popiejopie


popiejopie 1.0

(pejoratief)

iemand die zich op een bepaalde manier gedraagt, soms op een ietwat platvloerse manier frivool of uitbundig, om populair te worden; iemand die zeer populair is of wil zijn
In het televisieprogramma Pisa brachten Harry Vermeegen en Henk Spaan in 1985 het liedje Popie Jopie uit, waarin Henk Spaan verkleed was als Paus Johannes II; het woord popiejopie werd daarna gebruikt om populaire of zich uitbundig gedragende personen mee te benoemen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een popiejopie…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is populair of wil dit zijn
 • [Gedrag] gedraagt zich op een bepaalde manier, meestal uitbundig of joviaal, om populair te worden
 • [Waardering] wordt door sommigen negatief gewaardeerd om zijn gedrag

  Algemene voorbeelden


  Laat de popiejopies van Radio 4 afblijven [...]. De zaak-Haffmans is maar één symptoom van het culturele drama dat zich in Nederland afspeelt [...]. Symfonieorkesten concerteren met Ali B [...], de postmoderne ledigheid van Viktor & Rolf krijgt museale status, Hans Haffmans wordt door de omroep te elitair bevonden omdat hij het woord contrapunt kan uitspreken [...]. Sluipenderwijs, maar steeds schaamtelozer, worden met popiejopietaal ivoren torens neergehaald, ook als ze het nooit waren. Het slagwoord elitair is een chantagemiddel geworden dat als demagogisch wapen in dezelfde categorie verkeert als kwetsen en haatzaaien.

  http://vorige.nrc.nl/opinie/article2420848.ece/Laat_de_popiejopies_van_Radio_4_afblijven,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een boerse popiejopie
  • een echte popiejopie
  • een enorme popiejopie

  Grappig dat je nu overal leest dat Ratzinger te intellectueel was om populair te worden – van die kwaliteit werd bij zijn aantreden juist zoveel verwacht. De Poolse paus was een enorme aanwezigheid geweest, maar ook een boerse popiejopie. Met Benedictus was de tijd gekomen voor een gezonde dosis moraaltheologie. Eindelijk weer een geestelijk leider.

  http://www.welingelichtekringen.nl/het-rumoer/149635/paus-zeepbel-en-boerse-popiejopie.html,

  Eskild Tigussen, de stinkend rijke fabrieksdirecteur en clubvoorzitter, vertelt de uitzendkracht, wilde een publiciteitsstunt en heeft hem daarom gecontracteerd. "Dat is een echte popie-Jopie. Hij wil altijd populair doen. Die man heeft zoveel geld, hij weet niet wat hij er mee moet doen. En omdat voetbal alles voor hem is stort hij daarom hele kapitalen in de club. Hij schijnt trouwens een ernstige spierziekte te hebben en nog hooguit tien jaar hebben te leven."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000028796:mpeg21:a0026,

  Bovendien heeft Arthur zich nog nauwelijks gemanifesteerd. Als een schaduw op de muur beweegt hij zich door het Big Brother-huis, in tegenstelling tot mannen als Stefan (32), die nog steeds denkt dat hij een enorme 'popi-jopie' is, Laurens (29), de Fries met een spraakprobleem - de vent is nauwelijks te verstaan - [...], of de Amsterdamse levensgenieter Dennis (29).

  De Telegraaf,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  popiejopie 1.1

  (pejoratief)

  populair op een platte manier

  Algemene voorbeelden


  Vermijd clichés in contacten met prospects. Een zin zoals: 'Hoe gaat het met u?' kan dodelijk zijn voor het gesprek. Het klinkt amateuristisch en ook wat slijmerig. Populair is ook 'hallo'. Fout. Te popiejopie.

  http://www.salesquest.nl/printartikel.php?id=2879&s=17

  "Kijk, zo'n uitgever is een ontzettend lastige man hoor. Ik heb het boek drie keer opnieuw moeten schrijven omdat hij het telkens niet goed genoeg vond. Met een groot potlood zet hij allemaal krassen door mijn tekst. In de kantlijn schrijft hij dingen als: niet leuk, popie-jopie, saai. En dan doe je wel anderhalfjaar over zo'n boek."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010828324:mpeg21:a0088,

  Zaken doen is een kwestie van gunnen. Gunnen doe je niet als iemand een grote mond geeft of 'popiejopie' doet . Gunnen is merken dat de ander oprecht zijn best doet om een goede sfeer te maken.

  http://www.fitalents.nl/blog/16-09-2013-gastvrijheid-in-een-sigarenkist,

  Taylor doet heel popiejopie als het goed gaat en gedraagt zich als een verwende kleuter wanneer het minder gaat.

  https://twitter.com/EricFlaton/status/286224097585807360