portretschilder


portretschilder 1.0

iemand die portretschilderijen maakt, voor zijn beroep of uit liefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een portretschilder…

is een schilder

  • [Plaats] werkt meestal in een schilderatelier
  • [Activiteit of handeling] schildert portretschilderijen voor zijn beroep of als liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    Hij voorzag al schilderend in zijn onderhoud en keerde na vijf jaar, 'moe ghereyst zijnde', naar Leiden terug. Daar vestigde hij al snel zijn naam als portretschilder. Zijn afnemers vond hij vooral in universiteitskringen. Bailly schilderde onder meer de hoogleraren Vossius, Barlaeus en Cocceius.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    Ongeveer twintig procent van Degas' oeuvre bestaat uit portretten, maar toch was hij geen gewone portretschilder. Als zoon van een Parijse bankiersfamilie die ook een kantoor bezat in Napels was hij niet afhankelijk van de portretkunst, hij hoefde nooit in opdracht te werken. Degas koos zijn modellen zelf; meestal verwanten, vrienden en bekenden die net als hij behoorden tot de bourgeoisie.

    NRC,

    Nadat hij in deze stad furore had gemaakt met een portret van de Russische prins Obolynski, wat onder meer bleek uit lovende kritieken in de kranten, kon hij in Amsterdam maar liefst twintig opdrachten krijgen. Dit was voor hem een reden om in 1932 terug te gaan naar Nederland. Sinds augustus 1988 woonde en werkte hij in het Rosa Spier Huis. Swagemakers was een van de meest geprezen portretschilders van deze eeuw. Behalve portretten heeft hij ook veel landschappen geschilderd.

    NRC,