prudent


prudent 1.0

behoedzaam en geleid door inzicht; getuigend van voorzichtig en verstandig beleid; gekenmerkt door of blijk gevend van prudentie; wijs

Algemene voorbeelden


Ortec, waarvan Boender partner is, ontwikkelt voor Levob een ALM-systeem. Dat gebeurt in het kader van een modern beleggingsbeleid. 'We willen onze mogelijkheden optimaliseren', zegt directeur Bert Lugtigheid. 'We zijn prudent in ons beleggingsbeleid maar ook wel conservatief.' Om meer in aandelen te kunnen beleggen, wil Levob inzicht in de risico's. 'Daar liggen lastige modellen aan ten grondslag.'

Het Financieele Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een prudente financier

Op dit moment geven individuele banken geen informatie over de stroppen die zij lijden op kredieten aan bedrijven en particuliere klanten. Dat schaadt hun zo gekoesterde imago van prudente financiers.

NRC,

  • een prudent beleid
  • een prudente calculatie
  • een prudente manier

Een woordvoerder van MeesPierson zegt dat de de hogere reserveringen het gevolg zijn van de specialisatie in kredietverlening op een beperkt aantal sectoren, zoals scheepvaart, handel en grondstoffen. Hij wil niet zeggen of er vorig jaar grotere verliezen in de kredietportefeuille zijn geleden. Hij verklaart de hogere reservering voor stroppen uit "prudent beleid" doordat de kredietverlening aan de particuliere sector vorig jaar met 11 procent is toegenomen.

NRC,

De vigerende actuariële principes dienen als explicitering van het toetsingsbeleid van de Verzekeringskamer – als toezichthouder op de verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in Nederland – op de voldoende prudente calculatie van de verplichtingen.

http://www1.fee.uva.nl/ke/Vermaat.pdf,

Van Luyn staat bekend als een "verstandig mens, die op een heel prudente manier met het bisdom en de mensen zal omgaan."

NRC,

met werkwoord


  • prudent omgaan met iemand of iets

Het verantwoordelijk zijn voor het bestuur van een gemeente vergt immer de houding uiterst prudent om te gaan met oordelen over burgers en functionarissen. Op geruchten, roddels of een incident gaat een bestuurder niet af. Hoogstens controleert hij een incident bij de betrokkenen en beziet of er structureel iets mis zit of dat er slechts sprake is van een incident dat gecontroleerd wordt behandeld.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • wijs en prudent

Dat het "staatsrechtelijk zuiver' zou zijn om "controversiële wetsontwerpen' niet te behandelen met een demissionair kabinet behoort tot de mystificaties in onze politieke cultuur. Ooit heeft iemand, die het goed uitkwam, het geroepen en men is het elkaar blijven nazeggen. Het klinkt ook heel wijs en prudent. Maar het is gewoon onzin.

NRC,