pronostiek


pronostiek 1.0

((vooral) in België)

de kunst, de wetenschap van het voorspellen, het stellen van prognoses; ook: voorspelling, prognose

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pronostiek…

is een voorspelling; is een uitspraak

   Algemene voorbeelden


   Het verloop van de Amerikaanse conjunctuur heeft iets weg van een zenuwslopende voetbalmatch: de kansen wisselen om de vijf voet. De ene keer wijst een forse daling van de werkloosheid op een krachtige herneming van de economische groei, maar enkele dagen later blijkt dat er van de gevreesde inflatie - de nachtmerrie van elke belegger - nog helemaal geen sprake is. Pronostieken opstellen is in die omstandigheden een riskante bezigheid.

   De Standaard,

   Befaamde cineasten als de gebroeders Taviani, Michael Cimino, André Téchiné, David Cronenberg losten de verwachtingen niet in. Iedereen wacht, in de regen, gelaten op het verdict van de jury. Die kiest volgens alle pronostieken tussen Secrets and Lies van Mike Leigh en Breaking the Waves van Lars Von Trier. Gaat de Gouden Palm naar iemand die niet naar Cannes durft komen?

   De Standaard,

   Tussen de laatste tonen van de Franse bariton Paul Gay en de proclamatie door juryvoorzitter Arie Van Lysebeth hadden de speculaties hun gang gegaan in het Paleis voor Schone Kunsten [...]. Een uitgesproken kandidaat was er deze keer niet. Zelfs het publiek had geen lieveling. De pronostieken gingen alle kanten uit, al moet wel gezegd worden dat de Amerikaanse bariton Stephen Salters en zijn landgenote de mezzo-sopraan Eleni Matos een goede indruk hadden gemaakt.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • verkeerde pronostiek
   • nauwkeurige pronostieken

   Wil men te nauwkeurige pronostieken vermijden, dan kan men nochtans verwachten dat de onevenwichten die vandaag reeds kenmerkend zijn voor het systeem, in de toekomst nog nadrukkelijker zullen worden.

   De Standaard,

   Ik laat mij ditmaal niet in de rol van achtergelaten mokker maneuvreren, en ga mee op stap [...]. Bovendien zal ik het geroddel binnen de perken kunnen houden, als ikzelf tot het gezelschap behoor. Dit laatste motief schijnt echter alras het gevolg te zijn geweest van een verkeerde pronostiek. Want Nicole en Eva stappen flink door en na amper enkele minuten lopen zij al minstens honderd meter uit vóór mij en Patrick. Wij zwijgen. De twee vrouwen uiteraard niet.

   Gras, Clem Schouwenaars,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • de pronostiek van

   "In de tweede ronde zullen we slechts keuze hebben tussen twee misdadigers", luidt de pronostiek van Sergej Grigorjants, een pionier van de dissidentie in de Sovjettijd, over de Russische presidentsverkiezingen van volgende zondag. De twee "misdadigers" over wie hij het heeft zijn huidig president Boris Jeltsin en de communist Gennady Zjoeganov.

   De Standaard,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • mijn pronostiek
   • zijn pronostiek

   Op de bus naar Parijs zie je met één oogopslag wie er aan de grens van zijn stoel zal worden gelicht. De douanes, zelf toonbeelden van wansmaak en kleinzieligheid, gaan puur op hun vooroordelen af. Ik hou het spelletje in de gaten, mijn pronostiek klopt altijd.

   De Oceanen, Jan Roets,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   pronostiek 2.0

   ((vooral) in België)

   het voorspellen, het stellen van prognoses met betrekking tot de uitslagen van sportwedstrijden

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een pronostiek…

   is een voorspelling

     Algemene voorbeelden


     Vanaf nu spitst alle aandacht zich toe op de 80ste Ronde van Vlaanderen van zondag. De aanloop hebben we gehad, nu komen de doelstellingen. Binnen het gild gaan de pronostieken hun gang. Eén naam duikt telkens weer op. Dat is die van Johan Museeuw. Eerder bescheiden bezig tijdens de voorbije Driedaagse, maar boordevol ambitie voor de topconfrontaties die thans voor de deur staan.

     De Standaard,

     Richard Groenendaal is de andere noorderbuur die het internationale veldrijden dit seizoen mee domineerde. Links en rechts stelt men wel dat hij de voorbije weken tekenen van vermoeidheid liet blijken. Maar ook hij blijft in de pronostieken goed scoren.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     pronostiek 3.0

     (sport en recreatie; (vooral) in België)

     kansspel waarbij iemand met een bepaalde inzet kan deelnemen aan de voorspelling van de uitslagen van voetbalwedstrijden; voetbalpronostiek; voetbaltoto; toto, ook: formulier waarmee men het kansspel speelt; totoformulier

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een pronostiek…

     is een kansspel

       Algemene voorbeelden


       Voetbalmatch: Naar jaarlijkse gewoonte ontmoetten Oberon en al wat oudere (ex-)Urania-leden elkaar op zaterdag 4 mei op een (zaal)voetbalterrein. Eveneens naar jaarlijkse gewoonte wonnen deze laatsten. Via een pronostiek werd een bescheiden bijdrage aan de actie Ruimte voor de toekomst geleverd.

       http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

       Vertegenwoordigers van enkele grote klubs [...] zijn erg boos, omdat de voetbalfederatie (Federcalcio) slechts drie procent van de opbrengsten van de voetbalpronostiek aan de klubs van eerste en tweede wil afstaan. Er was zes procent toegezegd en de grote klubs willen daar hoogstens één procent op toegeven. Indien ze hun zin en geld niet krijgen, dreigen ze ermee de organizatie van de pronostieken in de war te sturen door op zaterdag in plaats van zondag te spelen.

       De Standaard,

       "Gisteren moest ik mijn tram halen, en ik koop in de haast een pronostiek en Het Volk. Ik kom thuis, ik zet mij bij de stoof, ik sla Het Volk open, zij hebben mij toch miljaardedju de gazet van eergisteren in mijn handen geduwd. Vanmorgen ga ik terug."

       Het verdriet van België, Hugo Claus,

       pronostiek 3.1

       ((vooral) in België)

       uitslag, uitkomst, resultaten van de voetbalpronostiek

       Betekenisbetrekking


       metonymie
       Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

       Algemene voorbeelden


       Hij slaakte een zucht en keek naar tante, die met de schaar de pronostiek uit de krant knipte. Ze hing hem altijd met plakband op de ruit van de winkeldeur.

       Sluitertijd, Erwin Mortier,