porknokker


porknokker 1.0

((vooral) in Suriname)

goudzoeker; vooral: goudzoeker die zelfstandig opereert en niet in loondienst is bij een onderneming
Het woord, oorspronkelijk samengesteld uit Engels pork 'varkensvlees' en knocker 'iemand die iets consumeert, die iets naar binnen gooit', is een verwijzing naar het gebruikelijke avondmaal van de gouddelvers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een porknokker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] opereert meestal zelfstandig
  • [Activiteit of handeling] zoekt naar goud
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] zoekt naar goud om in zijn levensonderhoud te voorzien

    Algemene voorbeelden


    Al jaren achtereen zijn illegale 'porknokkers' (goudzoekers) actief in het Brownsberg Natuurpark in het district Brokopondo. Al jaren achtereen hebben de autoriteiten niet opgetreden. Het natuurgebied met een rijke en unieke biodiversiteit en een grote toeristische trekpleister, wordt vernietigd.

    http://freelance-in-suriname.blogspot.nl/2012/03/surinaamse-overheid-kijkt-toe-hoe.html,

    Illegale goudzoekers zijn gisteren door de Commissie Ordening Goudsector uit het Brownsberg Natuurpark gezet, nadat ze een ultimatum van twee weken hebben genegeerd. Dit ultimatum is maandag verstreken. De porknokkers beweren echter een mondelinge afspraak te hebben met de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) om nog twee maanden in het Brownsberg Natuurpark goud te delven. Hiervoor ontvangt Stinasu een deel van de goudopbrengsten.

    http://www.gomiam.org/content/images/stories/20120313suriname.pdf,

    Bij aankomst in het gebied waar de porknokkers verbleven en werkten trof de minister slechts een porknokker aan die nog bezig was met zijn verhuizing. Uit de woorden van de gouddelver heeft de minister begrepen dat dit gebied een goudrijk gebied is. De porknokkers hebben het gebied verlaten, maar een zorgpunt blijft de reguliere controle. Het ministerie zal voor de nodige manschappen en equipment moeten zorgen.

    http://www.president.gov.sr/sr/ministerie-van-rgb/actueel/minister-martosatiman-bezoekt-brownsberggebied.aspx,

    Goudzoekers in Guyana zijn zo'n acht procent van hun omzet aan belasting kwijt, in Frans-Guyana ligt dat op 8,5 procent, terwijl een Surinaamse porknokker slechts drie tot vier procent betaalt, rekent Dompig voor.

    http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd/2012/10/09/imf-merkt-weinig-vooruitgang-belastinginning-goudsector/,

    Porknokkers, in Suriname ook wel bekend als zelfstandige goudzoekers, zijn op de kaart gezet. Net als de Surinaamse hoogtegegevens, de uitgegeven mijn- en houtkapconcessies in 1988 en 2009, de beschermde gebieden, het grondgebruik, en vele andere kaartlagen. Met het toevoegen van deze gegevens van Suriname aan het educatieve GIS portaal EduGIS, is het nu mogelijk leuke en interessante relaties te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld zien dat er de afgelopen jaren steeds meer concessies zijn verleend voor houtkap en goud- en bauxietwinning.

    http://www.geodan.nl/onderzoek/projecten/edugis/porknokkers-op-de-kaart-gezet-in-suriname/,

    Tijdens een verwijderingspatrouille in het consessiegebied Rosebel, is zaterdagmiddag gouddelversequipment in beslaggenomen bij drie illegale porknokkers. De actie werd uitgevoerd door de Eenheid Speciale Diensten van de veiligheidsdienst van Rosebel Goldmines. Het is overigens de zoveelste actie op de Rosebelconcessie in het kat-en-muisspel tussen de maatschappij en de kleine goudzoekers

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HjpCpvN-7h8J:sranan-news.blogspot.com/2008/09/kat-en-muisspel-tussen-rosebel-en.html+porknokker&cd=55&hl=nl&ct=clnk&gl=nl,

    Een porknokker is een Nederlands-Surinaams begrip voor een goudzoeker die zelfstandig naar goud zoekt. Deze bezigheid is ontstaan toen veel ex-medewerkers van niet langer rendabele goudwinningslocaties toch nog mogelijkheden zagen om wat te verdienen in het goudzoeken. Sommigen werken geheel zelfstandig, anderen betalen een kleine vergoeding aan de concessiehouder.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Porknokker,

    In sommige gebieden botsen de belangen van de porknokkers met de belangen van grote bedrijven of houders van andere concessies. De porknokkers delven dan vaak het onderspit.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Porknokker,