pudeur


pudeur 1.0

((vooral) in België)

het weerhouden-worden door bedeesdheid, fijngevoeligheid, schaamte of eerbied; schroom

Algemene voorbeelden


Ze begon zich ook aan te kleden, onbeschroomd in het maanlicht. "Wat bedoel je?" "Ik ben, geloof ik, nog niet dodelijk verliefd op je." Hij keek vol pudeur langs haar heen terwijl ze haar slipje aantrok. "Begin jij nu ook al zo?" mokte ze. Ze richtte zich op en trok haar jurk over haar hoofd.

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

Wat haar ook aan geschiedvervalsing kan worden aangerekend, de bewerking van het manuscript, terwijl ze in de kliniek woonde waar haar held bewegingloos bij haar zat, moet vreselijk zijn geweest. Haar dochter Tamara meent dat Romola zoveel schrapte uit respect voor de destijds nog levenden en uit pudeur. Een nichtje over wier plas hij zich buigt, de Amerikaanse president Wilson die hij aanbidt en de Engelse premier Lloyd George die hij een monster vindt, de erotische boeken die hij koopt, de Franse staatsman Clemenceau die hij te hulp schiet, de speculaties op de beurs waar God hem mee zal helpen en de familieleden, zijn dokter en anderen die het moeten ontgelden, keren steeds opnieuw terug, steeds opnieuw als in een rituele kastijding.

NRC,

In mijn verbeelding zag ik haar zitten [...], in haar korte jersey rok (of wat zou ze hebben aangetrokken?), nog gauw even in haar zakspiegeltje haar blonde schapekrullen opkammend die op het winderige vliegveld wat verwaaid waren, rommelend in haar handtas op zoek naar dingen die ze verloren of ergens laten liggen had, de knieën onder de rok stevig gesloten, met die vreemde zedigheid, die instinctieve pudeur die ze in het openbaar demonstreerde en die in verrassend schaamteloze, dierlijke geilheid omsloeg als ik haar begon te liefkozen.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Als er handen aan te pas komen, tonen zelfs blinden zich terughoudend. Het hoofd en de schouders worden bevoeld, het is echter maar een enkeling - en dan nog met de grootst mogelijke pudeur - die met zijn vingertoppen over haar kleine borsten glijdt.

NRC,