psychiatriebijbel


psychiatriebijbel 1.0

(psychologie en psychiatrie; neologisme)

belangrijkste en meest gezaghebbende handboek voor de psychiatrie
Dit woord is vrijwel altijd specifiek van toepassing op de DSM, afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, letterlijk vertaald: 'diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen', een Amerikaans werk dat al vele jaren als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient. De eerste versie, de DSM-I, stamt uit 1952. De meest recente versie, de DSM-5, is in 2013 verschenen. Psychiatriebijbel wordt soms ietwat spottend gebruikt om aan te geven dat het handboek wellicht minder zaligmakend is dan door veel mensen gedacht wordt, en dat een kritische houding gewenst is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een psychiatriebijbel…

is een handboek; is een boek; is een voorwerp

  • [Functie] dient om wereldwijde communicatie over psychische aandoeningen eenduidig te maken door het opstellen van ondubbelzinnige definities van diagnostische termen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gezaghebbend
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door psychiaters, psychologen, pedagogen, orthopedagogen, professionals in de geestelijke en psychosociale gezondheidszorg, huisartsen, artsen, verpleegkundigen en studenten in opleiding tot deze beroepen
  • [Waardering] wordt als gezaghebbend beschouwd, maar is tegelijk om verschillende redenen onderhevig aan kritiek

Algemene voorbeelden


De afgelopen tijd woedt, ook in Nederland, een felle discussie over de nieuwe editie van de psychiatriebijbel, de Amerikaanse Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Die verschijnt in 2013, en zou volgens critici zo veel nieuwe aandoeningen bevatten dat ieder mens wel als op zijn minst een beetje geestesziek kan worden aangemerkt.

https://www.vn.nl/psychiatrische-patienten-worden-gemarginaliseerd/,

De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiële belang van de farmaceutische industrie. Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in een aflevering van het VPRO-programma Labyrint voor afschaffing van het omstreden handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen. In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kortweg DSM-5. Dit boekwerk, dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient, wordt ook wel de bijbel van de psychiatrie genoemd.

https://www.ninefornews.nl/psychiatriebijbel-dient-vooral-farmaceutische-industrie/,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Amerikaanse psychiatriebijbel

Discussies rond het samenstellen van de Amerikaanse bijbel van officiële psychiatrische diagnosen gaan voort. [...]. Waarom is het zo belangrijk dat Female Sexual Disorder niet op die DSM-lijst komt? Het biedt een vrijbrief aan makers van spuitbussen met geile pufjes ze massaal te marketen via damesbladen en websites. In de Verenigde Staten mogen makers van geneesmiddelen zich direct tot de gebruikers van middelen richten. [...]. Wij leven niet in de Verenigde Staten zult u denken. Maar ja, dat doen we helaas wel. Alles wat daar gebeurt waait op een gegeven moment over. Ook in Nederland zijn er al wetenschappers met dit onderwerp bezig en wat in de Amerikaanse psychiatriebijbel komt, belandt ook in de Nederlandse spreekkamers.

https://joop.bnnvara.nl/opinies/testosteronpufjes-om-klaar-te-komen,

met eigennaam


  • (de) psychiatriebijbel DSM

'Schizofrenie bestaat niet' heet de website die Jim van Os opstartte in zijn strijd tegen labels in de psychiatriebijbel DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Oorspronkelijk was de DSM bedoeld als handboek met een universele 'psychiatrische taal'. Zo begrepen psychiaters elkaar wanneer ze de symptomen van een patiënt bespraken. Tegenwoordig betekenen de diagnoses in de DSM veel meer.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/vergeet-de-term-schizofrenie/,

Professor maakt brandhout van psychiatriebijbel DSM. De bijbel der psychiaters en hun patiënten? Dat mag en kan de wereldberoemde DSM niet zijn. Zo stelt professor psychologie Stijn Vanheule. Met een nieuwe wetenschappelijke publicatie toont hij aan "dat de DSM-methode als een pudding in elkaar zakt".

https://www.ggznieuws.nl/home/professor-maakt-brandhout-psychiatriebijbel-dsm/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2008
Bijzonderheden Bijbel heeft hier, net als in bv. stijlbijbel en chemiebijbel, de betekenis van 'belangrijkste of meest gezaghebbende werk op het gebied van...'.