pmd


pmd 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening)

afval van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (drankkartons), dat gescheiden kan worden ingezameld en na sortering indien mogelijk wordt gerecycled

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pmd…

is afval

  • [Samenstelling] bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken (drankkartons)
  • [Functie] kan dienen als herbruikbaar materiaal, waardoor de hoeveelheid te verbranden restafval wordt beperkt en het milieu wordt gespaard
  • [Behandeling of bewerking] wordt vaak gescheiden van het restafval in speciale zakken of bakken ingezameld; wordt gesorteerd en vervolgens indien mogelijk gerecycled; wordt soms samen met het restafval ingezameld en later nagesorteerd door een afvalscheidingsinstallatie, waarbij het van het restafval wordt gescheiden om hergebruikt te worden

    Algemene voorbeelden


    Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (blik, zoals drinkblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes van vleeswaren) en drinkpakken (zoals van sappen, drank, soep en zuivel).

    https://www.acv-groep.nl/renkum/afvalinzameling/pmd-afval

    Doe ook mee met het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd). Dit is namelijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan we nieuwe materialen en producten maken.

    https://doemeemetpmd.nl/

    Mag de burger nu alle kunststofafval kwijt in de blauwe zakken voor Plastic flessen, Metalen blikjes en Drankkartons (PMD)? Ja, suggereert de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. Maar zo eenvoudig is het niet.

    De Standaard,

    Het komt erop aan klein gevaarlijk afval (KGA), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en plastic, metaal en drankkartons (PMD) uit de gewone vuilniszak te houden.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • pmd aanbieden
    • pmd inzamelen
    • pmd meegeven
    • pmd nascheiden
    • pmd ophalen
    • pmd sorteren

    Kortgeleden was in het nieuws dat je pmd alleen in doorzichtige zakken mag aanbieden. Dit klopt voor ROVA-gemeenten niet. De sorteerder van ons pmd-afval accepteert wél grijze en andere kleuren zakken.

    https://www.rova.nl/inwoners/pagina/1148/pmd-wat-doen-we-ermee

    Pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) zamelen we sinds 2015 gescheiden in. Pmd is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt. Tot een paar jaar geleden was dit een groot deel van ons restafval. Maar het is natuurlijk geen restafval. Het is juist prima grondstof voor tal van nieuwe producten.

    https://www.rova.nl/inwoners/pagina/1148/pmd-wat-doen-we-ermee

    Om nutteloos rondrijden en overlast te vermijden moeten restafval, groot huisvuil, PMD, papier en karton meegegeven worden met de huis-aan-huis-ophaling.

    http://www.ieper.be/nl/

    PMD kan in principe ook worden nagescheiden, maar niet elke gemeente heeft een contract met een nascheidingsinstallatie.

    https://www.nederlandvoedselland.nl/artikel/inzameling-pmd-afval-wordt-minder-duurzaam,

    Vanaf 1 januari 2018 worden in de gemeente Oegstgeest plastic verpakkingen, blik en drankverpakkingen (PMD) samen huis-aan-huis opgehaald.

    https://www.oegstgeest.nl/gemeente/alles-over-afval/plastic-verpakkingen-blik-en-drankpakken/

    De intercommunale IOK Afvalbeheer (regio Kempen) startte een proefproject om een alternatieve inzamelfrequentie uit te testen. Sinds 1 januari 2011 worden papier-karton en PMD er om de drie weken opgehaald.

    https://www.fostplus.be/nl/optimalisatie-van-de-inzameling

    PMD sorteren is gemakkelijk. PMD-afval staat voor lege Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen (drankblikjes, conserven, schoteltjes) en Drankkartons. Het sorteercentrum meldt evenwel nog een grote hoeveelheid residu, foutief gesorteerd afval. Meer dan een kwart van het PMD-afval hoort niet in de blauwe zak thuis.

    http://www.ieper.be/nl/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • pmd in blauwe zakken

    Om nutteloos rondrijden en overlast te vermijden moeten restafval, groot huisvuil, PMD, papier en karton meegegeven worden met de huis-aan-huis-ophaling. Indien niet mogelijk, mogen deze fracties enkel in de voorziene zakken van de stad naar het containerpark worden gebracht: restafval in witte en PMD in blauwe zakken.

    http://www.ieper.be/nl/

    in voorzetselgroep


    • bij het pmd sorteren

    In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf dan bij het PMD sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak.

    https://www.denieuweblauwezak.be/nl/veelgestelde-vragen,

    • de selectieve ophaling van pmd
    • veertiendaagse huis-aan-huisinzameling van pmd

    Is de campagne voor de selectieve ophaling van PMD (plastic flessen en flacons, metaal en drankverpakking) dat vanaf april begint nu een mislukking of integendeel een groot succes. De beoordeling in de gemeenteraad lag weer eens tussen die uitersten. Voor Vlaams Blok-raadslid Geert Brouwers was er werkelijk niets goed, terwijl schepen van Leefmilieu Erwin Pairon (Agalev) zei dat er veel felicitaties binnenkomen voor die campagne.

    Gazet van Antwerpen,

    De vzw Fost Plus dient uiterlijk op 31.12.2001 gans België op te nemen in een intensief project voor de inzameling van verpakkingsafval. De opstart van het project is gepland op 01.04.2002 en zal bestaan uit: - inzameling van glas via glasbollen met kleurscheiding - maandelijkse huis-aan-huisinzameling van papier en karton - veertiendaagse huis-aan-huisinzameling van PMD (plastiek flessen, blikken verpakkingen en drankkartons) met blauwe plastiekzakken - aanvullend inzamelsysteem voor alle vermelde fracties op het containerpark.

    http://www.tongeren.be/main.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • restafval, groot huisvuil, pmd, papier en karton

    Om nutteloos rondrijden en overlast te vermijden moeten restafval, groot huisvuil, PMD, papier en karton meegegeven worden met de huis-aan-huis-ophaling.

    http://www.ieper.be/nl/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende samenstelling