podcasting


podcasting 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

het op internet beschikbaar stellen van digitale geluidsbestanden met discussies, radioshows, muziekprogramma's e.d., die door belangstellenden gedownload en op een mp3-speler of een pc beluisterd kunnen worden; het maken en uitzenden van een podcast of podcasts; ook: uitzending van een podcast
Ook in de betekenis 'uitzending van een podcast', die ook in het meervoud kan worden gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Podcasting…

is het maken en uitzenden

   Algemene voorbeelden


   De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3-speler van Apple, en 'broadcasting' (Engels voor uitzenden).

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting

   Als je een grote passie hebt voor alles wat met woord, beeld en klank te maken heeft, dan wil je halsstarrig daarin actief blijven. Zo kwam ik als 'mediamadam' het 'podcasting' op het spoor. Een medium dat ondertussen stevig voet aan wal krijgt in Vlaanderen en beschouwd wordt als dé nieuwste marketingtool in het ondernemerschap.

   https://www.horecaplateau.group/nl/horeca-inzichten/jezelf-heruitvinden-in-het-post-coronatijdperk

   Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een newsfeed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers [...]. In de breedste zin staat podcasting voor het verspreiden van digitale bestanden die door speciale programma's afgehaald worden om ze later te gebruiken.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting

   Podcasting, het digitaal uitzenden van een radioprogramma via een mp3-speler, lijkt de nieuwe trend te gaan worden op het internet. Na Heineken, die deze week is begonnen met podcasting, is nu ook BNN aan het podcasten geslagen.

   http://www.nu.nl/internet/456196/na-heineken-stapt-ook-bnn-in-podcasting.html,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • diversiteit in podcastings

   Een andere uitdaging is het gebrek aan diversiteit in podcastings. De meeste hosts zijn man, en het aantal podcasts dat ruimte geeft aan mensen van diverse afkomsten is beperkt.

   https://www.svdj.nl/podcasting-nog-steeds-in-de-lift/

   Etymologie


   Aard herkomst leenwoord
   Vroegste datering 2004
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal podcasting
   Betekenis in brontaal idem