pro-Vlaams


pro-Vlaams 1.0

met of getuigend van een voorliefde voor alles wat met Vlaanderen en Nederlandstalig België te maken heeft; voor alles wat met Vlaanderen en Nederlandstalig België te maken heeft

Algemene voorbeelden


Haar politieke carrière begon bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), destijds een splinterpartij, pro-Vlaams maar niet extreem-rechts.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1849349/2011/02/14/Hartendief-van-Vlaanderen.dhtml,

De huidige strategie van het belgicisme is er vooral op gericht, de gemeenschappen te fnuiken en hun grondwettelijke bevoegdheden te laten usurperen door de gewesten. Pro-Vlaams zijn de gemeenschappen, de indeling in volkeren, pro-Belgisch de gewesten, de indeling in grondgebieden.

http://www.brusselsjournal.com/node/4999,

Een Vlaming zegt bij een dergelijk bevraging nooit wat hij echt meent als hij denkt dat dit voor hem gevaarlijk kan zijn. Hij gaat ervan uit dat zich pro Vlaams uiten gevaarlijk is, hij probeert uit te vinden wat het standpunt van de ondervrager is en antwoord wat hij denkt dat die ondervrager graag hoort. Bij twijfel zo Pro Belgisch mogelijk antwoorden want dat is zeker ongevaarlijk. En zo is het niet denkbeeldig dat bij Prof Swyngedouw zijn studie tussen de pro België stemmers een aantal super voorzichtige Vlamingen zitten die eigenlijk voor de splitsing zijn. In de huidige situatie, Vlaanderen-België, zal de Vlaming bijna altijd, als hij niet zeker is dat de ondervrager pro Vlaams is zich onthouden van een pro Vlaams antwoord.

http://ovv.be/page.php?ID=2408,