quilten


quilten 1.0

(sport en recreatie; techniek en technologie)

verschillende lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar naaien; textiellagen op elkaar naaien
Meestal in zelfstandig gebruik ter aanduiding van de handwerktechniek zelf of in absoluut gebruik.

Algemene voorbeelden


Patchwork en quilten kunnen worden gezien als zuinige vormen van handwerk: uit resten versleten stukken textiel worden goede stukken stof geknipt, waarvan spreien en wandkleden worden gemaakt.

Meppeler Courant,

Lapjeswerk, of op z'n Engels 'patchwork' met bijbehorend doorstikken of 'quilten' is een heel oude vorm van textielnijverheid. Er bestaan nog voorbeelden van Nederlandse doorgestikte lappendekens uit de 17-de eeuw. Europese kolonisten brachten de techniek naar Amerika.

Meppeler Courant,

Hierna was het woord aan mevrouw Bakker van De Garenklos in Meppel. Zij vertelde over borduren, breien en andere handwerken als quilten en allerlei borduurwerkjes.

Meppeler Courant,

Ik ben gek op quilten, heeft iemand nog een patroon voor mij?

http://groups.google.nl/group/nl.test/browse_thread/thread/174433c8a94fcce3/fe8769c8a7c25fc2?hl=nl&ie=UTF-8&oe=utf-8&q=quilten#fe8769c8a7c25fc2,

Een nieuwe top ligt klaar om gequilt te worden. Afgelopen vrijdag hebben we hem geregen, het laatste deel van deze quilt kan beginnen.

http://janinevdijk.web-log.nl/janinevdijk/quilten/index.html,

Na jarenlang met veel passie te hebben gequilt met een productie die menigeen verbaasde, kwamen daar ineens wat life-events op mijn weg, met het gevolg dat mijn zo geliefde quilthobby 3 jaar stil heeft gelegen.

http://steekjevoorsteekje.blogspot.com/2009_10_01_archive.html,

Combinatiemogelijkheden


met object


  • een kleed quilten

Met lange rijgdragen ga je vanuit het midden naar de zijkanten en rijg je zo de drie lagen op elkaar. Op de foto zie je dat de rijgdraden op regelmatige afstand van elkaar geregen zijn, zowel verticaal als horizontaal. Nu kan het kleed gequilt worden.

http://janinevdijk.web-log.nl/janinevdijk/quilten/index.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


quilten 2.0

(sport en recreatie; techniek en technologie)

door middel van de quilttechniek maken; met de quilttechniek bewerken

Algemene voorbeelden


Als je in het boek naar de Antique Wedding Sampler kijkt, zie je heel duidelijk dat de quilt machinaal is gequilt. Heel dicht, met allemaal veren.

https://sjoukje-borduren.blogspot.com/2016/09/er-wordt-gequilt.html,

Het hele middenstuk van de slingerrandjesdeken is gequilt (nou ja, ik moet nog één randje) en dan kan ik aan de sterretjes beginnen.

https://tovernaald.blogspot.com/2011/06/quilten.html,