prestatiegericht


prestatiegericht 1.0

gericht op een prestatie of prestaties; gericht op, afgestemd op het leveren van prestaties

Algemene voorbeelden


Je analytische vermogens zijn scherp, je bent prestatiegericht, en ook in het Engels, de voertaal binnen de organisatie, weet je je uitstekend uit te drukken.

http://vacatures.euronet.nl/vacature_details.php?vacature_id=64

In de komende tijd wil Voorwaarts duidelijk inhoud geven aan het motto 'prestatiegericht'. In dit kader passeerden een aantal voorstellen de revue. Zo wil men deelnemen aan een marsconcours. Ook werd gesproken over het op stapel staande bezoek aan de partnervereniging in het Duitse Siedlinghausen.

Meppeler Courant,

In het kader van het management developmentprogramma is in 2000 onder meer gewerkt aan de omschrijving van de gemeenschappelijke kerncompetenties die managers binnen Cebeco Groep moeten bezitten: samenwerkingsgericht, initiatiefrijk, prestatiegericht, klantgericht, ondernemend, geschikt voor teamleiderschap, sensitief, flexibel.

http://www.cebeco.nl/2000jv.pdf,

Dat onderlinge solidariteit in het prestatiegerichte voetbalwereldje niet bestaat, bleek wel uit de reacties van de 'buitenlandse' internationals, die zich gisteren in Oisterwijk meldden.

NRC,

Zowel allochtone als autochtone ouders stellen steeds meer kwaliteitseisen aan de school van hun kinderen. Zij hebben naast prestatiegerichte ook sociaal-culturele verwachtingen van het onderwijs dat de school biedt.

http://www.dagvandeleraar.nl/

De "type A" persoonlijkheid is meer stressgevoelig: precies, perfectionistisch, prestatiegericht, hoog arbeidsethos, nadruk op betrouwbaarheid, plichtmatigheid en zorgvuldigheid.

http://home.hccnet.nl/jdekker.6/burn.htm

Er werd besloten dat de afdeling zaterdag louter nog moest worden gezien als een recreatieve afdeling. Dat betekende dat alleen spelers vanaf dertig jaar van de zondag naar de zaterdag konden overgaan. Het betekende, dat een groot aantal van onze spelers, die prestatiegericht waren, overstapten naar FC Meppel. We moesten terug naar af.

Meppeler Courant,

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat om echt prestatiegedreven te worden, het nodig is te beschikken over zowel een goed prestatiemanagementsysteem (de structuurkant) als over managers en medewerkers die prestatiegericht zijn (de gedragskant).

http://www.managementsite.net

'Ik ben er een voorstander van, dat de teams in de breedte prestatiegericht zijn. Het bestuur denkt daar ook zo over'. Kwakkel omschrijft zichzelf als een heel andere trainer dan zijn voorganger Bob Fijnheer. 'Ik heb een andere benadering, maar ik denk ook dat zoiets juist goed is voor een groep'.

Meppeler Courant,

Is Ton soms de vrouwelijke personificatie van Henk de Velde, de IJsselmuidenaar die momenteel solo de wereld over vaart? 'Ha, nee absoluut niet', klinkt het spontaan. 'De Velde is prestatiegericht. Wij zien straks wel waar de wal het schip keert.' 'Maar', voegt ze er aan toe, 'we zijn wel van plan er uit te halen wat erin zit.'

Meppeler Courant,

Jong, Ondernemer, Eigenzinnig en Prestatiegericht, zo typeert Ondernemersvisie de nieuwe generatie ondernemers.

Meppeler Courant,

De marketingstudent gaat graag en vlot met mensen om en ambieert een beroep met veel afwisseling, actie en dynamiek. Hij of zij neemt graag initiatief, is prestatiegericht en doet alles om een actie succesvol af te ronden.

http://www.ha.be/bls/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een prestatiegerichte aanpak
  • een prestatiegerichte benadering

Om niet weggeprijsd te worden uit de markt evolueerde men nadien naar een meer prestatiegerichte aanpak.

De Standaard,

De in de begroting opgenomen informatie en de structuur van de begroting moeten alle spelers, het Parlement en de Raad, het publiek en de Commissie zelf in staat stellen te verifiëren dat de middelen naar geïdentificeerde prioritaire sectoren gaan en dat de internationaal overeengekomen doelstellingen worden bereikt; daarom dienen onverwijld een prestatiegerichte benadering en een met het DAC compatibele begrotingsstructuur te worden ingevoerd.

http://www.maxvandenberg.nl/renderer.do/menuId/47136/sf/47136/returnPage/47136/itemId/15404/realItemId/15404/pageId/46033/instanceId/47119/,

Aldus zal een prestatiegerichte benadering op de ontwikkelingshulp worden toegepast, gebaseerd op doelstellingen die aansluiten bij de internationaal overgekomen doelstellingen voor de uitroeiing van armoede.

http://www.maxvandenberg.nl/renderer.do/menuId/47136/sf/47136/returnPage/47136/itemId/15404/realItemId/15404/pageId/46033/instanceId/47119/,

Een bedrijfscoach is iemand die een warme luisterende houding heeft, intern gerefereerd is, bekwaam is om mensen individueel of in groep te begeleiden in het bijsturen van zichzelf via zelfinzicht en zelfsturing, zowel op niveau van gedrag als op niveau van overtuigingen, waarden en patronen. De persoonsgerichte benadering staat naast de actiegerichte, de taakgerichte en de prestatiegerichte benadering.

http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

Echt renner ben je pas wanneer je bij de elite met kontrakt kan ronddraaien. Alles wat eraan voorafgaat, is een leerproces [...]. Swerts, wiens enige optiek het is jong talent klaar te stomen voor de konfrontatie op hoger niveau, biedt op dat vlak blijkbaar grotere garanties dan de meer prestatiegerichte aanpak bij Lotto.

De Standaard,

  • prestatiegerichte arabieren

Wij fokken prestatiegerichte Arabieren, met een goed karakter, een mooi type en een rijpaardtypische bouw. Paarden waarvan het een plezier is ze te hebben als familielid.

http://members.tripod.com/baps_sbca/vosch/vosch.html

  • prestatiegericht beleid

Een dergelijk beroepsbeeld staat overigens haaks op het meer opbrengst- en prestatiegerichte beleid van de overheid.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

  • een prestatiegerichte beloning
  • prestatiegerichte verloning

Wat stimuleert ondernemerschap bij werknemers? Ruimte scheppen voor creativiteit haalde hier 46 procent. Een prestatiegerichte beloning 23 procent en een aangepaste organisatie 19 procent.

De Standaard,

Roger Vanden Hout vraagt zich daarbij af of die automatische koppeling van loon aan leeftijd nog lang houdbaar blijft. In sommige Angelsaksische bedrijven is dat mechanisme al vervangen door een meer prestatiegerichte verloning.

De Standaard,

  • een prestatiegerichte competitie

Voor diezelfde sporters en dus de verenigingen is verbreding van de focus belangrijk; dit betekent het vergroten van de aandacht voor recreatieve worstelvormen naast de prestatiegerichte competities.

http://www.worstelbond.nl/

  • een prestatiegerichte fietser
  • prestatiegerichte jeugd
  • een prestatiegerichte persoonlijkheid

Stel op voorhand vast wat je van jouw fiets verlangt, de volgende aandachtspunten kunnen je daarbij helpen: type: ben je een recreatieve, sportieve, prestatiegerichte fietser [...], budget: een degelijke fiets vind je al vanaf 10.000 BEF, je kunt de prijs uiteraard opdrijven door duurdere materialen te kiezen, meer opties en accessoires te eisen, frequentie: fiets je dagelijks, wekelijks, alleen als de zon schijnt.

http://www.creativeconnexion.com/AttitudesPR/Shimano.htm

De topmanager, in de regel een sterke en prestatiegerichte persoonlijkheid, verzekert zich van de diensten van loyale "intellektuele" werkmieren om het noodzakelijke en altijd dringende "veld- en denkwerk" te verrichten.

De Standaard,

Naast het lesgeven en het verzorgen van conditietraining zal hij zich bezig gaan houden met de begeleiding van de prestatiegerichte jeugd.

Meppeler Courant,

  • prestatiegerichte financiering
  • een prestatiegericht financieringssysteem
  • prestatiegerichte subsidie

De RIZIV-conventie definieert de vergoedbare revalidatieprestaties en legt voor de rechthebbenden de honoraria en prijzen van de revalidatie vast. Deze prestatiegerichte financiering verplicht de MSOC's om een bepaalde capaciteit te bereiken teneinde hun werkingskosten vergoed te kunnen zien.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

Project- en programmafinanciering dient in de plaats te komen van algemene financiering en er moeten meer prestatiegerichte subsidies worden gegeven, vooral gericht op innovatie en stimulering.

NRC,

Ook zal de stuurgroep zoeken naar een meer prestatiegericht financieringsysteem en versterking van de onderwijsorganisatie van vakgroepen en faculteiten.

NRC,

  • prestatiegericht gedrag
  • een prestatiegerichte houding

Vertonen managers en medewerkers werkelijk prestatiegericht gedrag?

http://www.managementsite.net

Het model vereist een meer prestatiegerichte werkhouding, een aanpak die meer is gericht op rendement en redeneert vanuit het principe van taakstellingen en vastgestelde budgetten.

http://www.wbvsmallingerland.nl/Jaarverslag2001/Mainjvs2001.htm,

  • een prestatiegerichte koers

'Op zaterdag hield de lokale radio toevallig net een interview met Barth en onze adjunct-directeur Herman van Dijk over de nieuwe prestatiegerichte koers die de muziekvereniging volgt', vertelt Braamskamp.

Meppeler Courant,

  • een prestatiegerichte manier

Het instituut wil met deze cursus een tegenhanger bieden aan de prestatiegerichte manier waarop jongeren de wereld van volwassenen worden binnengehaald.

Meppeler Courant,

  • een prestatiegerichte opleiding

Want bij deze leerlingen is het realiteitsgehalte van hun gedachten immers hoger, ze kunnen moeilijker leren, er staat veel op het spel bij de prestatiegerichte opleidingen.

http://www.orthoconsult.nl/home.html

  • een prestatiegerichte organisatie

De rechterkant van het radardiagram bevat de aspecten die de structuurkant betreffen, de aspecten aan de linkerkant betreffen de gedragskant. Beide kanten moeten in balans met elkaar zijn ('afstemming') om van een prestatiegerichte organisatie te kunnen spreken.

http://www.managementsite.net

  • een prestatiegerichte visie

Mede als gevolg van een utilitaristische en prestatiegerichte maatschappijvisie stijgt de vraag naar sportbeleving in de natuur en naar stille sportvormen.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/regering/beleidsnota/sport.pdf,

De onderzoeken die gedaan worden zijn erg vaak vanuit een prestatiegerichte visie opgezet.

http://www.rutgers.nl/50+/index.html

  • een prestatiegerichte wedstrijd

De worstelaar heeft keus uit een breed scala van mogelijkheden: van pretentieloze kennismaking tot prestatiegerichte wedstrijden onder meer binnen bloeiende verenigingen, spraakmakende toernooien en boeiende competitie voor diverse doelgroepen: zowel mannen als vrouwen in de categorieën jeugd, senioren en veteranen.

http://www.worstelbond.nl/

met bijwoord


  • erg prestatiegericht
  • minder prestatiegericht
  • niet prestatiegericht
  • te prestatiegericht
  • zeer prestatiegericht

Perfectionisme - nog zo'n gemeenschappelijk kenmerk van domineeszonen. En ze zijn volgens Hilwerda vaak nogal rigide, star in hun opvattingen. "De jongens die ik in behandeling heb gehad waren dat allemaal. Bovendien waren ze erg prestatiegericht. Als kind hadden ze een voorbeeldfunctie gehad voor de rest. Je kon het je niet permitteren om fouten te maken, onvoldoendes te halen."

http://www.trouw.nl/religieenfilosofie/artikelen/1032497729236.html,

Ze lopen graag op verharde paden, ook wel in buitenwijken van steden, op alle plekken waar je denkt: is het hier nou mooi wandelen? Nee, dat is het niet, maar Wandelsporters kijken toch recht voor zich uit en nooit om zich heen. Als het je lukt een babbeltje met ze te maken - meestal lopen ze gewoon door - merk je dat ze erg prestatiegericht zijn. Ze willen in elk geval eens per jaar de Kennedymars van 80 kilometer lopen.

NRC,

Het plezier van het leren, van eens iets bij te leren, verdwijnt voor een groot stuk omdat men té prestatiegericht wil werken in het onderwijs.

http://www.faalangst.be/

Onze nationale zwemtrots zwemt de 50 m vrije slag en de 50 m schoolslag. Vermoedelijk niet prestatiegericht dit keer maar vooral om, samen met de vrienden van de zwemmerij, nog eens lekker na te genieten van al het mooie wat hem in Atlanta overkomen is.

De Standaard,

Kinderen worden door de eenzijdige samenstelling van het docentenkorps mogelijk ook minder geconfronteerd met de vaak meer prestatiegerichte waardeoriëntaties van mannelijke docenten.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

Zou een dag met slechte benen of juist een superdag deels verklaard kunnen worden uit simpele meteorologische waarnemingen? De fietser die erg prestatiegericht is, doet er om die reden wellicht goed aan zijn blik eens op het weerstation te werpen indien de prestatie mee- of tegenviel.

De Standaard,

De competitie als dusdanig levert ons jaarlijks een enorm verlies op. Want de contracten van onze spelers zijn, en dat is trouwens bewust, zeer prestatiegericht.

De Standaard,

Een systeem waarbij het inkomen van de zorgverstrekker rechtstreeks evenredig is met het aantal nomenclatuurgevatte prestaties leidt tot perverse effecten door o.a. de ongebreidelde prestatiedrang en spitstechnologie bij de toepassing van de nomenclatuur. Daarom de financiering herzien: Meer forfaitair, minder prestatiegericht.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Overigens blijf ik wel spelen, want dat is goed voor je ontwikkeling als tennisser, maar minder prestatiegericht.

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • prestatiegericht begeleiden

Het spelelement durft te verdwijnen en de kinderen worden vaak louter prestatiegericht begeleid zonder de aangepaste pedagogische omkadering en ondersteuning.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/regering/beleidsnota/sport.pdf,

  • prestatiegericht ingesteld zijn

'Mijn voorkeur is altijd al uitgegaan naar tennis. Dat ik daar later niet mee doorging, kwam vooral omdat ik prestatiegericht was ingesteld en merkte dat ik onvoldoende aanleg had om een topper te worden. Na het voetballen begon ik als veertienjarige met schaatsen. Dat ging veel beter.

Meppeler Courant,

  • (minder) prestatiegericht maken

Door een andere financiering van ziekenhuizen de zorgverlening minder prestatiegericht maken, zodat de zorgverstrekkers werkzaam in deze instellingen geen technische prestatiedruk meer voelen.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • prestatiegericht werken

Leerlingen in een masculiene school hebben dus meer kans om faalangst te ontwikkelen, want deze school werkt meer prestatiegericht dan een feminiene school.

http://www.faalangst.be/

'Doordat Voorwaarts een steeds groter groeiende vereniging is met diverse zogeheten subgroepen is het communicatieve aspect uit het oog verloren. Bovendien heeft de vereniging zich tot doel gesteld om meer bewust prestatiegericht te gaan werken.'

Meppeler Courant,

Zo'n baas aanvaardt dat een manager als kind het werken in een team niet heeft geleerd, maar juist geprikkeld werd om in z'n eentje prestatiegericht te werken.

NRC,

Eerder al kondigde de politietop aan prestatiegericht te willen gaan werken.

ANP,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • opbrengstgericht en prestatiegericht

Een dergelijk beroepsbeeld staat overigens haaks op het meer opbrengst- en prestatiegerichte beleid van de overheid.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding