pseudokroep


pseudokroep 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ongevaarlijke, virale ontsteking van de bovenste luchtwegen in de buurt van de stembanden die doorgaans voorkomt bij kinderen en die wordt gekenmerkt door een plotselinge aanval van benauwdheid, door heesheid en hoesten; valse kroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pseudokroep…

is een ontsteking; is een ziekte

  • [Tijd] komt veel voor, met name in de herfst en de winter en begint doorgaans 's avonds of 's nachts
  • [Verloop] wordt vaak voorafgegaan door een verkoudheid, komt dan plotseling op, onverwacht, uit zich in een aanval van benauwdheid die hooguit enkele uren duurt waarna de symptomen doorgaans zijn verdwenen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ongevaarlijk
  • [Behandeling of bewerking] vereist geen specifieke behandeling en gaat vaak vanzelf weer over
  • [Betrokkene] doet zich doorgaans voor bij kinderen jonger dan 6 jaar oud, vaker bij jongens dan bij meisjes
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een virus
  • [Symptoom] wordt gekenmerkt door een aanval van benauwdheid, door heesheid, hoesten en een piepende ademhaling
  • [Gelijkenis] lijkt wat betreft de symptomen op kroep (difterie)
  • [Onderscheid of tegenstelling] is sneller genezen dan kroep (difterie), behoeft geen behandeling en is, in tegenstelling tot kroep, niet dodelijk

Wetenschappelijke naam: laryngitis subglottica

Algemene voorbeelden


Pseudokroep is een ontsteking van de onderkant van de stembanden. Het komt voor bij kinderen onder de zes (vooral in het tweede levensjaar), vaker bij jongens dan bij meisjes. Er ontstaat een zwelling van het slijmvlies van het strottenhoofd waardoor het kind hees wordt en een blafhoest krijgt. Vaak wordt het na een korte slaap aan het begin van de nacht benauwd wakker waarbij vooral het inademen moeilijk gaat. Het kind heeft vaak ook koorts.

http://www.astmafonds.nl/,

Lucieke hoestte, ze blafte als een hond, ze stikte. Haar adem stokte na een lange, schorre uithaal. Het volgende moment hing ze ondersteboven. Ze voelde klappen op haar rug, hoorde haar moeders overslaande stem. Een vinger boorde zich in haar mond. Ze worstelde om lucht. Toen schoot een slijmprop, dik en zilt als een oester, uit haar dichtgeslibde keel. Het leven stroomde weer door haar kinderlijfje [...]. 'Pseudokroep, kramp op de stembanden,' zei een dokter die even later in de kamer stond.

Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

Hoe wordt pseudokroep behandeld? Meestal is het voldoende als u het kind kalmeert. Gaat u rustig met uw kind zitten. Na 20 tot 30 minuten moet de aanval dan vanzelf overgaan. Vroeger werd ook wel geadviseerd om het kind onder de douche te zetten om te stomen, maar omdat sommige kinderen het daar juist benauwd van krijgen, wordt dit advies niet meer gegeven.

http://www.astmafonds.nl/,

Is er een verband tussen pseudokroep en astma? Een kind dat (pseudo)kroep heeft gehad loopt geen groter risico om astma te ontwikkelen. Bij pseudokroep is vooral het inademen moeilijk, terwijl bij astma juist het uitademen problemen geeft.

http://www.astmafonds.nl/,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • een aanval van pseudokroep

Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak angstwekkend. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Het kind is niet ziek, soms alleen verkouden. Laat in de avond of vroeg in de nacht wordt het huilend wakker. Het kind is dan benauwd. Het inademen gaat moeilijk en gaat gepaard met een gierend geluid. Het kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7060

Bij een aanval van pseudokroep raakt de luchtpijp die van de achterkant van de keel naar de longen loopt, ontstoken ten gevolge van een virusinfectie, waardoor de luchttoevoer beperkt is en het kind zwaar ademt.

http://www.kiesbeter.nl/medische-informatie/medische-encyclopedie/pseudokroep/