preferendum


preferendum 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

volksraadpleging waarbij niet, zoals bij het referendum, uit twee varianten gekozen kan worden, maar waarbij de burgers kunnen kiezen uit meer beleidsalternatieven

Algemene voorbeelden


De raad [...] pleitte voor het houden van zogenoemde preferenda in plaats van referenda. Bij een preferendum zou de bevolking in een eerder stadium kunnen kiezen uit meer mogelijkheden dan alleen een ja of een nee. Het is een al bestaand instrument. Woensdag wordt een preferendum gehouden in Arnhem.

Reformatorisch Dagblad,

Het referendum over de aanleg van een haven in de binnenstad van Arnhem is ongeldig. Slechts 10,3 procent van de kiesgerechtigde bevolking kwam gisteren naar de stembus. Voorafgaand aan het zogeheten preferendum – Arnhemmers konden kiezen uit drie opties – was als eis een opkomst van minimaal dertig procent gesteld.

NRC,

Etymologie


Aard herkomst inheems of leenwoord
Vroegste datering 2006
Omstandigheden opkomst Het eerste preferendum vond plaats op 6 juni 2007 in de gemeente Arnhem. De term preferendum werd eerder geïntroduceerd in een raadsdebat op 13 februari 2006. De verspreiding van het neologisme kreeg een extra impuls toen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport Europa in Nederland naar aanleiding van het eerder gehouden referendum over de Europese grondwet de invoering van preferenda in plaats van referenda bepleitte. Het rapport werd op 5 juni 2007 aangeboden aan minister-president J.P. Balkenende en aan staatssecretaris van Buitenlandse Zaken F. Timmermans.
Brontaal Engels
Vorm in brontaal preferendum, een blend van preference en referendum
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 1970 (English Oxford Dictionary)
Bedenker Het woord werd eerder al gebruikt en waarschijnlijk ook gevormd door Kees van Kooten en Wim de Bie. In een televisieuitzending van 23 oktober 1994 komt het voor in sketches over de komst van de "TGVeluwelijn". Zie voor meer informatie: http://www.kootenbie.nl/index.asp?http://www.kootenbie.nl/telegrafie/aflevering.asp?ID=113.