekleed, "kaalgeplukt" worden

    Toegegeven, in vergelijking met Nederland en Groot-Brittannië valt de prijs van een cd in België nog mee. Tot je over de Atlantische oceaan gaat kijken. Veel muziekliefhebbers hebben dan ook het gevoel dat ze met de komst van de cd als een ordinaire kip gepluimd werden.

    De Standaard,

   pluimen 2.0

   ((vooral) in België)

   iemand of iets op slinkse wijze geld of goed afhandig maken; beroven; bestelen; afzetten; uitkleden; "kaalplukken"
   Zie ook : gepluimd

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram


   Pluimen…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Is het soms rechtvaardig dat wie 50.000 mark schulden heeft, beter zou worden van een zwakke euro, terwijl de kleine spaarder zou worden gepluimd?

     De Standaard,

     'Héél goeie occasies,' zei Anita.' Voor praktisch geen geld. Wij pluimen onze klanten niet.' 'Nooit,' zei Fons. 'De eerste klant die ik pluim moet hier nog binnenkomen.'

     Mank, Herman Brusselmans,

     Een deel van de beslissingen daarover kan de regering weliswaar uitstellen tot januari: dan komt er een speciale begrotingscontrole over de ziekteverzekering. Het tekort voor 1996 kan ze opvangen volgens het systeem van communicerende vaten tussen de diverse sectoren van de sociale zekerheid. Maar de werkgevers en de vakbonden willen niet dat de werkloosheidsvergoedingen en pensioenen daarvoor worden gepluimd.

     De Standaard,

     De regio's hebben de federale overheid gepluimd en laten haar met een schuld van 10.000 miljard frank achter (248 miljard euro).

     www.knack.be,

     Financiële analisten zowel als haar politieke tegenstanders leggen tot in de kleinste technische details uit hoe haar belastingverlaging in feite plastische chirurgie is, hoe ze het pensioenfonds van de ambtenaren pluimde, hoe de burgers in werkelijkheid meer betalen door een stijging van de eigendomsbelasting, hoe het onderwijs lijdt onder de inkrimping van de subsidies.

     De Standaard,

     Combinatiemogelijkheden


     met bijwoord


     • iemand volledig pluimen

     Ik had inderdaad een Mercedes! Maar die heb ik moeten verkopen. Isabelle heeft me volledig gepluimd. Ik kom er langzamerhand weer bovenop, maar ik heb diep in het slop gezeten. Ik hoop me nog dit jaar weer een Mercedes te kunnen kopen.

     Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: tot

     • iemand tot op het bot pluimen
     • iemand tot de laatste frank pluimen

     Hij dommelde lichtelijk in, kwam weer bij, en zei tegen Debbie: 'Debbie, wist jij dat Willy Sommers tot op het bot gepluimd werd door Isabelle A? Zelfs z'n Mercedes heeft zij ingepikt.'

     Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

     Mevrouw Pauwels mocht dan al in een grote villa wonen, rijk was ze niet, of beter, niet meer. Haar kinderen hadden haar gepluimd tot de laatste frank.

     Naakte zielen, Luc Deflo,