powerplay


powerplay 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

bij balsporten als ijshockey en basketbal: het krachtig en constant aanvallen, zodra de tegenstander als gevolg van een strafmaatregel een man minder heeft; manmeersituatie; vervolgens ook in andere balsporten als hockey, handbal, voetbal en waterpolo gebruikt in dezelfde betekenis of, zonder dat er sprake is van een manmeersituatie, voor het krachtig en constant aanvallen van één partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Powerplay…

is een gedragswijze; is gedrag

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel de wedstrijd door te scoren definitief te beslissen
  • [Motief] wordt vaak ondernomen bij een numerieke meerderheid
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het constant aanvallen van de tegenstander
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt toegepast in sommige balsporten, met name ijshockey, basketbal, hockey, handbal, voetbal en waterpolo

Algemene voorbeelden


Tijdens een penalty heeft het niet in overtreding zijnde team een zogeheten powerplay of man-meer-situatie. Zodra er door het team dat een man meer heeft gescoord wordt mag de bestrafte speler terugkeren op het ijs, tenzij hij een straf van 5 of 10 minuten uitzit.

http://wapedia.mobi/nl/Ijshockey,

De druk op VVV was gisteravond groot [...]. Het begin was veelbelovend. De Venlonaren zetten de tegenstander vanaf het begin onder druk. Met regelmaat werd de paniekerige Emmen-verdediging aan flarden gespeeld. In de tweede minuut leverde het 'powerplay' van VVV een niet te missen kans op.

De Limburger,

Zes minuten voor tijd stonden de Amerikanen nog met 3-1 achter. De Amerikaan Ciavaglia bracht zijn ploeg terug tot 3-2 in een powerplay van vier tegen drie spelers. En Lilley maakte 90 seconden voor het eindsignaal de gelijkmaker.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


powerplay 2.0

(politiek en bestuur; pejoratief)

het uitoefenen van grote, veelal politieke, druk op iemand, een partij of partijen om zijn eigen zin door te drijven

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Powerplay…

is een gedragswijze; is gedrag

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel zijn eigen zin door te drijven
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het uitoefenen van politieke druk
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt toegepast in de politiek

    Algemene voorbeelden


    De Finse premier Lipponen waarschuwde deze week dat de Conventie dreigt uit te lopen op een coup van de grote landen. Zo zouden de kleine landen hun veto verliezen op gebied van buitenlands beleid maar de groten niet. Van Mierlo vindt het ook tekenend dat een groot land als Duitsland enkele weken terug door 'powerplay' wist te voorkomen dat het een vernederende 'gele kaart' zou krijgen wegens een oplopend begrotingstekort.

    De Telegraaf,

    Winny de Jong en Cor Eberhard zijn dinsdag uit de Tweede-Kamerfractie van de LPF gezet. Aanvankelijk wilde een meerderheid van de LPF'ers beiden nog een kans geven, maar fractievoorzitter Wijnschenk en zijn bestuur verijdelden dit met keiharde 'powerplay'. Wijnschenk dreigde op te stappen en met zijn vertrouwelingen een eigen LPF-fractie te beginnen als de meerderheid van de LPF-Kamerleden achter De Jong en Eberhard zou blijven staan.

    Het Parool,

    Griekenland is bijna volledig afhankelijk van Europese steunverlening. Maar dat land draagt vrijwel niets bij aan de opvang van vluchtelingen uit het nabije ex-Joegoslavië. Bij deze powerplay van de Europese nieuwkomers verbleekt de Nederlandse diplomatie. Wij vinden het ordinair voor het eigenbelang op te komen.

    NRC,

    Het jaar 1982 was traumatisch voor Elizabeth Schmitz. Na twee periodes als wethouder [...] werd ze door het PvdA-gewest plotseling op een achtste plaats op de lijst gezet: te laag om nog voor een nieuw wethouderschap in aanmerking te komen [...]. Haar vroegere collega-wethouders Jan Mentink en Jan Riezenkamp reageren fel. "Het was een schoffering die minder te maken had met de kwaliteiten van Elizabeth Schmitz, alswel met de power play van een aantal kwaadwillende amateurs in de partij", zegt Riezenkamp.

    NRC,

    Minister Sorgdrager en staatssecretaris Schmitz zouden er met hun geheel eigen bestuursstijl wel eens voor kunnen zorgen dat 'hanigheid', 'power play' en 'Bühne-vertoon' volledig uit de mode raakt.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • juridische powerplay

    Wanneer de journalist een gevoelige snaar raakt, slaan overheid en bedrijfsleven tegenwoordig hard terug. Met juridische powerplay proberen ze publicaties te verhinderen, zoals Alexander Nijeboer overkwam bij zijn boek 'Een man tegen de staat'.

    http://www.vvoj.nl/cms/archives/421