prestatiecultuur


prestatiecultuur 1.0

cultuur waarin de nadruk op prestaties ligt; cultuur waarin prestaties zeer belangrijk zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een prestatiecultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur waarin de nadruk op prestaties ligt; is een cultuur waarin prestaties zeer belangrijk zijn

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    De prestatiecultuur. De laatste maanden bekruipt me meer en meer het gevoel dat ik niet kan voldoen aan alle verwachtingen die de maatschappij van mij verwacht. Om de maatschappij te kunnen bewijzen wat ik in huis heb, is het noodzakelijk dat ik diploma's behaal, me kwalicifeer, sterker nog: mijzelf bewijs [...]. Zonder iets of iemand te beschuldigen is het volgens mij gewoon een feit dat onze cultuur volledig prestatiegericht is. Er zijn zoveel voorwaarden waar je aan moet voldoen om mee te kunnen draaien of mee te kunnen komen. En dat lukt mij gewoon niet.

    http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/leven/20221-de-prestatiecultuur.html,

    Prestatieculturen leiden tot chronische overbelasting en dit levert op termijn gezondheidsklachten.

    https://www.linkedin.com/pulse/waarom-worden-we-ziek-van-prestatiecultuur-suzanne-dear,

    De doorsneeschool: daaronder vallen ouderwetse, zowel als moderne scholen, er zitten vrij veel arbeiderskinderen op deze school, maar ook kinderen uit gezinnen die al wat hoger geklommen zijn op de maatschappelijke ladder en die de school zien als een instrument om hun kinderen nog hoger te laten stijgen (prestatiecultuur).

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010818079:mpeg21:a0266,

    Nederlandse prestatiecultuur niet meer van deze tijd. Het Nederlandse bedrijfsleven reageert traag op organisatietrends ten opzichte van buitenlandse bedrijven. Onderzoek toonde al eerder aan dat Nederland slecht scoort op het gebied van innovatie (Global Entrepreneurship Monitor). Managementinnovaties zoals High Performance Organization zien daardoor ook moeizaam het daglicht, terwijl dit essentieel is om in het huidige klimaat onderscheidend te zijn.

    http://www.managersonline.nl/nieuws/11598/nederlandse-prestatiecultuur-niet-meer-van-deze-tijd.html,

    Kinderen die alleen nog maar aangemoedigd en bejubeld worden [...], hebben nog maar één ontwikkelingspad te hunner beschikking: opgroeien tot doodverwende en overbeschermde ettertjes, totaal onvoorbereid op de maatschappij. Want in die maatschappij, wordt wel met de rode stift gewerkt, worden eisen gesteld over inzet en werkkracht en al die andere dingen die je vroeger ook op school met de paplepel ingegeven kreeg. In die maatschappij heerst een prestatiecultuur, worden mensen beloond naarmate ze minder rode streepjes krijgen.

    http://www.klasse.be/archief/dialoog-40/,

    Door de systematisering van het geloof en de strakke kerkstructuren raken mensen veeleer van de kerk vervreemd. Nodig zijn 'heilige und heilende' ruimten, zo zei Knebelkamp: vierende, vreugdevolle kerkdiensten die de mensen een thuishaven kunnen bieden, een plaats waar de diepe behoefte aan gemeenschap een plaats krijgt, waar men op adem kan komen temidden van een prestatiecultuur.

    http://www.zendingsraad.nl/Thema's/EenheidInZendingNL/Believing%20without%20belonging-martijn%20van%20Laar.htm,