rayonhoofd


rayonhoofd 1.0

hoofd van een rayon; iemand die namens een bedrijf, een instelling, een organisatie de leiding heeft over een bepaald rayon; rayonchef; rayonmanager; rayonleider

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rayonhoofd…

is een hoofd; is een functionaris

  • [Geheel] is in dienst van een bedrijf, een instelling, een organisatie
  • [Functie] heeft de leiding over een rayon
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bezoldigde werknemer

    Hoofdsemagram: hoofd


    Algemene voorbeelden


    De rayonhoofden. Deze hebben als taak het organiseren van alle lokale evenementen die onder de NMV-vlag worden gehouden. Hieronder vallen dus niet alleen zaken als aanhaken bij lokale evenementen al dan niet georganiseerd door plaatselijke verenigingen, maar ook locatiebemiddeling ter plaatse om een evenement te organiseren en aanspreekpunt zijn ter plaatse. Daarom hebben we Nederland ingedeeld in regio's of rayons.

    (onbekend)

    Het was geen weer voor koukleumers gisteren op De Borchwerf in Roosendaal. Even dreigde rond de klok van elf uur een eerste sneeuwvlok een vroegtijdig einde te maken aan de rit bij de elite/beloften. Een enkele gladde strook werd echter snel van wat zout voorzien. Speaker Johan van der Made stelde vervolgens Gerwin de Regt aan als rayonhoofd in de groep. De ingenieur uit Nispen zou bij elke passage bij de streep steeds met een duimpje omhoog of een duimpje omlaag de toestand van het wegdek doorgeven.

    http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/nispens-rayonhoofd-blijft-weer-koel-op-borchwerf-1.258515,

    Er zijn in het dagelijks leven natuurlijk ook wel rayonhoofden. Op internet vond ik een vacature voor Rayonhoofd Zorg en Welzijn Regio Oost. Dan maakt het woord 'rayonhoofd' iets heel anders in mij los.

    http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/02/09/rayon/,

    Op deze site houden wij u/je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van logistiek. Als bezorger, vervoerder of rayonhoofd kun(t) u/jij op deze site inloggen en de informatie vinden die u/jou aangaat.

    http://www.komtindebus.nu/

    Tussen Oud-Avereest en Balkbrug beheert de stichting Het Drentse Landschap het schitterende natuurreservaat Wildenberg/Rabbinge. Tientallen hectares van traditioneel ingericht land aan de zich loom voortkronkelende rivier. Bossen, weilanden, opschietend struikgewas met daarin verscholen vennetjes. Hier voelt de ware boomkikker zich thuis. Maar hier, in deze schitterende leefomgeving, bevindt zich nog maar een enkele voortplantingspoel. En we voelen hem natuurlijk al aankomen: 't is niet genoeg voor onze kritische vriend [...]. Rayonhoofd Aaldert Kikkert: 'Tsja. Hij stelt nogal eisen. Hij houdt ervan te paren in een warme poel.'

    Meppeler Courant,

    rayonhoofd 2.0

    (sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland)

    onbezoldige en benoemde functionaris van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, die het hoofd is van een van de 22 rayons van de Elfstedentochtroute en verantwoordelijk is voor een veilige doorgang van de Elfstedentocht door zijn rayon
    Sinds 2006 telt de Elfstedentocht 22 rayonhoofden. Tot hun taken behoren het meten van de ijsdikte, het verzorgen van een stempelpost, het doorgeven van de doorkomst van de kopgroep van de wedstrijdschaatsers, het te woord staan van de pers en in het algemeen het zorg dragen voor de veiligheid van de deelnemers en die van de toeschouwers.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een rayonhoofd…

    is een hoofd; is een functionaris

    • [Geheel] is een functionaris van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden
    • [Functie] is verantwoordelijk voor een veilige doorgang van de Elfstedentocht door zijn rayon; meet van de ijsdikte, verzorgt een stempelpost, geeft de doorkomst van de kopgroep van de wedstrijdschaatsers door, staat de pers te woord en zorgt in het algemeen voor de veiligheid van de deelnemers en die van de toeschouwers
    • [Rang of hiërarchische positie] staat in rang boven het assistent-rayonhoofd en is ondergeschikt aan de ijsmeester van de Elfstedentocht
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geniet veel aanzien; is onbezoldigd
    • [Bevoegdheid] wordt benoemd door het vorige rayonhoofd
    • [Legitimiteit] is bevoegd op te treden als functionaris namens de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden

    Hoofdsemagram: hoofd


    Algemene voorbeelden


    De Elfstedentocht telt 22 rayons met een rayonhoofd en zijn assistent als verantwoordelijken. De rayonhoofden meten de ijsdikte, zorgen voor de stempelpost en een veilige doorgang voor de schaatsers en voor eventuele kluunpassages. De baas van de rayonhoofden is de ijsmeester van de vereniging en dat is momenteel Jan Oostenbrug.

    http://schaatsen.nl/nieuws/2012-02-07-ijservaring-is-essentieel-voor-rayonhoofd,

    Wie van plan is te solliciteren naar de functie van rayonhoofd bij de Elfstedentocht, kan zich de moeite besparen. Rayonhoofden worden namelijk benoemd op voordracht van het vorige rayonhoofd.

    http://www.ad.nl/ad/nl/9444/Meer-sport/article/detail/3162523/2012/02/07/IJservaring-is-essentieel-voor-rayonhoofd.dhtml,

    Het rayonhoofd meet daar éénmaal per dag de ijsdikte en bepaalt of de omstandigheden voor een Elfstedentocht goed genoeg zijn. Gaat de tocht door, dan zorgt het hoofd voor onder andere het aanleggen van stempelposten en kluunvoorzieningen. Gezamenlijk bepalen de rayonhoofden of de tocht gereden kan worden of niet. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat de ijsvloer veilig is.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9464/De-Elfstedentocht/article/detail/3167863/2012/02/09/Rayonhoofden-zullen-voorlopig-nog-niet-rusten.dhtml,

    "Het uitschrijven van een tocht op dit moment achten we niet verantwoord", verklaarde voorzitter Henk Kroes van De Vereeniging De Friesche Elf Steden gisteren. De weersverwachting deed het bestuur zelfs besluiten om niet meer te vergaderen met de rayonhoofden.

    De Standaard,

    Het werk van rayonhoofd is onbetaald. Net zoals ieder ander bij de vereniging is het puur liefdewerk oud papier. Hoewel er enkele jongeren als rayonhoofd actief zijn, zijn het voornamelijk mannen van 40-plus die de prikstok in het ijs steken zodra daar winterse aanleiding voor is. Onder de assistenten bevinden zich enkele vrouwen.

    http://www.ad.nl/ad/nl/9444/Meer-sport/article/detail/3162523/2012/02/07/IJservaring-is-essentieel-voor-rayonhoofd.dhtml,

    Ook al waren de rayonhoofden volop bezig met de voorbereiding, het zou niet de eerste keer zijn dat het allemaal werd afgeblazen als dooi, wind of neerslag het zo beslissen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bijeenkomen
    • bij elkaar komen

    De rayonhoofden van Vereniging de Friesche Elfsteden zijn reeds bij elkaar gekomen om de kwaliteit van het ijs op de 200 kilometer lange route te bespreken.

    http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=25245&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=e93734b72e4bb2c1947c419c22316e76,

    In Friesland komen vanavond de 22 rayonhoofden van de Vereniging de Friesche Elfsteden bijeen. En dat is heel bijzonder, want sinds 1997 is dat niet meer voorgekomen.

    http://nos.nl/video/337644-peter-ter-velde-orienterende-bijeenkomst-rayonhoofden.html,

    't Kan vriezen, 't kan dooien. Dat was de conclusie van de rayonhoofden die gisteravond bij elkaar kwamen om het over een mogelijke Elfstedentocht te hebben. Vanmorgen vertelde de Vereniging De Friesche Elf Steden in een persconferentie dat het ijs in het zuidwesten van Friesland nog te slecht is om de tocht der tochten te organiseren.

    http://nos.nl/op3/artikel/337762-rayonhoofden-it-giet-nog-net-oan.html,

    Ook in de omgeving van Harlingen en Barthlemien zijn er nog zwakke plekken en ook onder de bruggen is het nog oppassen geblazen. Het bestuur zal vandaag uiterlijk om twaalf uur een beslissing nemen. De rayonhoofden komen in ieder geval opnieuw bijeen om 17.00 u.

    De Standaard,

    • vergaderen

    Gisteravond hebben de 22 rayonhoofden vergaderd over de ijsconditie van de route. Toen was al duidelijk dat er geen datum voor een tocht zou worden genoemd.

    http://nos.nl/artikel/337771-ijs-in-zuiden-friesland-nog-slecht.html,

    als object bij een werkwoord


    • de rayonhoofden bijeenroepen

    Hoewel het streng vriest, ziet Kroes nog geen aanleiding de rayonhoofden bijeen te roepen.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • rayonhoofd in Balk
    • rayonhoofd in Sneek

    Auke Hylkema is rayonhoofd in Balk, één van de plaatsen waar het ijs nog het zwakst is. Afgelopen weekend zakte hij tijdens onderzoeken met een veger tot aan zijn nek door het ijs.

    http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=25245&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=e93734b72e4bb2c1947c419c22316e76,

    Jan de Jong was in 1997 rayonhoofd in Sneek.

    http://nos.nl/artikel/338738-live-elfstedentocht-nee.html,

    Voorzetsel: van

    • de rayonhoofden van de Elfstedentocht
    • de rayonhoofden van De Friesche Elfsteden
    • de rayonhoofden van (de) Vereniging de Friesche Elfsteden

    De rayonhoofden van de Elfstedentocht zijn positief over de ijsdiktes die vanmiddag worden gemeten. Ondanks dat nog op bijna geen enkele plaats de 'heilige' 15 centimeter wordt gehaald, hebben ze er vertrouwen in.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/08/binnenland/ijsdiktes-parcours-elfstedentocht.xml,

    De rayonhoofden van Vereniging de Friesche Elfsteden zijn reeds bij elkaar gekomen om de kwaliteit van het ijs op de 200 kilometer lange route te bespreken.

    http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=25245&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=e93734b72e4bb2c1947c419c22316e76,

    De 22 rayonhoofden van de vereniging De Friesche Elfsteden komen woensdagavond opnieuw bijeen om vast te stellen of het ijs op de Elfstedenroute dik genoeg is.

    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2012/2/Twee-rayonhoofden-sceptisch-ijs-nog-steeds-te-zwak-ELSEVIER330090W/,

    • het rayonhoofd van Balk
    • het rayonhoofd van Bartlehiem
    • het rayonhoofd van Dokkum
    • het rayonhoofd van Hindeloopen

    Piet Hamstra het rayonhoofd van Dokkum is momenteel de belangrijkste man in de Bonifatiusstad. Samen met zijn assistent Gerrit Tigchelaar prepareert hij de ijsvloer rondom de stad in voorbereiding op een eventuele Elfstedentocht.

    http://www.rtvnof.nl/nieuws/rayonhoofden-dokkum-ijsvloer-nu-13-cm,

    Reiner Reinders is rayonhoofd van Dokkum en dan ben je in de wintermaanden na Onze Lieve Heer de belangrijkste man van de omtrek. Het is de hoge adel van de schaatssport.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/elfsteden/teksten/11.route.dokkum.ondankbaar.jan4.html,

    Rayonhoofd van Bartlehiem legt in RTL XL uit waar het mis is gegaan: "Het ijs moet gemeten worden met de lul. Zo gebiedt de traditie. En u weet, wij Friezen hechten aan traditie. Als je, zoals ik, een lul van 30 cm hebt, is er geen probleem. Maar het rayonhoofd van Balk heeft een rayonlul van krap 9 cm. Dus die kan nooit met zekerheid zeggen hoe dik het ijs is."

    http://nurksmagazine.nl/2012/02/rayonhoofd-verklaart-wij-meten-met-de-lul/,

    Het ijs op riviertje De Luts in Friesland ligt er woensdag op veel plekken al uitstekend bij. Dat meldt Auke Hylkema, rayonhoofd van Balk. Hylkema zegt dat hij in zijn gebied sinds 1984 niet meer een dergelijke ijsvloer heeft gezien.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3378228/2013/01/16/Rayonhoofd-IJs-in-De-Luts-in-jaren-niet-zo-goed.dhtml,

    Ook René Ruitenberg, toen tweede, miste zijn stempel. Niemand leek daar zwaar aan te tillen. "Hij is hier voor het oog van de camera voorbijgereden. Iedereen kon zien dat hij hier wel degelijk is geweest," stelde het rayonhoofd van Hindeloopen nog.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • de vergadering van de rayonhoofden

    Voorzitter Wieling zegt in een gesprek met Mart Smeets dat hij tijdens de vergadering van de rayonhoofden het evenwicht wilde bewaren tussen enthousiasme en veiligheid. "We wilden het zo graag", zegt hij. "Maar we wilden de veiligheid niet uit het oog verliezen."

    http://nos.nl/artikel/338738-terugblik-op-elfstedenkoorts.html,

    met telwoord ervoor


    • de 21 rayonhoofden
    • de 22 rayonhoofden
    • de twintig rayonhoofden
    • twee rayonhoofden

    De 22 rayonhoofden van de vereniging De Friesche Elfsteden komen woensdagavond opnieuw bijeen om vast te stellen of het ijs op de Elfstedenroute dik genoeg is.

    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2012/2/Twee-rayonhoofden-sceptisch-ijs-nog-steeds-te-zwak-ELSEVIER330090W/,

    Twee rayonhoofden vinden het ijs nog niet dik genoeg om een Elfstedentocht te rijden. Dat zullen ze vanavond met de andere rayonhoofden bespreken in Leeuwarden.

    http://nos.nl/artikel/338728-2-rayons-nu-geen-elfstedentocht.html,

    Heel Nederland wil dat de Elfstedentocht er gaat komen en 22 rayonhoofden doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/sport/2012/02/rayonhoofd-razend-druk,

    Op een bijeenkomst namen de 21 rayonhoofden de hele route door. Ze stelden vast dat er op een aantal punten te weinig ijs lag, vooral in de Zuidwesthoek.

    De Standaard,

    "De Vereniging De Friesche Elfsteden" maakte na een bijeenkomst met de twintig rayonhoofden gisteren bekend dat de vijftiende Elfstedentocht wellicht volgende zaterdag wordt georganiseerd.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Rayonhoofd Auke Hylkema van de ijswegencentrale Gaasterlân is zaterdagochtend door het ijs gezakt op het Slotermeer bij Wijckel. Hylkema kwam er tot z'n nek toe in te zitten. Hij kon er door z'n collega's met een stok uit getrokken worden.

    http://www.omropfryslan.nl/node/31186,

    "It liket goed, mar wy bin der noch net!" dat zegt rayonhoofd Yde Koopmans dinsdagmiddag omstreeks half vier als hij van het ijs stapt. Koopmans is een paar uur op inspectie door zijn gebied geweest en komt tot de conclusie dat de ijsvloer er goed uitziet.

    http://www.franekercourant.nl/nieuws/2736/rayonhoofd-yde-koopmans-van-franeker-gematigd-optimistisch/,

    Rayonhoofd Wybe Cnossen uit Sneek vraagt om hulp bij het vegen van de Elfstedenbaan van Sneek naar IJlst. Maandag is de sneeuw van de Kolk bij de Waterpoort in Sneek met man en macht weggeveegd.

    http://www.grootsneek.nl/39818/rayonhoofd-sneek-vraagt-hulp-voor-vegen-elfstedenbaan/,

    In andere rayons blijft de ijsdikte steken tussen de 8 en 13 centimeter. In Woudsend zijn er soortgelijke plaatsen waar het ijs maar 6 centimeter dik is. Rayonhoofd Anne Nagelhout vreest daar dat het niet gaat lukken. "Maar misschien zorgt het winterweer nog voor een verrassing", zegt hij.

    http://nos.nl/artikel/338636-15-cm-ijs-in-twee-rayons.html,

    Met zichtbaar genoegen haalde rayonhoofd Hoekstra de stempels op voor de bevroren neus van een vijftal aanstormende schaatsers.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    rayonhoofd 2.1

    (sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

    regionale functionaris buiten de Elfstedentochtroute die de leiding heeft over een rayon en toeziet op de ijskwaliteit in zijn rayon om schaatsen op natuurijs mogelijk te maken

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een rayonhoofd…

    is een hoofd; is een functionaris

    • [Functie] ziet toe op de ijskwaliteit in zijn rayon om schaatsen op natuurijs mogelijk te maken
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een regionale functionaris

      Hoofdsemagram: hoofd


      Algemene voorbeelden


      Henk van Rooijen, rayonhoofd Amersfoort, heeft een brief gestuurd naar de provincie met het verzoek om vanaf vrijdag 18.00 uur een vaarverbod af te kondigen voor de Eem. 'De vorstverwachting maakt dat schaatsen op de Eem in beeld komt. Daarmee wordt een tijdige afweging tussen enerzijds de beroepsvaart en anderzijds de vele schaatsliefhebbers gewenst. Wij vragen u tijdig een vaarverbod in te stellen', aldus de brief.

      http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2130428,

      Er kan voorlopig nog niet geschaatst worden op de grote plassen in Zeeland. Neem bijvoorbeeld het water bij de Nansenbaan in Goes dat is op sommige plaatsen nog niet eens dichtgevroren. Jaap Moelker is rayonhoofd Zuid-Beveland bij de Zeeuwse IJsclub de Poel en hoopt zelfs op dooi. "Als het kort gaat dooien en daarna weer vriezen zou dat heel goed zijn voor het ijs", aldus Moelker. De Poel heeft zeven rayonhoofden in Zeeland, verdeeld over de provincie. "Iedereen heeft z'n eigen regio", zegt Moelker.

      http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/rayonhoofd-%E2%80%9Cdooi-zal-goed-zijn-voor-natuurijs%E2%80%9D,