prednison


prednison 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

hormoon aangemaakt door de bijnierschors; ook: de als geneesmiddel vervaardigde synthetische versie van dit hormoon; bijnierschorshormoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Prednison…

is een hormoon; is een stof

  • [Herkomst of oorsprong] wordt aangemaakt door de bijnierschors
  • [Vervaardiging] wordt ook synthetisch aangemaakt voor geneesmiddelen
  • [Activiteit of handeling] werkt ontstekingsremmend en antiallergisch

    Algemene voorbeelden


    Wanneer de andere geneesmiddelen niet het gewenste nut opleveren, kan men eventueel nog een behandeling met corticosteroïden overwegen. Bij langdurig gebruik kunnen ze allerhande ongewenste effecten veroorzaken, zodat ze minder aangewend worden. Prednison is een lichaamseigen stof, een hormoon, aangemaakt door de bijnierschors. Prednison heeft een ontstekingsremmende werking en onderdrukt allergische reacties en de vorming van anti-lichamen. Net als bij Verapamil heeft Prednison invloed op de duur en hevigheid van de clusters.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=789,

    Wanneer u aan een van de twee kwaadaardige vormen van de ziekte van Graves lijdt wordt u opgenomen en behandeld met prednison, eerst enkele dagen met een hoge dosis (90-120 mg per dag), daarna met veel lagere doseringen. Prednison is een krachtig ontstekingsremmend middel, maar het verloop van de ziekte zelf wordt er meestal niet door beinvloed. Kortdurend gebruik van prednison heeft meestal geen bijwerkingen.

    http://www.oogziekenhuis.nl/

    Bij welke medicijndosis is hersenschade meetbaar? "Transplantatiepatiënten worden vaak jarenlang op 60 mg per dag prednison gezet - dat is een glucocorticosteroïde."

    NRC,