poepbank


poepbank 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; informeel; neologisme)

bank waar gecontroleerde donorpoep wordt bewaard; bank waarin feces van donoren ligt opgeslagen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een poepbank…

is een bank

      Algemene voorbeelden


      Om te doneren, moeten mensen een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt hun ontlasting in terecht. Vervolgens moeten ze snel naar het lab in Leiden gaan. "Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen", zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het LUMC.

      http://www.nu.nl/gezondheid/4211841/poepbank-geopend-in-leiden.html,

      De eerste 'poepbank' van het land is speciaal opgericht voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende infecties met Clostridium difficile. Hun darmflora is van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo'n ingreep gebeurt een paar keer per maand in Nederland.

      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25170253/__Poepbank_in_Leiden__.html,

      VUmc maakt gebruik van Amerikaanse 'poepbank' voor poeptransplantaties. Artsen van VUmc maken gebruik van donorpoep van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome. Het bedrijf heeft een 'poepbank' met betaalbare en gecontroleerde donorpoep. Voorheen moest er per patiënt gezocht worden naar een geschikte donor. De behandeling met gedoneerde uitwerpselen van OpenBiome kost 250 dollar (ongeveer 200 euro). Dat is een stuk goedkoper dan de bestaande behandeling met antibiotica, die kuur kost circa 400 euro.

      Nu.nl,

      OpenBiome is de eerste "poepbank" van de Verenigde Staten, waar poepdonaties verzameld worden om 'clostridium difficile-infecties' te bestrijden. C.diff, zoals het vaak wordt afgekort, is een bacterie die enorme darmproblemen veroorzaakt. De infectie wordt vooral veel in ziekenhuizen opgelopen. Ongeveer vijfhonderdduizend mensen raken per jaar geïnfecteerd, met bijna dertigduizend doden tot gevolg. Een van de meest effectieve behandelingen is de 'fecale microbioticatransplantatie' – in normale woorden: het anaal injecteren van andermans kak.

      http://www.vice.com/nl/read/visiting-americas-first-poop-bank-202,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014