raketdiplomatie


raketdiplomatie 1.0

vorm van diplomatie waarbij een land hetzij dreigt raketten op te stellen, hetzij belooft deze weg te halen om de eigen positie in de diplomatieke betrekkingen te verstevigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Raketdiplomatie…

is diplomatie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van diplomatie waarbij een land hetzij dreigt raketten op te stellen, hetzij belooft deze weg te halen om de eigen positie in de diplomatieke betrekkingen te verstevigen

    Algemene voorbeelden


    In 1995-1996 bereikte [...] een aantal regionale spanningen een hoogtepunt, met de 'raketdiplomatie' rond Taiwan en concurrerende soevereiniteitsclaims in de Zuid-Chinese Zee.

    Knack, Rik Coolsaet,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Amerikaanse raketdiplomatie
    • Russische raketdiplomatie

    Vanwege het besluit om het geplande raketschild in Polen en Tsjechië te schrappen [...] zal president Obama zelfs de schijn willen vermijden dat hij in de kwestie-Afghanistan ook op zijn schreden terugkeert. Bovendien is hij wel iets verplicht aan defensieminister Gates en de militaire top, die het Witte Huis hebben voorzien van belangrijke rugdekking bij de herziening van de plannen voor raketdefensie [...]. Hoe Moskou reageert op de Amerikaanse raketdiplomatie beïnvloedt het gedrag van het Iraanse regime, wat van invloed is op de stemming in Israël, hetgeen gevolgen kan hebben voor de kansen op een hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, waardoor de Amerikanen minder (of juist meer) ruimte krijgen voor hun bemiddelingsrol.

    http://s.vk.nl/dossier-paul-brill/het-raketschild-en-de-afghaanse-connectie~a2453947/,

    Heeft de Russische mix van dreigementen en voorstellen tot samenwerking succes? Ruslands raketdiplomatie zal sommige westerse leiders wel beginnen te duizelen, maar het einde is nog lang niet in zicht. Raketverdediging is niets om van te hyperventileren, zei president Bush onlangs.

    de Volkskrant,