politheek


politheek 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

apotheek die in een ziekenhuis gevestigd is; poliklinische apotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politheek…

is een apotheek

  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van de ziekenhuisapotheek doordat ook niet-patiënten van het ziekenhuis worden bediend
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een apotheek die in een ziekenhuis gevestigd is

    Algemene voorbeelden


    De afdeling ziekenhuisfarmacie bestaat uit de ziekenhuisapotheek (klinische farmacie) en de centrale sterilisatie afdeling (CSA). De apotheek bereidt en verspreidt de geneesmiddelen voor patiënten in Ziekenhuis De Tjongerschans [...]. Ziekenhuis de Tjongerschans beschikt ook over een politheek. Dit is een zelfstandige apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers van de polikliniek, ontslagen patiënten en ook medewerkers, passanten en/of omwonenden kunnen hier het recept inleveren dat ze van de arts hebben ontvangen.

    http://www.tjongerschans.nl/patienten/specialismen/apotheek?steID=1&catID=207

    Meer dan dertig apotheken in Rotterdam, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs combineren hun dienstapotheek met de politheek van het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) in Rotterdam. Daarmee ontstaat een grotere faciliteit die 24 uur per etmaal is geopend.

    http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/bundeling-politheek-en-dienstapotheek-in-sfg-rotterdam,

    De aanzet tot de combinatie van de dienstapotheek en de politheek is mede ingegeven door de huisartsenpost die is gevestigd in het ziekenhuiscomplex.

    http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/bundeling-politheek-en-dienstapotheek-in-sfg-rotterdam,

    Apotheker voor politheek Jeroen Bosch Ziekenhuis [...]. In verband met een verdere groei van onze politheek ontstaat op korte termijn een vacature voor een apotheker (m/v) voor minimaal 32 en maximaal 40 uur per week [...]. De Jeroen Bosch Apotheek is een afdeling van de Ziekenhuisapotheek Noordoost-Brabant (ZANOB). ZANOB verzorgt de geneesmiddelendistributie in een groot aantal ziekenhuizen en verpleeghuizen in de regio [...]. De Jeroen Bosch Apotheek is in 2005 van start gegaan. Deze apotheek verzorgt de poliklinische medicatie voor patiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

    http://www.2nvza.nl/layout/raadplegen.asp?display=2&atoom=10032&atoomsrt=2&actie=2

    De politheek komt eraan. De Stichting Deventer Apotheek, de Stadsapotheken, het Deventer ziekenhuis, de Regionale Huisartsen Vereniging en Salland verzekeringen bereikten in 2001 overeenstemming over de oprichting van een poliklinische apotheek (politheek).

    http://www.dz.nl/,

    In dit PW treft u verschillende voorbeelden van transmurale initiatieven aan. Van den Boogert behandelt de punten die in acht moeten worden genomen om een politheek of een transferpunt op te kunnen zetten via een harmonieuze samenwerking, terwijl Hellings e.a. laten zien hoe men in Nijmegen werkt aan een transmuraal farmaceutisch zorgmodel.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Ugdce2AZ97QJ:www.pw.nl/archief/1999/1999-3/1999pw0081.pdf/at_download/file+&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgSLMmTe0xD2JO2CBLmwYgnGlksNjlvXEQ7cOLGwFCIwhU-V6PSnCTDKCbw_bTBkk_7Q5VWqEhxOEH40GhED4GSooSKoXc1VwatKRnwf8cy7D5r0vNzORiQmsFNsf_PA-RMhiRY&sig=AHIEtbQYtdPz5A0rqKCOSuuylpCXqfI1Jg&pli=1,