rabbijn


rabbijn 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

joodse godsdienstleraar die ook raadgever in een joodse gemeenschap en leider van een synagoge is; rabbi

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rabbijn…

is een voorganger; is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft meestal een baard, draagt een keppeltje en een lang gewaad
  • [Groep] staat aan het hoofd van een joodse gemeenschap
  • [Plaats] bevindt zich vaak in een synagoge of op een joodse school
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geleerd en heeft veel kennis over de joodse religie en het jodendom
  • [Geslacht] is een man
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is joods
  • [Activiteit of handeling] geeft onderwijs over het jodendom, leidt een dienst in een synagoge, treedt soms publiekelijk op als vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap en helpt bij besnijdenissen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit overtuiging of vanuit een roeping en voor zijn beroep uit

Algemene voorbeelden


Bij een kerkelijke uitvaartdienst leidt de pastor of de dominee de dienst. Bij andere godsdiensten is dat de rabbijn (jodendom), de imam (islam) en bij de hindoes de pandit.

http://www.fiddelaers.nl/welkom.html

Vanaf die tijd bezaten de Joden hun Schriften in de beide talen, Hebreeuws en Grieks, welke beide door hen gesproken werden. Bij de Joden die in de Grieks sprekende landen woonden, werd elke sabbat in de synagoge deze Griekse vertaling naast de oorspronkelijk Hebreeuwse tekst gelezen. Geleerde rabbijnen schreven er verklaringen op. Afschriften van de Septuaginta werden onder elke natie gebracht, waar zich Joden ophielden.

http://www.bijbel.nl/

Met Poeriem herdenken joden hoe zij destijds aan de uitroeiing ontsnapten; de rabbijn leest in de synagoge het verhaal van Esther, er zijn (verkleed)feestjes voor kinderen en men houdt een feestmaal.

http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een extremistische rabbijn
  • liberale rabbijnen
  • orthodoxe rabbijnen
  • een ultraorthodoxe rabbijn
  • een ultrarechtse rabbijn
  • progressieve rabbijnen
  • radicale rabbijnen

Na de aanslag op de zoon van de extremistische rabbijn Meir Kahane en diens gezin en de dood van een kopstuk van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat, zondag, werd al gevreesd voor vergeldingsacties van zowel Israëlische als Palestijnse kant.

http://oud.refdag.nl/bui/010102bui50.html,

De verhouding tussen Israël en het wereldjodendom zal eveneens diepgaande veranderingen ondergaan. Zij zullen van elkaar vervreemden, en dat niet alleen wegens het religieuze dispuut over 'wie is jood' en de vraag of door liberale rabbijnen verrichte bekeringen door het Israëlische opperrabbinaat moeten worden erkend.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/04/11/Vp/bijvoegsel.html,

De liberale voorzanger moet zich terugtrekken, de liberale rabbijnen mogen niet naast de orthodoxe rabbijnen zitten en nergens in het programma mag de Liberaal Joodse Gemeente staan vermeld noch mag op het programmaboekje een logo van een der kerkgenootschappen staan.

NRC,

De Beweging voor Kwaliteit in de Regering [...] diende klacht in bij de politie tegen rabbijn Ovadia Yosef [...] omdat hij ten strijde is getrokken tegen het Opperste Gerechtshof. Dit is totnogtoe een bolwerk van het moderne en seculiere Israël. En juist dat zit de ultra-orthodoxe rabbijn dwars. In commentaren op radio en tv bestempelde hij het Opperste Gerechtshof als "erger dan de Syrische rechtbanken".

De Standaard,

"De verdachten planden een dag van terreur zoals de wereld die nog nooit heeft gezien", verklaarde de aanklager in zijn openingspleidooi. Hun wordt ook de moord op de ultrarechtse rabbijn Meir Kahane in 1990 in New York ten laste gelegd.

NRC,

Ook de vele valse messiassen die het jodendom in latere moeilijke tijden heeft voortgebracht, hebben de nodige ontwrichting, verdeeldheid, sociale ellende en geestelijke misère aangericht. Onder andere om deze reden gaven latere, progressieve rabbijnen er vaak de voorkeur aan te spreken over 'de messiaanse tijd', in plaats van in concreto over een Masjiach als persoon.

http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

De geheime dienst Shin Bet onderzoekt een mogelijke relatie tussen Yigal Amir en radikale rabbijnen die verkondigden dat het vermoorden van de premier gerechtvaardigd was, zo meldde de krant Ha'aretz.

De Standaard,

  • joodse rabbijnen
  • Joodse rabbijnen

Ze wijst erop dat de moslims niet vergeten zijn dat joodse rabbijnen kort na de Zesdaagse Oorlog al probeerden de heilige grenzen van Jeruzalem uit te breiden door middel van religieuze archeologie.

De Standaard,

In 1841 bezocht ouderling Orson Hyde Nederland, toen hij op doorreis was naar Jeruzalem. Hij sprak hier met joodse rabbijnen over het herstelde evangelie.

http://www.kerkvanjezuschristus.nl/wijgeloven/algemeenoverzicht.htm

De krijgsmacht heeft bijvoorbeeld ook vier Joodse rabbijnen in dienst.

Reformatorisch Dagblad,

  • een Amsterdamse rabbijn
  • Israëlische rabbijnen
  • een New Yorkse rabbijn

In dit instituut, genoemd naar de Amsterdamse rabbijn en diplomaat Menasseh ben Israël (1604-1657), werken de beide Amsterdamse universiteiten en het Joods historisch museum samen.

Trouw,

Bijna tweehonderd Israëlische rabbijnen riepen vrijdag op tot gewapend verzet tegen het voornemen van de regering-Peres om delen van Eretz-Israël (Groot-Israël) aan niet-joden, die uit zouden zijn op de vernietiging van de joodse staat, over te dragen.

De Standaard,

Verbaast het dan nog dat De Winters hoofdfiguur in deze roman, de Newyorkse rabbijn Sol Mayer, een ruimdenkende jood is die zich afzet tegen alles wat naar sektarisme zweemt?

De Standaard,

  • nationalistische rabbijnen
  • ultranationalistische rabbijnen

Daar waar nationalistische rabbijnen de toon zetten "bloeien" de Goldsteins en Friedmannen. Het oorspronkelijke zionisme ontaardde in de jesjivot hesder, instellingen waar het vervullen van de militaire dienstplicht samengaat met joodse studies.

De Standaard,

Vooraanstaande juristen zijn van mening dat Israël als rechtsstaat heeft gefaald door geen van de ultra-nationalistische rabbijnen die tegen Rabin ophitsten voor het gerecht te dagen.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: uit

  • rabbijnen uit nederzettingen
  • rabbijnen uit alle streken van de wereld

Kolonisten, onder wie rabbijnen uit nederzettingen in bezet gebied, zijn van plan morgen Goldstein, die vorig jaar 29 biddende Palestijnen in de Ibrahim-moskee in Hebron vermoordde, met gebeden bij zijn graf te herdenken.

NRC,

In Hebron zei een man dat in synagoges voor de dood van "de slechte Rabin" is gebeden. Rabbijnen uit nederzettingen hadden daar zelfs een speciaal gebed voor geschreven. Het zijn geluiden die afwijken van de algemene sfeer van rouw.

De Standaard,

In de kleine synagoge in de Szerokastraat in Kraków waren ze er gisteravond bijna allemaal, de rabbijnen uit alle streken van de wereld.

NRC,

Voorzetsel: van

  • rabbijnen van Gush-Emoniem
  • rabbijnen van Shas
  • de rabbijn van de Liberale Joodse Gemeente in Nederland

Achter een lange tafel zaten aan weerskanten van opperrabbijn Avraham Shapira de rabbijnen van Gush-Emoniem, het verbond der getrouwen.

NRC,

Premier Peres overtuigde Yaël Dayan donderdag haar wetsontwerp voorlopig niet ter stemming te brengen, omwille van de gunst van de rabbijnen van Shas.

De Standaard,

Soetendorp is rabbijn van de Liberale Joodse Gemeente in Nederland en steunt onder meer het vredesproces in het Midden-Oosten.

Meppeler Courant,

  • de rabbijn van de synagoge
  • de rabbijn van de muur

In Keulen bij voorbeeld kreeg de rabbijn van de synagoge de opdracht door middel van een examen vast te stellen hoe joods die nieuwe joden echt waren.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Na het bezoek aan beide moskeeën werd koningin Beatrix bij de Klaagmuur ontvangen door rabbijn Getz, de rabbijn van de muur.

NRC,

in voorzetselgroep


  • volgens de rabbijnen
  • volgens de rabbijn
  • volgens deze rabbijn

Volgens de rabbijnen brengt de regeringspolitiek het leven van de inwoners van Eretz-Israël in gevaar.

De Standaard,

'Ondanks de schietpartij in Hebron is er sprake van een oplevende joods-Arabische samenwerking in het Midden-Oosten.' Volgens de rabbijn mag die samenwerking niet ineens worden verstoord door een 'groepje fanatici' die het vredesproces proberen te verstoren.

Meppeler Courant,

Volgens deze rabbijn betekent het overdragen van Betlehem aan de Palestijnen "de vernietiging van Judea", de joodse benaming voor het deel van de westelijke Jordaanoever dat ook Betlehem omvat en waar, volgens de joodse traditie, koning David is geboren.

De Standaard,

  • de opvattingen van de rabbijn
  • de uitspraak van de rabbijn

Uit de opvattingen van de rabbijn blijkt hoe hoog de religieuze spanningen zijn opgelopen over een mogelijke overdracht van de "stad van de aartsvaders" aan het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat.

De Standaard,

Een rabbijn, volgens wie joden in bepaalde gevallen hun leiders mogen doden, mag voorlopig niet zijn synagoge in Brooklyn, New York, bezoeken [...]. De gemeente is "geschokt" door de opvattingen van de rabbijn. Na de moord op Rabin heeft de synagoge, die met de ideeën van de rabbijn werd geïdentificeerd, telefonische dreigementen ontvangen.

De Standaard,

De uitspraak van de rabbijn die Koenen aanhaalt ("voor joden is zending levensgevaarlijker dan gaskamers") valt mijns inziens buiten het kader van wat hier besproken wordt: er is geen analogie, geen vergelijking in de zin van overeenkomst, geen aspect dat is weggelaten.

NRC,

met eigennaam


De eerste spreker, rabbijn Soetendorp, mocht op 1 maart rekenen op grote belangstelling voor zijn lezing met als thema 'Het Jodendom vandaag'; naar schatting hondervijftig mensen woonde deze lezing bij.

Meppeler Courant,

Tienduizenden joden dansten en zongen gisteren in de straten van de Israëlische hoofdstad om rabbijn Teitelbaum te verwelkomen.

NRC,

Rabbijn David Liberman kan zijn emoties moeilijk verwoorden. "Ik ben diep geschokt. Het is een ramp voor Israël en het geweten van het joodse volk. Persoonlijk heb ik premier Rabin één keer ontmoet. Een bijzonder man, waarop velen hun hoop hadden gesteld om de joden terug te verenigen in een sterke staat."

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een priester of rabbijn
  • een pastoor, een dominee en een rabbijn
  • de rabbijn en de imam

Een priester of rabbijn kan zich desgevallend verschuilen achter de wil van God.

http://premier.fgov.be/topics/speeches/n_speech11.html,

Een pastoor, een dominee en een rabbijn hebben een discussie: wat is een goede methode om uit te maken hoeveel van de kerkinkomsten aan God gewijd moeten worden?

http://www.fortunecity.com/campus/economics/35/algmop.htm

Zij vervullen dezelfde rol als de aalmoezenier maar bovendien hebben de rabbijn en de imam ook een gezagsfunctie ten aanzien van hun geloofsgroep.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden