poedelnaakt


poedelnaakt 1.0

geheel naakt; helemaal naakt; totaal ontdaan van kleren; geheel en al bloot; spiernaakt
Wel verklaard als 'zo bloot als een geschoren poedel'. In informeel gebruik in dezelfde betekenis ook vervormd tot poedeltje naakt.

Algemene voorbeelden


In die dagen ging Dana bijna dagelijks onder de douche. Nog warm van het hete water, legde ze zich poedelnaakt op haar bed, met het licht gedimd.

Walvis, Tom Naegels,

Zonder iets te zeggen stormt de schrijver naar de kelder. Daar vindt hij Anna, helemaal onder bloed, poedelnaakt, uitgestrekt op de grond, roerloos. Ja, ze ademt nog.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Bij het binnenkomen van de nieuwe museumvleugel loop je tegen een gerekonstrueerde waterput aan. Op de bodem liggen de autentieke gebeenten van twee mannen uit de laat-Romeinse tijd. Naar alle waarschijnlijkheid werden ze in de vijfde eeuw vermoord. De lijken zijn niet verbrand zoals in die tijd de gewoonte was en deze werden poedelnaakt, zonder bijgiften, in de waterput gekieperd.

De Standaard,

De Jamaicaanse bisschop Herro Blair heeft bij de premier van zijn land protest aangetekend tegen de plannen van acht nudistenparen. De paartjes willen elkaar op Valentijnsdag op het Jamaicaanse strand poedelnaakt het ja-woord geven.

Algemeen Dagblad,

Toch gaan er wildwestverhalen over hoe de Nederlandse walvisvaarders hier huishielden. Ze zouden de Eskimo's dronken voeren, de mannen beroven en de vrouwen verkrachten, waarna men ze ladderzat en van hun kleren beroofd poedelnaakt achterliet op de rotsen.

NRC,

In die warreling van beelden liep ik geregeld mezelf tegen het lijf. Daar tilde mijn moeder me op uit een kinderbad op de tafel. Elders ondersteunde ze mijn armen terwijl ik poedelnaakt wankele stappen zette op de vloer. Ik moest nog geen jaar oud zijn, drie decennia jonger dan de vaalgele gordijnen bij het raam dat uitkeek op het achtererf.

Marcel, Erwin Mortier,

Ik nam al onze textielspullen in één hand en samen zwommen we naar het strand waar Simonne en Bert in de ondergaande, maar nog warme zon lagen. Toen wij poedelnaakt uit de zee kwamen applaudisseerden zij, want zij beiden lagen daar even bloot op het strand.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Toen de vernederde acteur dezelfde dag, iets voor middernacht, poedelnaakt uit het raam van zijn flat in de Nationalestraat tussen de sporen van tram 8 te pletter viel, dacht de politie inderdaad dat hij zelfmoord had gepleegd.

Cargo, Patrick Conrad,

Ik stond daar boven op het dakterras en zag mijn rijk, dat tot aan de sterren reikte. En plotseling was ik mij bewust van één kleine onvolkomenheid. Ik stond daar in een zwembroekje dat kleddernat was van transpiratie. Ik trok het uit en bleef poedelnaakt naar de zon kijken.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • poedelnaakte danseressen
  • poedelnaakte modellen

Met acht poedelnaakte danseressen geeft de Israëlische Keren Levi in 'The Dry Piece' commentaar op de mannelijke, in haar ogen agressieve kijk op schoonheid en pornografie.

https://www.trouw.nl/home/met-kleren-aan-meer-zeggingskracht~ad134b64/,

Een knipoog naar de slotscène van Robert Altmans nieuwe film Prêt-à-Porter waarin het laatste defilé uit poedelnaakte modellen bestaat met één hoogzwangere mannequin die het bruidsboeket draagt.

NRC,

  • een poedelnaakte man
  • een poedelnaakte vrouw
  • poedelnaakte mannen
  • poedelnaakte vrouwen

Een naakte man heeft zondagnacht de Bijenhofstraat in Leeuwarden op zijn kop gezet. De naaktloper liep in die straat - tot afschuw van de bewoners - door tuinen heen en klopte op de ramen. Een buurtbewoner schakelde de politie in. Toen de agenten arriveerden troffen ze de poedelnaakte man aan terwijl hij vreemde bewegingen aan het maken was. Ze hebben de man voor zijn eigen veiligheid aangehouden. Al snel bleek dat de 33-jarige Leeuwarder onder invloed van de drug GHB was.

(onbekend) ,

Op het internet is een filmpje opgedoken van een poedelnaakte vrouw die de titelviering van Club Brugge op heel aparte wijze viert. Op het filmpje is te zien hoe de zwartharige vrouw op een terras van de Eiermarkt zonder enige schroom naakt rondloopt. Aan de reactie van de mannelijke supporters te zien, leek niemand zich te storen aan het bizarre tafereel.

https://www.hln.be/nieuws/poedelnaakte-vrouw-viert-titel-club-op-haar-manier~a9d31500/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

Bij het concept staan zes blote mannen achter een scherm, dat stukje bij beetje omhoog wordt gelift. Bij de aflevering van gisteren mocht de 24-jarige Rebecca kiezen uit zes poedelnaakte mannen. Eerst mocht ze hun jongeheer en achterwerk bewonderen, waarna het scherm telkens een stukje omhoog ging wanneer ze iemand naar huis stuurde.

https://www.ze.nl/artikel/245122-naked-attraction-bij-deze-datingshow-is-iedereen-naakt,

Naakt gefilmd in de sauna. In de paskamer. Of op het openbare toilet. Vrouwen blijken nergens veilig voor gluurders. [...]. Nietsontziend zetten de gluurders de poedelnaakte vrouwen online.

https://www.ad.nl/binnenland/vrouwen-nergens-meer-veilig-voor-gluurders~a53519b7/,

met werkwoord


  • (ergens) poedelnaakt dansen

Elf mannen die 75 minuten poedelnaakt dansen. Dat is te zien in 'Anima Ardens' van de Vlaamse choreograaf Thierry Smits.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20161004_02502198,

Een tiental Bastegemnaars heeft een getuigenverklaring afgelegd dat zij poedelnaakt op het terras heeft gedanst voor jonge Moffen waarvan een paar zich afgewend hebben van afgrijzen.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

De Canadese Daniel Léveillé laat zijn dansers poedelnaakt dansen in La Pudeur des Icebergs.

https://www.groene.nl/artikel/de-dans-verschraalt,

  • (ergens) poedelnaakt lopen

Zij liep poedelnaakt door de stoffige, wijde kamer en Karel zat op het bed en at erwtensoep, terwijl Brel zong: Ne me quitte pas.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Een taxichauffeur in het Deense Aarhus wreef zijn ogen uit, toen hij 's nachts een man poedelnaakt op straat zag lopen.

De Standaard,

  • (ergens) poedelnaakt staan

Het gerechtelijk onderzoek is nog bezig. "In 1993 werd mijn jongen van zeven samen met andere kinderen meegenomen naar het bureau van de directeur. Daar werden ze verplicht zich uit te kleden. Eén leraar stond poedelnaakt, en nog één keek toe terwijl een derde de kinderen vastpakte. Een vierde nam foto's en een vijfde stond op de uitkijk", zo getuigde de moeder van een leerling op de televisie.

De Standaard,

Simonne trok haar jurk over het hoofd uit en stond poedelnaakt tussen de graven.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Simonne en Bert, Greet en ik, wij alle vier dus, stonden daar poedelnaakt rond de hagedis en we waren ons niet eens bewust van onze naaktheid.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Een onnadrukkelijk-virtuoze belichting geeft de lichamen van twaalf acteurs/dansers een onwerkelijke verschijning op een bijna leeg, gigantisch podium. Dat zij niet spreken, en, behalve in een scène, geen werkelijk contact met elkaar maken, verhoogt de onwerkelijkheid van wat we zien. Zelfs al staan de acteurs er vaak poedelnaakt.

De Standaard,

  • poedelnaakt uitkleden
  • poedelnaakt uitgekleed

Poedelnaakt uitgekleed, werd hij ongeveer anderhalf uur lang, door vier SD-ers en een landwachter, met gummistokken en koppelriemen dermate geslagen dat hij overal bloedende plekken had en bijna buiten bewustzijn raakte.

Meppeler Courant,

  • poedelnaakt zijn

Niet te noemen waren de beloften die door Brigitte's pruilmondje en decolleté werden gedaan, maar gebeuren deed er vrijwel niets. Je vroeg je af wat haar veel te nauwe rokje verbergen kon, maar eigenlijk kwam er nooit uit wat de liefhebbers hoopten. Wanneer je daarentegen Sylvia Kristel ziet, haal je het geen ogenblik in je hoofd aan ondeugende dingen te denken, ook al is ze poedelnaakt. Dit is, zeg je bij jezelf, een braaf meiske dat haar nachtjaponnetje toevallig niet vinden kan.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

'Ik durf te wedden dat de laatste keer dat jij hebt gedanst in je studietijd was, jij met een stel vrienden,' zei Wade, die zijn uiterste best deed hem op de kast te krijgen. 'Jullie waren vast allemaal poedelnaakt en bezig elkaar in te zepen met scheerschuim.'

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

Met die woorden begon Marta zich gehaast te ontkleden, tot ze poedelnaakt was.

http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

De 18-jarige S. uit Moeskroen, die zaterdagnacht omstreeks half vijf de woning van de 83-jarige R. probeerde binnen te dringen, werd per ongeluk door de bejaarde bewoner doodgeschoten. De inbreker was poedelnaakt en bleek onder invloed van drugs. Om 2 uur had hij de mega-dancing Cherry Moon verlaten, waar hij samen met vier vrienden had zitten fuiven.

De Standaard,

  • poedelnaakt zwemmen

Finland is mooi. [...]. Een stukje lopen, wat lezen of poedelnaakt zwemmen, wat wil een mens nog meer.

http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Finland/reis.010901finland.meerdannatuur.html,

De bucketlist is een lijst met dingen die je gedaan wil hebben voor je het loodje legt. Leer surfen. Check. Kus onder de Eiffeltoren. Check. Ga op een roadtrip. Check. Zwem poedelnaakt in zee, bedrijf de liefde in de regen, melk een koe, spring uit een vliegtuig.

https://books.google.nl/books?id=SOZcDwAAQBAJ&pg=PT136&lpg=PT136&dq=%22zwem+poedelnaakt%22&source=bl&ots=KeX2Ta9AZv&sig=k5N4ScnL73oaqiDtTk0kuISE7hs&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj27820vPLfAhXMJVAKHQsXBrIQ6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=%22zwem%20poedelnaakt%22&f=false,

Spencer Elder sierde een kwart eeuw geleden de cover van het iconische album 'Nevermind' van de band Nirvana. Hij was vier maanden oud en zwom poedelnaakt in een zwembad.

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/nirvana-baby-duikt-25-jaar-weer-zwembad-mee-bezig/,

met eigennaam


  • een poedelnaakte André
  • de poedelnaakte Phil Bloom
  • een poedelnaakte Rihanna

Op de foto is een poedelnaakte André op schoot geklommen bij zijn vrouw Monique. Zij kan dat wel waarderen, blijkt uit een goedkeurend handgebaar. Ook heeft de volkszanger een kikker in zijn bil.

https://www.at5.nl/artikelen/187827/andre-hazes-zet-naaktfoto-online,

De verontwaardiging wordt nog wat groter wanneer Schippers zich enkele jaren later op televisievlak begeeft. Zijn tv-reeks Hoepla, met daarin de poedelnaakte Phil Bloom, kost de VPRO veel leden. Ook andere programma's zoals De Fred Haché Show en Van Oekels' Discohoek blaken van absurdisme en krijgen te maken met veel weerstand.

https://www.lantarenvenster.nl/programma/heldenavond-wim-t-schippers/

Spraakmakend zijn ze wel, de foto's die Damien Hirst schoot voor GQ. Het Britse mannenblad viert haar 25e verjaardag en stopte voor de gelegendheid de cover in een gedurfd jasje. In beeld: een poedelnaakte Rihanna die een grote boa constrictor als een vervaarlijke sjaal om de hals slaat.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131026_012,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding