puinbak


puinbak 1.0

bak die bestemd is voor de opslag en afvoer van puin; bak voor de opslag en afvoer van vergruizeld steen (bouwafval, sloopafval), maar ook wel voor andere soorten afval, zoals hout, metalen, grof huisvuil, tuinafval, grond, zand; puincontainer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een puinbak…

is een bak; is een voorwerp; is een zaak

  • [Attribuut] is vaak voorzien van kleppen, waarmee de bak gesloten kan worden
  • [Materiaal] is meestal gemaakt van metaal, in het bijzonder staal
  • [Functie] dient voor de opslag en afvoer van puin

    Hoofdsemagram: bak


    Algemene voorbeelden


    De jongen komt naar beneden en begint de trap op te tillen om hem op de bakfiets te zetten. Hij ziet niet dat hij dat nooit kan, ziet niet dat, mocht het hem ooit lukken, de bakfiets direct zal omkieperen, maar hij zet wel ontzettend veel kracht. Het ziet er indrukwekkend uit. Ik stel voor om de trap te kantelen over de rand van de puinbak, zodat de bakfiets er onder kan worden gereden.

    NRC,

    Een puinbak of puinhuis wordt veel gebruikt voor het afvoeren van afval dat vrij komt bij bijvoorbeeld: • Verbouwingen • Opknappen van tuinen • Opruimen van een woning • Aanbouw of uitbreiding van kantoor of woning.

    https://www.puttentransport.nl/site/webfolio/Puinbak-huren/,

    De brandweer heeft vanavond een nestje met zes jonge vogeltjes gered. De beestjes zaten op bedrijventerrein Bovenland in Ter Aar in een puinbak en waren in de problemen gekomen.

    https://www.ad.nl/alphen/brandweer-redt-zes-kleine-vogeltjes-uit-puinbak-in-ter-aar~ac3fb913/,

    Wij hebben vele formaten bouwcontainers (puinbakken) voor puinafval in zowel open als gesloten uitvoering tot onze beschikking.

    https://www.vanhappencontainers.nl/afvalinzameling/puinafval

    Een puinbak, ook wel puinhuis genoemd, is een afval- of puincontainer met dichte kleppen. Het is makkelijk te plaatsen en de puinbakken kunnen geplaatst worden op één parkeerplaats. Houdt dus goed rekening met de plaats van bestemming en de hoeveelheid puin, afval of grondstoffen die geproduceerd zullen worden.

    https://www.puttentransport.nl/site/webfolio/Puinbak-huren/,

    De puinbak wordt voornamelijk ingezet voor algemene zeef-, spit- en sloopwerkzaamheden. Deze bak wordt ook dikwijls gebruikt voor het opbreken van straten. Als optie worden vaak tanden gemonteerd. De puinbak wordt gemaakt van hoogwaardig staal (ST52-3), de ophanging van Hardox en een slijtvast mes van HB500 kwaliteit.

    http://www.pladdet.nl/aanbouwdelen/buckets-excavators/puinbak-standaard/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • staan

    Voor ons huis staat een grote puinbak. Drie dagen zijn we bezig geweest die te vullen met puin. Ik voel het nog in mijn spieren.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een puinbak huren

    Wie bij een bouw- of sloopproject te maken krijgt met puinafval, wil dit afval zo snel mogelijk uit de weg hebben. Bij puinafval-specialist Van Happen Containers kunt u een passende puinbak huren. Deze halen we uiteraard na vulling weer op.

    https://www.vanhappencontainers.nl/afvalinzameling/puinafval

    met adjectief ervoor


    • een grote puinbak

    Voor ons huis staat een grote puinbak. Drie dagen zijn we bezig geweest die te vullen met puin. Ik voel het nog in mijn spieren.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    puinbak 2.0

    (informeel)

    wanordelijk geheel; ongeregeld zootje; ellendige boel; puinzooi; rotzooi

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    De voorzitter van de sectie betaald voetbal noemde de argumenten van de landskampioen "bullshit". "Ik heb begrip voor de boosheid van Ajax. Zelf was ik de eerste die zei dat de competitie een puinbak is. Maar deze actie is ontoelaatbaar. De interland tegen Portugal is al in december op het programma gezet. Ik begrijp niet waarom Ajax de boosheid twee maanden heeft opgezouten."

    NRC,

    "Ik ben tegen Europa, het is een puinbak".

    http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2622153,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een grote puinbak

    Het concertgebouw, in 1873 in neo-classicistische stijl gebouwd door A. van der Steur, en in de loop van de decennia verrijkt met allerhande bijgebouwtjes en tussenverdiepinkjes, was verworden tot een kruip-doorsluip-door. Ontdaan van alle karakteristieke elementen, en voorzien van een jaren zeventig kleurenpalet. Van Dongen: 'Het was een grote puinbak.' In de overrompelend grote en hoge foyer die Van Dongen in de voormalige tuin van het concertgebouw bouwde, laat hij het verschil zien. Hier verzamelt zich straks het publiek, dat tijdens de Derde Koorbiënnale volgende week voor het eerst sinds de sluiting in 2001 de Philharmonie weer kan bezoeken.

    https://www.volkskrant.nl/archief/-het-was-een-grote-puinbak~a640957/,

    Vaste verbindingen


    ergens een puinbak van maken

    1. een rommeltje maken van iets; iets in wanorde doen ontaarden

      God is niet verantwoordelijk voor heel veel narigheid die je hier op aarde ziet gebeuren! Psalm 115:16 staat dat God de aarde aan de mensen heeft gegeven. Nou en dat kun je wel zien. Wat een puinbak hebben we ervan gemaakt. Maar dat hoeft dus niet zo te blijven.

      http://areyouready.punt.nl/category/view/waar-was-jezus-mee-bezig-op-zijn-sterfdag,

      Ook NAM-directeur Gerald Schotman ziet niks in omkering van bewijslast. We willen mensen ontzorgen in plaats van naar de rechter jagen, zei hij in de Kamer. "Dat vind ik een onwaarachtige reactie als je van de schadeafhandeling zo'n puinbak maakt. Bovendien is het een drogreden: in de landen waar de bewijslast is omgedraaid, komen de partijen er samen uit, zonder tussenkomst van de rechter."

      https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/27/de-schadeafhandeling-bij-nam-is-nu-een-puinbak-1491977-a768454,

      Ik ben gehecht, maar wat een puinbak hadden ze er van gemaakt zeg, gevolg een enorme fistel (kan nog steeds niet goed zitten en heb nog een open wond) daarbij komt dat ik nu steeds een prolabs (verzakking van mijn baarmoeder Crying or Very sad) heb.... de fistel is heel langzaam aan het dichtgroeien maar wat een gat zeg... Hoop dat het snel geneest.

      http://www.medischforum.nl/onderwerp/1351,

      Zimbabwe is zo'n compleet mislukte staat. President Robert Mugabe maakt er daar al decennialang een puinbak van.

      http://zehebbenhiergeenbloemkool.waarbenjij.nu/,

    wat een puinbak

    1. wat een ongeregeld zootje; wat een janboel
      Ook als uitroep.

      Wat een puinbak! Je kunt beter helemaal stoppen met HN. Bij elk telefooncontact krijg ik de opmerking dat ik haperend te verstaan ben. Dan bellen ze me maar op mijn vaste nummer, maar dat is de bedoeling natuurlijk niet, ik wil gewoon verstaanbaar bereikbaar zijn.

      https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=25&t=110572,

      Met een groep van 11 personen, om 18 uur aan tafel. Nog twee andere grote groepen arriveerden ca. 45 minuten na ons. We hadden, net als de andere gezelschappen, gereserveerd, dus het was hun bekend hoeveel gasten de avond zou bieden. Nog 3 tafels van 4 personen rond 19.30 erbij. Wat een puinbak daar. Nul organisatie.

      https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g188582-d7247695-r506598190-Mei_Ling_Restaurant-Eindhoven_North_Brabant_Province.html,

      Het zou fijn zijn als de militairen de hele Haagse kaasstolp eens opruimen. Wat een puinbak is het toch.

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/militairen-doen-aangifte-tegen-minister-hennis-door-doden-op-de-schietbaan/,

      Wat een puinbak! Niet echt een situatie om over naar huis te schrijven, dus maak ik van de gelegenheid gebruik om elders te vertoeven. Douchen? Ho maar. Fatsoenlijk naar het toilet boven? Vergeet het maar. Knap je tanden poetsen? Dat zit er helaas niet in.

      http://www.wikswegen.nl/deplorable-renovable/,