preservatief


preservatief 1.0

middel dat bedoeld is om zwangerschap en/of een seksueel overdraagbare aandoening of geslachtsziekte te voorkomen; voorbehoedmiddel; anticonceptiemiddel; anticonceptivum; condoom; contraceptivum

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een preservatief…

is een voorbehoedmiddel

      Algemene voorbeelden


      Van Toorn moet die etiquette wel negeren om zijn boodschap over te brengen. Hij wil laten zien dat onder invloed van het idealistische socialisme en de vooruitgang in wetenschap en techniek een nieuwe tijd was aangebroken waarin alles mogelijk leek. Dat blijkt uit wat er gebeurt als Clara ondanks het gebruik van het "preservatief" zwanger wordt.

      http://www.nrcboeken.nl/recensie/onder-de-rokken-kijken,

      Uit de bezoedelde zakdoek [...] kwamen nu drie onverpakte preservatieven te voorschijn die ik huiverend opstreek en in m'n broekzak verborg.

      De opdracht, F.B. Hotz,

      Bij Verordening (EEG) nr. 2658/87(1) is een goederennomenclatuur tot stand gebracht, "gecombineerde nomenclatuur" genoemd, waarin voor preservatieven (voorbehoedmiddelen, condooms) van rubber, die vallen onder hoofdstuk 40, vrijstelling van douanerechten is verleend.

      http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=nl&ihmlang=nl&lng1=nl,nl&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=238493:cs&page=,

      preservatief 2.0

      middel dat bedoeld is om iets te voorkomen, om tegen iets te beschermen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Algemene voorbeelden


      Voor heren is het net zo: met een huwelijk repareren of verstevigen ze het familiefortuin, vergroten ze liefst ook het cachet van de dan en maken ze de erfgenaam mogelijk die het vergaarde bezit intact zal houden. Zijn tegenprestatie is het daadwerkelijk verwekken van die erfgenaam. Liefde en vriendschap zijn aardige bijkomstigheden, maar niet meer dan dat, of het moest zijn als goed van pas komend preservatief tegen overspel.

      http://www.conservatismeweb.com/,

      Vlaanderen moet zowat de enige (would-be) staat zijn waar de overheid inspanningen levert om wederzijdse bevruchting tussen onderwijs en jeugdwerk af te remmen. Het preservatief daartoe was het decreet op het landelijk jeugdwerk van 1975 dat stipuleerde dat jeugdwerk betrekking heeft op de vrije tijd van kinderen en jongeren. Activiteiten georganiseerd door jeugdorganisaties binnen de schoolmuren en tijdens de schooluren beantwoordden volgens de jeugdwerkinspectie niet aan dit criterium.

      http://www.vsknet.be/actie/Vertegenwoordiging/Standpunten-Adviezen/SP2000/Standpunt2000-Jeugdwerk.html,

      preservatief 3.0

      bedoeld om iets te voorkomen, bedoeld om tegen iets te beschermen

      Algemene voorbeelden


      Het "Hazard Analysis and Critical Control Point" concept (HACCP concept) werd in 1959 in de VS ontwikkeld toen een Amerikaans voedselverwerkingsbedrijf door NASA werd geïnstrueerd voedsel te produceren dat 100% veilig was voor consumptie in de ruimte. Dit preservatieve concept werd vervolgens verder ontwikkeld in samenwerking met NASA en werd in 1971 in de VS gepubliceerd en gedocumenteerd als de HACCP.

      http://www.makro.nl/content/Items.asp?Menu_No=921

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief erachter


      • preservatieve stof
      • preservatieve stoffen

      De fotografische emulsie wordt aan licht blootgesteld en een deel van de lichtgevoelige zilverzoutkristallen die door licht getroffen worden vormen het latente beeld [...]. De toevoeging van een preservatieve stof belet dat de ontwikkelaar zou oxyderen vooraleer hij de kans heeft om met het latent beeld te reageren. Als preservatieve stoffen gebruikt men: natriumsulfiet, natriummetabisulfiet, kaliummetabisulfiet, natriumbisulfiet of kaliumbisulfiet.

      http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/1a.html