proza


proza 1.0

taal in de vorm die normaal gangbaar is bij het schrijven of spreken en gebruik maakt van doorlopende zinnen en een wijdlopiger stijl die niet is onderworpen aan de regels van de dichtkunst inzake rijm, metrum of versregels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Proza…

is taal

  • [Deel] bestaat uit doorlopende zinnen zoals gangbaar bij het schrijven of spreken
  • [Functie] dient om te communiceren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in tegenstelling tot poëzie niet gebonden aan allerlei vormen van parallellie of contrast, zoals rijm, metrum, klankpatronen, beeldspraak, versregels enz.; is wijdlopiger dan poëzie en maakt expressieve taalmiddelen zoals zinsritme, klank en beeldspraak meestal ondergeschikt aan de zinsinhoud
  • [Medium] is vooral van toepassing op geschreven taal

Algemene voorbeelden


Persoonlijk vind ik de tekst te "prozaïsch". Het proza maakt het filteren van informatie die mij interesseert moeilijker. Daardoor duurt het lezen van het weerbericht te lang in verhouding tot het belang dat ik eraan hecht. Vandaar mijn voorkeur voor de vroegere indeling in kleine rubriekjes en mijn vraag naar juiste grafische voorstellingen.

De Standaard,

Hij was rond 1870 de eerste toneelschrijver die zijn personages alleen maar proza liet spreken - hij is de uitvinder van de spreektaal op toneel.

NRC,

In de conclusie is het fraaie proza van het proefschrift volledig verduisterd door jargon.

NRC,

De muzikaliteit van het proza is voor mij het belangrijkste. Ik schrijf in drie versies. De eerste, met de hand, gaat razendsnel, zo snel dat ik, als ik het juiste woord niet kan vinden, een woord gebruik dat in de buurt komt. Vervolgens maak ik een nieuwe versie, waarin ik harmonie aanbreng. Dat heeft iets muzikaals; er komen consonanten, en dissonanten. Tot slot maak ik op de schrijfmachine de laatste versie.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • helder proza
  • onbegrijpelijk proza
  • precies proza
  • ritmisch proza
  • weergaloos proza
  • weerbarstig proza
  • zakelijk proza

De prozavertaling van Frans van Dooren kon geen recht doen aan Dantes poëtische kracht, maar zijn uiterst helder proza bood wel de mogelijkheid het verhaal van de Goddelijke Comedie, en daarmee Dantes denkwereld, te leren kennen.

http://www.bol.com/nl/p/divina-commedia/1001004005146972/

De satire verdrinkt al te vaak in een overdosis humor en in een taaie brij van onbegrijpelijk proza.

NRC,

Ook de stijl van de schrijver oogstte veel lof: mooi barok, ritmisch proza, vol scherp geobserveerde beelden.

NRC,

De verteller introduceert zijn grootouders, zijn vader Serenty en moeder Hangslot, hun ontmoeting en daarna het huwelijk. Dat zijn al vijftig pagina's weergaloos proza.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Prousts breedsprakige, meanderende zinnen zijn daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Zelfs vertalers breken hun tanden stuk op dit weerbarstige proza.

De Standaard,

Ze heeft de rechtszaak gevolgd en de processtukken gelezen, dat zakelijke, precieze proza in formuleringen waarvan het juridisch apparaat zich bedient om de dubbelzinnigheden van het gangbare, menselijke taalgebruik uit te sluiten.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

in voorzetselgroep


  • in proza

Dit verhaal is deels in proza, deels in verzen geschreven.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Wordt een epos niet beter in proza vertaald op een ogenblik dat alle verhalende teksten maat- en rijmloos zijn?

http://users.telenet.be/olympiadelatijngrieks/hoe-vertalen.htm,

De vader van haar man had iemand gekend die in dergelijke omstandigheden de hele Genoveva van Brabant kon opzeggen [...]. Talloze malen op rijm gesteld, in proza een tweedelige vertelling door Stijn Streuvels.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • indringend proza
  • vloeiend proza

Verrassend debuut van laatbloeier! Ontroerende roman over de mens achter de verzetsheld! Indringend proza van Koos Tak!

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Cieremans is een sober stilist, die in vloeiend proza verslag doet van zijn belevenissen in dienst van het Nederlandse verzet.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • prachtig uitgebalanceerd proza
  • geschreven proza

Het prachtig uitgebalanceerde proza, de heldere volzinnen, het rustige zinsritme en de poëtische formulering maken het tot een fonkelende parel.

De Standaard,

De bioloog laat zich voor zijn lessen inspireren door de voordrachtskunst en geschreven proza.

Meppeler Courant,

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn proza
  • zijn proza

Die beelden vallen me zomaar te binnen. Ik pijnig mijn hersenen niet om ze te vinden. Ik ben er me bewust van dat de rijkdom aan beelden mijn proza dreigt te overwoekeren. Ik snoei er dan ook in. Met pijn in het hart soms, om een goeie vergelijking die verloren moet gaan.

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

Zijn proza is helder, rauw en rechtuit.

http://www.standaard.be/thema/letteren/index.asp?articleID=DSL11122003_006=,

Vaste verbindingen


beschouwend proza

  1. proza waarin een schrijver zijn persoonlijke beschouwingen formuleert over zeker onderwerp, vooral met stilistische aspiraties en in een van de tekstvormen die zich daartoe lenen, zoals een essay, brieven enz.

    Transito, de zesde essaybundel van Joost Zwagerman, beoogt een wereldreis in beschouwend proza voor te stellen.

    http://recensieweb.nl/recensie/onsamenhangende-wereldreis-in-essays/,

    De internationaal bekende zenmonnik Thich Nhat Hanh neemt al decennia lang deel aan de dialoog tussen de twee grootste levende contemplatieve tradities [...]. In helder, beschouwend proza onderzoekt hij de sacraliteit en het mededogen die de twee tradities gemeen hebben.

    http://www.zenwinkel.eu/product-categorieen/boeken/6/boeddha-leeft-christus-leeft,

journalistiek proza

  1. proza zoals dat in de journalistiek gangbaar is of dat er de kenmerken van vertoont, te weten objectiviteit in inhoud en stijl door zowel een sterke gerichtheid op feiten en actualiteit als de zakelijke verwoording die een hoog waarheidsgehalte suggereert, naast een subjectieve inslag die samenhangt met de selectie van feiten en situaties en het opiniërend karakter

    Aan het eind van de cursus heeft de student een goede vaardigheid opgedaan in het lezen van Chinese krantenartikelen. De student zal vertrouwd zijn geraakt met de opbouw van de artikelen en met het jargon en de zinsbouw van journalistiek proza.

    https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/40162/krantenlezen,

    De schrijver wekt de indruk objectief te zijn, door de realistische weergave, de vermelding van feitelijke gegevens en het gebruik van journalistiek proza.

    http://books.google.nl/books?id=lwgtXYER1HIC&pg=PA42&lpg=PA42&dq=%22journalistiek+proza%22&source=bl&ots=SwH6VrOiR1&sig=22viPvSys9qxRaFbiw_SUBRCq4M&hl=nl&sa=X&ei=2gaPU87KE8ntOvOrgMgG&ved=0CDwQ6AEwBTge#v=onepage&q=%22journalistiek%20proza%22&f=false,

literair proza

  1. proza dat wordt geschreven als kunstvorm en vooral blijk geeft van literaire aspiraties door de persoonlijke stofbehandeling en stijlvaardigheid van de schrijver

    Deborah Klaassen zet met 'Bek dicht en dooreten!' een nieuw genre in de Nederlandse literatuur neer. Ze doorspekt haar fijnzinnige, literaire proza met rauwe horror en zwarte humor. Het is een lichtvoetig verhaal dat zich toch keihard in je vastbijt.

    http://naslagwerken.com/titels/Deborah-Klaassen--Bek-dicht-en-dooreten/301/9789044616613.htm#.U5BbQldXs2w,

    Proefschrift letteren, UvA. Onderzoek naar het gebruik van werkwoordstijlen in literair proza, door middel van een analyse van het vertelperspectief in de roman 'Rolien en Ralien' van Josepha Mendels.

    http://www.bibliotheek.nl/zoeken?query=Mendels%2C%20Josepha&laz-view=list&laz-sortby=year,

    Vergilius' epos is vaak vertaald, ook in het Nederlands, bij voorbeeld door Joost van den Vondel. De vertaling van M.A. Schwartz, die nu is herdrukt (zij verscheen voor het eerst in 1959), is gesteld in 'literair' proza [...]. Een (onvermijdelijk) nadeel is dat veel van de poëtische glans van het Latijn (klank, stijlfiguren, bijzondere woordvolgorde) in deze prozavertaling verloren is gegaan.

    http://www.bol.com/nl/p/aeneis/1001004001515576/

poëtisch proza

  1. proza dat veel gebruik maakt van stijlmiddelen die vaak in poëzie voorkomen, zoals beeldspraak, stijlfiguren en parallellie van tekstelementen zoals klankpatronen

    In het boek wordt gebruik gemaakt van stijlmiddelen uit de Griekse retoriek. De tekst is gesteld in poëtisch proza. In dit proza wordt gebruik gemaakt van stijlfiguren die vaak in poëzie voorkomen, zoals klankpatronen, beeldspraak en parallellismen, maar het kent geen vaste regellengte en geen metrum.

    http://www.rondomdebijbel.nl/bijbelboeken/deuterocanonieke-boeken/wijsheid/

    Het zijn ook haar vergelijkingen die er voor zorgen dat haar stijl het beste kan worden omschreven als poëtisch proza [...]: 'De weggelekte benzine tovert een parelmoeren glans op het oppervlak, schakeert de kleuren van purper naar blauw en van geel naar groen als in de hals van een duif.'

    http://kimbergshoeff.wordpress.com/2014/05/07/het-lam-jannie-regnerus/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


proza 1.1

een soort proza

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Geert Mak doet verslag van concrete feiten in een proza van hoog literair gehalte en zonder enig modieus accent.

http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/prijs/roland99.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een beeldrijk proza
  • een experimenteel proza
  • een mooi proza
  • een ritmisch proza
  • een rustig proza
  • een sober proza

Pleysier schrijft een sober en beeldrijk proza waarbij spreektaal erg belangrijk is.

De Standaard,

Schoenmakers schrijft een mooi, ritmisch proza en hij heeft een zeer gelukkige hand in het kiezen van motieven en personages.

NRC,

Lange tijd nam deze schrijver een unieke positie in omdat hij als vrijwel enige (Noord-)Nederlander een moeilijk toegankelijk, experimenteel proza schreef.

NRC,

Foelkel schrijft een rustig, ritmisch, gedoseerd proza, dat echter minder strak is dan in zijn debuut.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een passend proza

Onderzoek zonder communicatie met anderen is nauwelijks voorstelbaar en bovendien dient elke wetenschapper zijn artikelen in een passend proza te verpakken.

http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-antrolit.html,

proza 2.0

wat geschreven is in proza; tekst of teksten in proza

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Proza…

is een verzameling van teksten; is een tekst

  • [Uiterlijk] vertoont een bladspiegel met doorlopende tekstregels
  • [Deel] bestaat uit doorlopende zinnen zoals gangbaar bij het schrijven
  • [Functie] dient om zich schriftelijk uit te drukken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gedrukt of geschreven
  • [Behandeling of bewerking] is doorgaans uitgegeven in boekvorm, in een krant enz.
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft in tegenstelling tot poëzie geen versregels

Algemene voorbeelden


De golf van publicaties over bovengenoemde historische gebeurtenis is ongetwijfeld het opvallendste kenmerk van vooral het proza in de afgelopen jaren en zal waarschijnlijk nog jaren voortduren.

Breuklijnen in de Afrikaanse literatuur, Henriëtte Roos,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • proza lezen
  • proza publiceren
  • proza schrijven

Heeft u dat inspirerend proza werkelijk tot het eind toe kunnen lezen?

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Na heel veel stukjes publiceert Campert eindelijk weer proza van (iets) langere adem.

NRC,

Dichters die zo'n poëzie schrijven, willen niet iets vertellen. De vraag is of zulke dichters ooit proza kunnen schrijven.

Mijn held; Ik sta op wacht en denk aan jou; Over dichters die schrijver willen worden; Helden waren zij, maar kleine helden, Dirk Verbruggen,

met adjectief ervoor


  • buitenlands proza
  • opmerkelijk proza
  • lyrisch proza
  • slecht proza

De roman behoort ongetwijfeld tot het beste buitenlands proza dat dit jaar in het Nederlands werd vertaald.

De Standaard,

Hij schreef zelf opmerkelijk proza en gedichten.

De Standaard,

Lange passages in dit boek zijn lyrisch proza van het zuiverste water. Visionaire en symbolische elementen, klank- en kleurassociaties, ritmische cadensen, herhalingen en klankrijmen, irrationele formuleringen die als in een bedwelmende roes impulsief zijn neergeschreven, overspoelen de lezer.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pan_%28roman%29,

Over de uitbreiding met tien landen en over de plannen voor een grondwet van de Europese Unie (de commissie onder leiding van Giscard d'Estaing) moest het kabinet het doen met vergaderstukken van Buitenlandse Zaken. Zelden zulk slecht proza gelezen. Ik dacht: wees geen professorale wijsneus, verwacht niet op elke pagina tien voetnoten en begrijp dat een hoofdartikel in de Financial Times het wat scherper kan neerzetten dan een ambtelijk document.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

  • Chinees proza
  • Engels proza
  • Japans proza
  • Nederlandstalig proza

Het Nederlandse taalgebied heeft er een tijdschrift bij: Het Trage Vuur. Het blad verschijnt twee keer per jaar en is helemaal gewijd aan Chinese literatuur. Het bevat voor het merendeel vertalingen van Chinees proza en poëzie, zowel klassiek als modern.

De Standaard,

Was het daarom dat hij zijn Russische verzen altijd met de pen schreef, terwijl hij het Engelse proza op de schrijfmachine typte?

De Standaard,

Over modern Japans proza was hij ook maar matig te spreken.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Sterker Nederlandstalig proza dan in deze drie boeken is bij mijn weten in '95 niet verschenen.

De Standaard,

  • negentiende-eeuws proza
  • naoorlogs proza

De lezer en kenner van negentiende-eeuws proza zal hier niet meteen van opkijken: dergelijke inconsistenties zijn immers karakteristiek voor feuilletonromans als die van Dumas, die heet van de naald in de opeenvolgende afleveringen van krant of tijdschrift verschenen en waarvan de afloop veelal niet vast stond - zeker niet voor de lezer, maar vaak evenmin voor de auteur.

http://www.dbnl.org/tekst/_tst001200501_01/_tst001200501_01_0001.php,

Uit Rolf Wolfswinkels studie Tussen landverraad en vaderlandsliefde. De collaboratie in naoorlogs proza blijkt echter [...] dat de thema's 'goed en fout' en 'landverraad' de afgelopen 50 jaar in de literatuur bepaald niet populair zijn geweest.

NRC,

  • geestelijk proza
  • godsdienstig proza
  • religieus proza

Zij kozen speciaal voor het godsdienstige proza, omdat dit in het verleden nog minder aandacht dan de poëzie gekregen heeft.

NRC,

Zolang het onderzoek naar middelnederlands geestelijk proza nog in de kinderschoenen staat, blijft het een zaak voor specialisten en studenten.

NRC,

Het is curieus dat de belangstelling voor religieus proza herleeft nu de geesteswereld waaruit zij voortkomt nauwelijks meer bestaat.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • schitterend proza
  • vernieuwend proza

Faber bracht de scenario's in boekvorm uit, aangevuld met een selectie uit het oudere werk van Potter. Schitterend dramatisch proza, dat wel, maar de series op het kleine scherm zien is pas de echte Potter ervaren.

De Standaard,

De literaire kritiek prijst het boek de hemel in als werkelijk vernieuwend proza.

Het koren en het kaf, Marnix Verplancke,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • eerder gepubliceerd proza
  • nagelaten proza
  • verzameld proza

'Land van belofte' heeft als bundel een wat onzekere status. Behalve eerder gepubliceerd proza bevat hij verhalen waarvan niet zeker is of de schrijfster ze als voltooid beschouwde.

NRC,

Volgens de samenstellers van de nu verschenen Verzamelde gedichten is er nog te weinig onderzoek naar het nagelaten proza gedaan om het uit te geven.

De Standaard,

Er is de driedelige bundel van haar verzameld proza en de titels 'Elisabeth, Dood van een non' en 'Wacht niet op de morgen' zijn afzonderlijk te koop.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • het proza van Bordewijk
  • het proza van Helga Ruebsamen

Ik meen altijd nog dat het proza van Bordewijk eerder tot de droom, dan tot een gefantaseerde werkelijkheid moet worden gerekend. Vooral in zijn prachtige novellen is dat duidelijk. Dan is daar ook nog zijn affiniteit met het bovenzinnelijke, dat in zijn 'tweede werkelijkheid' telkens te voorschijn komt.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Het proza van Helga Ruebsamen. Presentatie van het werk van Helga Ruebsamen die pas na dertig jaar een groot lezerspubliek bereikt met de roman 'Het lied en de waarheid'.

http://www.onserfdeel.be/nl/uit_archief_detail.asp?artikel_id=504,

in voorzetselgroep


  • in het proza

Het artikel van Brokken is om verschillende redenen interessant. In de eerste plaats omdat de vier auteurs zich niet verzetten tegen de typering "akademisme". Ze nemen de term als geuzennaam over. Bovendien werd erkend dat er in het proza aan het eind van de jaren zeventig iets aan het veranderen was.

NRC,

Een tweede generatie bekende dichters publiceert in de jaren '90 onverpoosd voort. Evenals in het proza is de autobiografische inslag opvallend.

Breuklijnen in de Afrikaanse literatuur, Henriëtte Roos,

met substantief ervoor


  • een stuk proza
  • een stukje proza
  • stukjes proza

Ik omhelsde Mini die nog op zat - het was kwart voor een -, nota bene bezig met het nakijken van een vertaling, een stuk proza van mij.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

Om te beginnen brengen we twee mooie stukjes proza.

http://users.tijd.com/delink/,

Verschillende jongens en meisjes declameerden een gedicht of lazen een stukje proza met betrekking tot de natuur.

Meppeler Courant,

met bezittelijk voornaamwoord


  • je proza
  • mijn proza
  • zijn proza

Je doet het heel chic in de boekenkast. Vijfentwintig delen, je Volledig Werk. Pak 'm beet een halve meter. Zeven beige delen voor je proza en drama, achttien blauwe delen voor brieven en documenten.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Poëzie is het moeilijkste wat er in de literatuur bestaat, Paul. Dat hoef ik natuurlijk tegen joù niet te zeggen. Ik ondervind het des te beter, na al mijn proza.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

Vooral omdat daarmee ook zijn proza eindelijk een blijk van appreciatie krijgt.

De Standaard,

Zijn proza is sterk autobiografisch getint.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • poëzie en proza
  • proza en gedichten
  • proza en poëzie
  • proza, poëzie, en andersoortige teksten
  • proza, poëzie en toneelstukken

In veel proza en poëzie uit de late achttiende, negentiende en twintigste eeuw vind je het verlangen naar de kust beschreven en verklaard.

NRC,

De voordrachten van poëzie en proza zijn ook aan twintigste eeuwse schrijvers gewijd.

Meppeler Courant,

Ze verspreiden poëzie en proza via het netwerk zonder zich al te veel vragen te stellen rond de literaire tradities.

http://mdr.aletheia.be/topics/netcritiscism/wereldbe.html,

Hij schreef zelf opmerkelijk proza en gedichten.

De Standaard,

Trots lieten ze me hun proza en poëzie zien. Of ik even een uitgever voor ze kon regelen.

Het land in mij, Naima el Bezaz (ed.),

In de winkel wordt literatuur, proza en poëzie van vrouwelijke auteurs verkocht in het Nederlands, Engels en in mindere mate ook Spaans.

http://www.shikasta.nl/shikasta.html

Een lijvig boek vol proza, poëzie, en andersoortige teksten tot aan antieke beplantingslijsten toe.

NRC,

De auteur van proza, poëzie en toneelstukken zal voordragen uit eigen werk en geïnterviewd worden.

NRC,

Vaste verbindingen


beschouwend proza

  1. teksten geschreven in beschouwend proza, zoals essays e.d.; vervolgens ook in toepassing op het genre gevormd door deze teksten

    Deze uitgave [...] bevat veel poëzie [...] en 4 vertalingen, gevolgd door één prozastuk in de vorm van 'Brief aan mijn zoon', gevolgd door één stuk beschouwend proza: 'Autobiografie in briefvorm'.

    (onbekend) ,

    De auteur die proza, poëzie en essays schrijft, krijgt de prijs voor zijn beschouwend proza.

    De Standaard,

    Soms kan poëzie een ingewikkeld probleem nu eenmaal beter onder woorden brengen dan beschouwend proza.

    NRC,

    Uitgaande van de vraag of er aanleiding is, naast de drie traditionele genres (epiek, lyriek en dramatiek) een 4e genre te onderscheiden, "Beschouwend proza" of "prose d'idées" wordt een aantal teksten bestudeerd waarin het persuasieve en het informatieve element een belangrijke rol spelen: essays, brieven, memoires, manifesten, enz.

    https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/21225/frans_beschouwend_proza,

    Het essay is een vorm van beschouwend proza waarin de schrijver op vernuftige, dikwijls speelse wijze zijn kijk op een onderwerp ontvouwt. Het is niet het verslag van een onderzoek, het is het onderzoek zelf. Schrijvend, maar vooral ook associërend verkent de essayist bekend en onbekend gebied, en de lezer verkent al lezende mee.

    http://www.schrijversvakschool.nl/component/content/article?id=122:essay&catid=41,

    Het essay als beschouwend proza is de vorm bij uitstek voor de meningsuiting en de gedachtewisseling tussen volgroeide mensen [...] die niet worden aangesproken als experts op een deelgebied, en ook niet als gelovigen in eigen kring [...], maar als leken, mensen dus die over alles wel iets weten en over van alles nog iets meer willen weten [...]. Voor zulke lezers wordt het essay geschreven, als een persoonlijk en een publiek betoog, met een stijl.

    http://arnolddegroot.wordpress.com/2013/02/12/de-dos-en-donts-van-het-essay/,

journalistiek proza

  1. teksten geschreven in journalistiek proza

    Gabriel Garcia Marquez gaat in mijn ogen de mist in wanneer hij in zijn journalistiek proza waargebeurde verhalen naar waarheid probeert te vertellen.

    http://books.google.nl/books?id=FWCCaA3tu0YC&pg=PT140&lpg=PT140&dq=%22journalistiek+proza%22&source=bl&ots=SX1WCTEhaA&sig=C5za8YERJG8QdCJQ8Comq44QE9k&hl=nl&sa=X&ei=2gaPU87KE8ntOvOrgMgG&ved=0CDEQ6AEwATge#v=onepage&q=%22journalistiek%20proza%22&f=false,

    Hiernaast heeft hij nog veel journalistiek proza gepubliceerd en er staan ook een aantal filmscenario's op zijn naam.

    http://members.lycos.nl/leeskring/id131.htm,

kritisch proza

  1. teksten in proza met kritieken en beschouwingen over de waarde en betekenis van werken, stromingen of vormen in de kunst; vervolgens ook in toepassing op het genre gevormd door deze teksten

    In zeven hoofdstukken belichten evenveel auteurs respectievelijk Engelmans persoon [...], zijn poëzie, een selectie uit zijn kritisch proza over beeldende kunst en literatuur, en zijn plaats in de literaire constellatie van de jaren dertig.

    http://www.researchgate.net/publication/27708648_Op_gezang_en_vlees_belust._Over_leven_werk_en_stad_van_Jan_Engelman_%28book_review%29,

    De Vlaamse Cultuurprijzen Beeldende Kunst zijn twee prijzen: - één prijs wordt toegekend aan een beeldend kunstenaar (de Kunstenaarsprijs) - één prijs wordt toegekend aan een schrijver voor kritisch proza (essay en kritische reflectie) inzake beeldende kunst (de Prijs voor de Kritiek).

    http://www.vlaanderen.be/nl/overheid/persberichten/van-grembergen-vlaamse-cultuurprijzen-beeldende-kunst-envormgeving,

    In de wetenschappelijke en essayistische reflecties op zijn werk waren tot dan de literaire kritieken en beschouwingen altijd ongenoemd gebleven. Dit kritisch proza ontleent zijn waarde niet in de laatste plaats aan de mogelijkheden die het biedt er Bordewijks literaire denkbeelden uit af te leiden. Met zijn recensies, waarin negen jaar literaire actualiteit op de voet wordt gevolgd, heeft Bordewijk duidelijker dan elders zijn poëticale standpunten onder woorden gebracht.

    http://www.hansanten.nl/html/kritischebeginselenbordewijk.html,

    Dit deel bevat Hoorniks kritisch proza, waarin hij, zelf als dichter nauw bij de problematiek betrokken, zijn ideeën neerlegde over de ontwikkeling der Nederlandse dichtkunst.

    http://www.bol.com/nl/p/kritisch-proza/1001004005155454/

    Verwey publiceerde vele bundels toonaangevend kritisch proza. Het grootste deel van zijn opstellen werd verzameld in het 10 delen tellende "Proza" (1921-'23). Ook hierin staan het belang van het geestelijke en de banaliteit van het realistische in de literatuur centraal.

    http://www.kunstbus.nl/literair/albert+verwey.html

    In 1927 publiceerde hij het belangrijkste werk uit zijn kritisch proza, nl. "Gebruiksaanwijzing der lyriek".

    http://mail.tvo-rotterdam.nl/~tvonederlands/FOV1-00036FA5/Paul%20van%20Ostaijen

    Zijn verzameld kritisch proza kan men dan ook van essay tot essay zien als de neerslag van 'een gedachte in wording', een progressieve formulering van standpunten en inzichten met betrekking tot de eigentijdse kunstvormen en geschriften die aansluiten aan de eigen problematiek.

    http://www.tento.be/OKV-artikel/paul-van-ostaijen-en-de-beeldende-kunsten,

literair proza

  1. teksten waarin proza als kunstvorm wordt gebruikt en die zowel tot de fictie als non-fictie kunnen behoren; volgens een niet meer algemeen onderschreven literatuuropvatting ook in beperktere toepassing op prozateksten met literaire aspiraties over een fictioneel onderwerp; tevens in toepassing op het genre gevormd door dergelijke teksten

    Het Nederlands Letterenfonds laat zich over de toekenning van subsidies adviseren door een breed samengestelde Raad van advies met grote kennis van de nationale en internationale letterkunde. Daarnaast hebben de leden specifieke deskundigheid op het gebied van bijvoorbeeld literair proza (fictie en non-fictie), de literaire vertaling (uit verschillende taalgebieden), poëzie, (geïllustreerde) kinder- en jeugdboeken, literaire uitgaven (boeken, tijdschriften en digitaal), literaire festivals (nationaal en internationaal), Friese letterkunde, interculturele letteren en literair erfgoed.

    http://nederl.blogspot.nl/2013/09/nederlands-letterenfonds-vraagt-nieuwe.html,

    Een werkbeurs is bestemd voor het schrijven van literair proza (waaronder non-fictie), poëzie, kinder- en jeugdboeken, dat in een redelijke oplage wordt uitgegeven bij een professionele uitgever.

    www.open4business.nl/urk/O4Schemes.aspx?WCI...WCU=CBC..,

    Uit een totaal van 362 ingezonden Nederlandstalige boeken in het genre 'oorspronkelijk literair proza voor volwassenen' (zowel fictie als non-fictie) heeft de jury van de AKO Literatuurprijs 2005 een eerste selectie (de zgn. 'longlist') gemaakt van 23 titels.

    http://taalunieversum.org/agenda/659/bekendmaking_shortlist_ako_literatuurprijs/,

    Ook in Anbeeks literaire handboek, Geschiedenis van de literatuur in Nederland 1885-1985, worden Mulisch' documentaires genoemd [...], die behalve de classificatie 'reportage' ook 'niet-fictief proza' meekrijgen. Gezien het feit dat het om een handboek over literatuur gaat, kunnen we gemakshalve aannemen dat Anbeek niet-fictief literair proza bedoelt.

    http://dare.uva.nl/document/147259,

    Waarom slaat dit genre bij ons niet echt aan? Terwijl de literaire non-fictie - dat moeilijk te omschrijven genre van boeken die de historische en actuele werkelijkheid tot thema hebben gemaakt, maar over die onderwerpen schrijven met de schwung en gedrevenheid van literair proza, zoals David Van Reybroek het omschrijft - toch populairder is dan ooit.

    http://www.clusiusstichting.nl/PGeerts.html,

    De pilot is gericht op de genres literair proza, literaire non-fictie en poëzie. Per jaar is een bedrag van € 20.000 beschikbaar.

    http://www.letterenfonds.nl/nl/subsidies?subscat_wat=vertaalkosten

    Voor het schrijven van literair proza is naast talent ook technische vaardigheid nodig. Dit boek leidt de aankomende schrijver in de kunst van het creatieve schrijven. De Amerikaanse docent-auteur geeft in het eerste deel in vier hoofdstukken de theorie over de aard van fictionele teksten, en de relatie van de inhoud van een verhaal tot de werkelijkheid.

    http://www.bol.com/nl/p/de-kunst-van-het-schrijven/1001004001516154/

poëtisch proza

  1. teksten geschreven in poëtisch proza; vervolgens ook in toepassing op het genre gevormd door deze teksten

    Ook het ritmische en klankrijke taalgebruik draagt daartoe bij. Nu eens staccato, dan weer vloeiend maakt het 'Tatoeages' tot een mooi voorbeeld van poëtisch proza.

    NRC,

    Greet De Coninck schrijft poëzie, proza, poëtisch proza en columns met zicht op zee. Ze kadert de werkelijkheid in en vindt een pasvorm voor klank en beeld, heimwee en ontroering. De zee en haar traagheid inspireren haar tot een hertaling van wat haar omringt en geven adem aan het personage.

    http://www.greetdeconinck.be/main01.htm

scheppend proza

  1. teksten met een fictionele inslag waarin een schrijver proza als kunstvorm gebruikt om gestalte te geven aan zijn visie, vooral deze die behoren tot de verhalende teksttypes zoals een roman, novelle of verhaal, en soms met inbegrip van toneel

    Het begrip 'belletrie' heb ik in dit onderzoek beperkt tot de kategorieën scheppend proza en poëzie. De genres toneel en literair essay zijn er niet in opgenomen: het literair essay wordt traditioneel niet tot de scheppende maar tot de beschouwende literatuur gerekend, terwijl toneeluitgaven voor het grootste deel door gespecialiseerde fondsen verspreid worden met het direkte en loutere oog op scenische uitvoeringen.

    http://www.dbnl.org/tekst/_ons003197901_01/_ons003197901_01_0053.php,

    Rekto:verso gaat ervan uit dat per jaar gemiddeld 705 Nederlandstalige romans (nauwkeuriger: scheppend proza) worden gepubliceerd.

    http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/HollandBelgie.htm#

    In principe heb ik alleen kritisch of satirisch en geen zogenaamd scheppend proza (romans of toneelstukken) noch poëzie als receptiedocument beschouwd.

    http://books.google.nl/books?id=0nAchv-x0tQC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=%22scheppend+proza%22&source=bl&ots=SBj_VyC-g3&sig=NlS-5Wxx_PWX-ccQq9Cf6EHQojI&hl=nl&sa=X&ei=pYCQU6WXMoWg0QXS3oGoBg&ved=0CGEQ6AEwCQ#v=onepage&q=%22scheppend%20proza%22&f=false,

    Hertmans' omvangrijke oeuvre, dat een constant intellectueel en stilistisch hoogstaand peil haalt, omvat zowel poëzie, scheppend proza en (bewerkte én originele) theaterteksten, als literaire, kunst- en maatschappijkritische essays.

    http://www.dbnl.org/tekst/_lit003200201_01/_lit003200201_01_0044.php,

    Maar je kan moeilijk een onderscheid maken tussen zijn beschouwend werk en zijn scheppend proza.

    De Standaard,

    Het streven is studenten inzicht te geven in literaire technieken zodat ze zelf fictie leren schrijven van een behoorlijk technisch niveau. Het gaat hierbij om scheppend proza. Aan het eind hebben de studenten een afgeronde fictionele tekst geschreven, hetzij een kort verhaal, hetzij een afgerond romanfragment.

    http://www.vu.nl/nl/studiegids/2013-2014/bachelor/a-b/bestuurs-en-organisatiewetenschap/index.asp?view=module&origin=50599193x50671372x50600746&id=50599527,

    Verder gaat de belangstelling van de Zweedse Academie sterk uit naar auteurs, liefst nog niet voorbij de landsgrenzen bekend, die het eigene van hun cultuur onder woorden brengen in werk met een universele uitstraling. Bij voorkeur is in hun oeuvre nog een ontwikkeling te verwachten en naast hun poëzie of scheppend proza schrijven ze essays waarin ze zich literair, filosofisch of politiek verantwoorden.

    De Standaard,

verhalend proza

  1. teksten in proza met een narratief karakter; vervolgens ook in toepassing op het genre gevormd door deze teksten

    De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, waaraan voor de winnende auteur een bedrag is verbonden van zestienduizend euro, is de belangrijkste literaire onderscheiding van het Nederlandse taalgebied. Hij kan worden toegekend voor het gehele oeuvre van een schrijver of voor een apart werk in de genres poëzie, verhalend proza of drama.

    http://www.taalunie.org/_/publicaties/default.html

    De jury gaat zich buigen over het in 1997 uitgegeven Nederlandstalige literair verhalend proza.

    De Standaard,

    Boenin, die zijn artistieke loopbaan als dichter begon, evoceerde ook in zijn verhalend proza als een groot poëet de Russische natuur.

    De Standaard,

    Recente eerdere laureaten in het genre verhalend proza waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004).

    http://www.pchooftprijs.nl/xhtml/pchprijs.php?page=1&jaar=2013&laureaat_id=109&order=achternaam&tekst_id=5&chosen=alfa,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen