profileerdrang


profileerdrang 1.0

drang om zich te profileren; sterke neiging om zich te onderscheiden van anderen
Vaak, maar niet uitsluitend, in negatieve zin.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een profileerdrang…

is een drang; is een neiging

  • [Onstoffelijke inhoud] is de drang om zich te profileren; is de drang om zich van anderen te onderscheiden

    Hoofdsemagram: drang


    Algemene voorbeelden


    In NRC Handelsblad bekritiseert Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, de wildgroei aan studierichtingen in het hoger onderwijs. Het aanbod van bachelors en masters lijkt volgens hem steeds meer op de menukaart van een slecht Chinees restaurant. Studenten raken verstrikt in het grote aanbod, dat ook nog eens een fors deel van de financiële ruimte opslokt, waardoor universiteiten moeilijk toekomen aan hun eigenlijke taken. Middelbare scholen lopen met hun profileerdrang in dezelfde val: Chinees, tweetalig, sport, kunst, het houdt niet op.

    http://www.aob.nl/default.aspx?id=272&article=5357&q=&m=,

    "Het was geweldig hoe we als hulpverleners de handen ineensloegen. Wèg alle profileerdrang, wèg bureaucratische trekjes, wèg onnodig gedoe. Gewoon de mouwen opstropen en aan de bak met elkaar. Echt indrukwekkend was het opveren van de ondernemers, reeds enkele dagen na de ramp."

    http://www.enschede.nl/Default.htm

    Wallonië werd met zijn verouderde industriepark steeds meer als een rem op de Vlaamse expansie en profileerdrang gezien.

    https://books.google.nl/books?id=yK0RDQAAQBAJ&pg=PT318&lpg=PT318&dq=%22profileerdrang%22&source=bl&ots=fZEKf8MASq&sig=FbWUYIHoQsqlfbBKE3a1ByHEkko&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjD-umEh_nSAhXH2xoKHWNoDwU4ChDoAQgkMAI,

    In het rapport Beleidsdruk in beeld concludeerde het ministerie van Binnenlandse Zaken [...]: "Het verwijt dat Kamerleden zich steeds meer laten leiden door de 'waan van de dag' lijkt te kloppen", en voegde daar op bezorgde toon aan toe dat "profileerdrang een vast onderdeel is geworden van de parlementaire cultuur." Die profileerdrang zie je vooral terug op televisie. In talkshows wordt meer over, langs en door elkaar heen gepraat dan met elkaar gedebatteerd. Politici wenden hun schaarse spreektijd bijna uitsluitend aan om 'punten' te scoren.'

    https://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/19/journalistiek-in-tijden-van-beeldvorming-12153938-a1375573,

    Wij denken dat de verlaging van de kredietbeoordeling niet zozeer te maken heeft met Philips, als wel met profileerdrang van Moody's. De stemmingmakerij kan effect sorteren, doordat de twijfel onder beleggers momenteel groot is.

    https://www.iex.nl/Column/11145/Moodys-mangelt-Philips.aspx,

    Tegelijkertij d is er de ijzeren bezuinigingswet van minister Ruding en de profileerdrang van de VVD, die komende verkiezingen vooral wil ingaan als de partij die een aanzienlijke belastingverlaging heeft bereikt.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010472435:mpeg21:a0017,